Uke 24 i Ryfylkeheiene 

Ut på tur aldri sur.
Ut på tur aldri sur. Foto: Odd Inge Worsøe

Stålende helgevær i vente og ikke mer enn en god uke til skoleslutt og sommerferie. Fine forhold for fotturer til  Viglesdalen, Skåpet, Kvitlen, Støle  og Songedalen. Det nærmer seg også at du kan gå fra Vinddalen over til Flørli og til Melands Grønahei. 

Fortsatt er det gode mulighetene til å bruke skiene om du fortsatt ikke har fått nok snø. Ta hensyn til at elver og vann går opp. Det kan være lurt å starte turen tidlig på morgenen og følge gjerne sommertrasé om du skal inn til en av hyttene. Haukeliseter er en sikker vinner på våren så benytt anledingen fremover nå, og i Sirdalsheiene er Lyseveien og Suleskar gode utgangspunkt. Jonstølen i Suldal er også et godt utgangspunkt for vårskiturer.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene, alle hyttene er nå åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Vi kan desverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det er meldt om sydentemperaturer her på høyfjellet inn mot helgen – nå smelter det fort! Det er fremdeles for mye snø for fotturer, men det er en del bare områder og noen av turstiene begynne å komme til syne etter å ha vært dekket med snø i vel ni måneder. Det er mye vann i terrenget og vått. Det er fremdeles en del snø igjen, spesielt på nord-sidene av fjellet – og fremdeles muligheter for skiturer, men man må dog påregne å bære skiene over enkelte snøfrie partier. Vannene har åpnet seg, og det er ikke lenger trygt å ferdes på isen.

Se https://www.haukeliseter.no/artikler/nyheter/20897-sommer-i-sikte/ for egen statusrapport fra Hauukeliseter. Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukelisetereter

15. juni starter Statens Vegvesen jobben med rehabilitering av Vågslidtunnelen (øst for Haukeliseter), og Haukelitunnelen (vest for Haukeliseter). Tunnelene vil derfor være helt eller delvis stengt for trafikk. Det vil i stedet være omkjøring om gamleveien ved Vågslid og Dyrskar for lette kjøretøy. For tunge kjøretøy blir det kolonnekjøring på dagtid, og nattestengt. Omkjøring betyr at du som skal kjøre over Haukelifjell i sommer får en ekstra opplevelse med fantastisk fjellutsikt uten å måtte forlate bilen. Gamleveien er en småsnirklete asfaltvei som snor seg oppover fjellsidene, og er fra tiden lenge før dagens E134 stod ferdig. Naturopplevelsen langs veien byr på store kontraster med høye brøytekanter på ene siden, og kraftig vanndrag langs fjellsidene i andre retning.

Holmavatn 1130 moh. Skiforhold. Kvisten er ikke vedlikeholdt. Noen velger å følge sommerløypa gjennom Turistskardet. Dette anbefales ikke da terrenget er skredutsatt. Vinterløpa går lenger øst, over Ingelsvatn og Langevatn. 

Nødsender på Holmavatn er ute av drift. Vi har fått beskjed om at den skal bli fikset men vet ikke eksakt dato ennå.

SULDALSHEIENE

Vårsmeltingen er i gang, med mye snø i høyden og vår og sommer opp til rundt 700 moh.

Veien til Øvre Moen er stengt, vi har ikke fått informasjon om når den forventes åpnet. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no

Kvanndalen 611 moh.

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er ikke satt opp enda. 

Stranddalen 970 moh. Mye snø og fine skiforhold lenge enda. Enkleste adkomst er fra Kjetilstadlia (Kvilldal), vær forberedt på å måtte bære skiene det første stykket. Betjent sesong blir 26. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  

Krossvatn 1090 moh. Flotte vårskiforhold.

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Fine forhold for fottur inn til Trollgarden. For å gå på ski må en helt til Vormedalsheia. f.eks ingen snø i Kvanndalsheia. Kan møtte krysse snøfenner. 

Melands Grønahei 890 moh. Usikker på snømengde men ikke kalrert for fottur fra Kleivaland enda. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Barmarksforhold helt inn til hytta. Gode forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vårsmeltingen er i gang.

Veien fra Flatstøldalen til Svartevassmagasinet (Duge) er brøytet av Sira Kvina. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpnet.  Det åpner for fine vårskiturer, det kommer til å være snø i høyden lenge enda.

Veien mellom Suleskard og Brokke er også åpnet. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh.  Brøytet inn veien til Duge. Isen på Grauthellervatnet er for dårlig til å krysse. Må beregne vading over elven. Sesongbroen er ikke på plass enda. Regner med å få på plass broen i uke 26.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold. 

Taumevatn 750 moh. Fine skiforhold. Men vårsmeltingen er i gang så pass på inn- og utoser. 

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Mye snøsmelting og vårsnø.  Mulig å gå fra Lyseveien til hytta, men sesongbroen er ikke lagt ut enda. Om det er for mye vann til å krysse utløpet av Børsteinsvatnet, kan man starte fra Skabaktjødn (litt tilbake på veien i retning Sirdalen) og gå opp det bratte skardet sørover fra veien, og komme ned til hytta fra oversiden.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Gode skiforhold og skikkert nok snø til å gå på ski i hele juni opp ved Langavatn, Kjerag og ned til Sandvatn. 

Vårsmeltingen er i gang. Kvistingen blir ikke vedlikeholdt, og du må selv vurdere om kryssing av elver og vann er tilrådelig etter hvert som isen smelter. Følg sommerløypa om du er i tvil. 

 Mellom Flørli og Skåpet -En del snøflekker i nord- og østhellinger over 700 meter, og snøen er råtten, men det er greit å passere.

Den vestre ruta fra Flørlistølen til stidelet øst for Stegafjellet er veldig våt og gjørmete, så det kan lønne seg å gå den østlige langs Rindakòsbekken. Den er langt tørrere - og raskere

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiføre nesten helt fra Lortabu. Men det smelter rask ved parkeringen så vær forberedt på å bære skiene et lite stykke. I pinsehelgen var det fremdeles mulig å gå over vannene, men dette kan endre seg forholdsvis raskt så ta gode vurderinger. Fint å gå på ski herfra til både Sandvatn og Kjerag. Mulighet for å parkere ved Lyseveien og følge sommerløypa inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Vær forberedt på å bære ski opp til 800 moh, deretter på ski. Snøfritt rundt hytta. Ikke anbefalt å gå videre ned Fidjadalen mot Mån grunnet snøsmelting og høy vannføring i elva. 

Sandvatn 910 moh. Fine snøforhold. Det anbefales ikke å gå over Øyarvatn. Ruta fra Hunnedalen er kvistet over Stutahei. Kvistingen blir ikke vedlikeholdt.

Tomannsbu 750 moh. Her smelter det godt nå og fottur er nok ikke så langt unna. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Mulighet for fotttur inn hit fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Åpnet for booking og hyttevert hver helg. Barmarksforhold helt inn til hytta. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpne og har høye brøytekanter. 

Det er ikke mulig for fottur mellom Kjerag og Flørli eller Fløri og Langavatn.  Årsaken er store mengder vann fra Store Flørlivatn som stenger stien pga overløp fra magasinet. Dette forventes å stanse i løpet av noen dager, men vi har ikke presis info om når det skjer. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå til 15.oktober 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.  

Kjeragområdet 1110 moh. Fortsatt mye snø og kjettinger er ikke montert. Men mange har allerde hatt fottur inn hit fra parkeringen på Øygardstøl, så det er mulig. På ski anbefales det å gå fra Langavatn heller enn Øygardsstøl. Det er skiforhold i området rundt Kjerag noen uker til. 

Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. er åpen etter omfattende rehabilitering. Overnatting i hovedhuset og anneks med hunderom. Flotte forhold for fotturer, også innover Skurvedalen mot Lyngsheia eller i retning Preikestolen. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. 

Songedalen 390 moh. Barmarksforhold på traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. OBS! I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje er stien midlertidig lagt om ved parkering. Følg vei på sørsiden av elva gjennom gårdstunet der.

Lysebotn 7 moh. Flotte forhold. Lysefjorden turisthytte har åpnet sin betjente sesong. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Flørlitrappen er snøfri nå og fine forhold for rundtur opp trappene og ned igjen. Det er ikke mulig å gå til fots fra Flørli til hverken Langavatn eller Kjerag nå. Årsaken er store mengder vann og snøsmelting fra Store Flørlivatn som stenger stien. 

Flørli feirer 20-års jubileum for kunsten, frivilligheten og visjoner med en stor kunstmarkering gjennom sommeren. Åpningen av kunstfesten skjer søndag 14. juni, og her kan du lese programmet for hele sommeren. 

Bakken er rehabilitert og klar for besøk.
Bakken er rehabilitert og klar for besøk. Foto: Kjell Helle-Olsen
Vegen inn langs mosvatnet er snøfri. Mulig å gå på sko opp til Jonstøl.
Vegen inn langs mosvatnet er snøfri. Mulig å gå på sko opp til Jonstøl. Foto: Thea Granli.
Krossvatn 9 juni.
Krossvatn 9 juni. Foto: Thea Granli
Stranddalen gjøres klar for sesongåpning 26. juni.
Stranddalen gjøres klar for sesongåpning 26. juni. Foto: Lars Tore Serigstad

Skrevet av Kaja Raa Storaker 10. juni 2020