Uke 23 i Ryfylkeheiene 

Flotte forhold for fotturer i Frafjord og Bjerkreimsheiene. Her fra vakre Støle.
Flotte forhold for fotturer i Frafjord og Bjerkreimsheiene. Her fra vakre Støle. Foto: Guro Waksvik

Det meldes om høye temperaturer selv på 600 til 700 meter. Vind fra sør og sørøst setter også fart på snøsmeltingen. Likevel er det fortsatt skiføre i høyden for de som ikke har fått nok vinter. Ta hensyn til at elver og vann går opp. Det kan være lurt å starte turen tidlig på morgenen og følge gjerne sommertrasé om du skal inn til en av hyttene. Haukeliseter er en sikker vinner på våren så benytt anledingen fremover nå, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, feks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også et godt utgangspunkt for vårskiturer.

Fine forhold for fotturer til  Viglesdalen, Skåpet, Kvitlen, Støle  og Songedalen. Det er også nærme at en kan gå fra Vindaen og over til Flørli og til Melands Grønahei. 

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene, alle hyttene er nå åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Vi kan desverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Vårsmeltingen er i gang også i høyden. Les mer her om is på vann som du evt må krysse: Isvarsel og farbare vann

Haukeliseter 1000 moh. Fremdeles snø og fantastiske muligheter for skitur, enten du vil gå bortover, oppover, eller kjøre nedover. Hvor lenge isen vil være trygg er vanskelig å svare på da forholdene forandrer seg fort. 

Se https://www.haukeliseter.no/artikler/nyheter/20897-sommer-i-sikte/ for egen statusrapport fra Hauukeliseter. Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukelisetereter

Holmavatn 1130 moh. Skiforhold. Kvisten er ikke vedlikeholdt. Noen velger å følge sommerløypa gjennom Turistskardet. Dette anbefales ikke da terrenget er skredutsatt. Vinterløpa går lenger øst, over Ingelsvatn og Langevatn. 

Nødsender på Holmavatn er ute av drift. Vi har fått beskjed om at den skal bli fikset men ikke eksakt dato 

SULDALSHEIENE

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Vær obs på inn- og utoser under snøsmelting. 

Veien til Øvre Moen er stengt. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no

Kvanndalen 611 moh. Fremdeles en del snø igjen. 

Bleskestadmoen 711 moh. Det antas at det begynner å bli snøfritt rundt hytta, men snø i høyden rundt. 

Jonstølen 720 moh. Brøytet vei til Mosvatnet 600 moh. Strålende forhold for toppturer på ski til Snønuten. Sjekk Varsom.no for ferske skredvarsler. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er ikke satt opp enda. 

Stranddalen 970 moh. Mye snø og fine skiforhold lenge enda. Enkleste adkomst er fra Kjetilstadlia (Kvilldal), vær forberedt på å måtte bære skiene det første stykket. Betjent sesong blir 26. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  

Krossvatn 1090 moh. Flotte vårskiforhold.

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Snø over 7-800 meter. 

Melands Grønahei 890 moh. Fra Kleiveland er første del av turen på barmark (Ca. halve distansen), siste del inn mot hytta er det fine skiforhold og mye snø. Hold god avstand og vis forsiktighet om dere ser reinsdyr. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Barmarksforhold helt inn til hytta. Gode forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann

Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Veien fra Flatstøldalen til Svartevassmagasinet (Duge) er brøytet av Sira Kvina. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn blir brøytet i disse dager. Vegvesenet forventer å ha veien åpen fredag 29 mai.  Det åpner for fine vårskiturer, det kommer til å være snø i høyden lenge enda.

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventet åpning  29. mai. 

Litle Aurådal 995 moh. Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Grautheller 770 moh.  Brøytet inn veien til Duge. Vi forventer at isen på Grauthellervatnet er for dårlig til å krysse. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold. 

Taumevatn 750 moh. Fine skiforhold. Men vårsemltingen er i gang så pass på inn og utoser. 

Ådneram 580 moh. Fine forhold for skiturer i høyden.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh.  Hytta har vært helt nedsnødd, men ble gravd frem 1.-3. mai. Ikke kvistet. Vi anbefaler å gå inn fra Grydalen ovenfor Grydalslega og sørover til Brattabrodtjødna og videre vest mot Vasstjørn, evt. fra veien etter at den åpner.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Gode skiforhold og skikkert nok snø til å gå på ski i hele juni opp ved Langavaten, Kjerag og ned til Sandvaten. 

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Kvistingen blir ikke vedlikeholdt, og du må selv vurdere om kryssing av elver og vann er tilrådelig etter hvert som isen smelter. Følg sommerløypa om du er i tvil. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Skiføre nesten helt fra Lortabu. Men det smelter rask ved parkeringen så vær forberedet å bære skiene et lite stykke. I pinsehelgen var det fremdeles mulig å gå over vannene, men om dette kan endre seg forholdsvis raskt så ta gode vurderinger. Fin tå gå på ski herfra til både Sandvaten og Kjerag. Mulighet for å parkere ved Lyseveien og følge sommerløypa inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Vær forberedt på å bære ski opp til 800 moh , deretter på ski. Antas snøfritt rundt hytta og ned Fidjadalen.

Sandvatn 910 moh. Fine snøforhold. Det anbefales ikke å gå over Øyarvatn. Ruta fra Hunnedalen er kvistet over Stutahei. Kvistingen blir ikke vedlikeholdt.

Tomannsbu 750 moh. Her smelter det godt nå og fottur er nok ikke så langt unna. 

Støle 530 moh. Fine forhold for fottur både fra Skreå og Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Mulighet for fotttur inn hit fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Åpnet for booking og hyttevert hver helg. Barmarksforhold helt inn til hytta. Mye snø høyere opp i terrenget forbi Gamle Skåpet i retning Flørli. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er åpne og har høye brøytekanter. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå til 15.oktober 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.  

Kjeragområdet 1110 moh. Fortsatt snø nesten hele veien og kjettinger er ikke montert. Men mange har allerde hatt fottur inn hit fra parkeringen på Øygardstøl, så det er mulig.  På ski anbefales det å gå fra Langavatn heller enn Øygardsstøl. Sjekk gjerne Kjerag Tourist information på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Flotte forhold for fotturer. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. 

Songedalen 390 moh. Barmarksforhold på traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. OBS! I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje kan stien være midlertidig lagt om ved parkering. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte åpner igjen 10. juni. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snøfritt og vårlig i bygda, men snø i fjellet ovenfor. Flørlitrappen er snøfrie nå. Flørli feirer 20-års jubileum for kunsten, frivilligheten og visjoner med en stor kunstmarkering gjennom sommeren. Åpningen av kunstfesten skjer søndag 14. juni, og her kan du lese programmet for hele sommeren. 

Morgenstemning fra Viglesdalen.
Morgenstemning fra Viglesdalen. Foto: Preben Falck
Vakker vår-stemning i Skurvedalen ned til Bakken Gård.
Vakker vår-stemning i Skurvedalen ned til Bakken Gård. Foto: Preben Falck
Bakken Gård.
Bakken Gård. Foto: Per Henriksen
Vegen inn langs mosvatnet er snøfri.  Mulig å gå på sko opp til Jonstøl,
Vegen inn langs mosvatnet er snøfri. Mulig å gå på sko opp til Jonstøl, Foto: Thea Granli.
Kyrkjesteindalen. Flotte forhold for skitur til Snønuten. En kan ta på ski rett med brua nedenfor Jonstølen
Kyrkjesteindalen. Flotte forhold for skitur til Snønuten. En kan ta på ski rett med brua nedenfor Jonstølen Foto: Thea Granli
Ikke tegn til overvann på Kaldavatn, der vinterløypa fra Jonstøl til Krossvatn og Stranddalen går over. Bilde tatt fra Ssnønuten 29 mai
Ikke tegn til overvann på Kaldavatn, der vinterløypa fra Jonstøl til Krossvatn og Stranddalen går over. Bilde tatt fra Ssnønuten 29 mai Foto: Thea Granli
Snø nok på Langavatn lenge enda, og veien er brøytet helt opp i snøen. Bilde tatt i pinsen.
Snø nok på Langavatn lenge enda, og veien er brøytet helt opp i snøen. Bilde tatt i pinsen. Foto: Svetlana Goldobina
Sandvatn
Sandvatn Foto: Leif Rune Salte
Broen ved Sandvatn.
Broen ved Sandvatn. Foto: Atle Ommundsen
Ned til parkeringen ved Lortabu i Hunnedalen.
Ned til parkeringen ved Lortabu i Hunnedalen. Foto: Atle Ommundsen
Nå smelter det godt i Hunnadalen. Tveidebrekka rett imot retning Tomannsbu. Fottur hit er nok ikke mer enn 2 uker unna.
Nå smelter det godt i Hunnadalen. Tveidebrekka rett imot retning Tomannsbu. Fottur hit er nok ikke mer enn 2 uker unna. Foto: Øystein Block Johnsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 3. juni 2020