Uke 22 i Ryfylkeheiene 

Bakken gard er klar til innflytting fra 5. juni!
Bakken gard er klar til innflytting fra 5. juni! Foto: John Petter Nordbø
Vannskisesongen er i gang på Haukeliseter
Vannskisesongen er i gang på Haukeliseter

Lange og lyse kvelder gjør at det er mulig å komme seg langt til fjells. Du trenger ikke å parkere skiene i boden helt enda, valget står mellom sommerstemning i lavereliggende strøk eller solid skiføre i høyfjellet. På Haukeliseter er det fantasiske forhold enten du vil gå bortover, oppover og kjøre nedover. Også mulig å gå på ski lenge enda til flere andre av hyttene våre.

Det er barmark og fine forhold for fottur til Bakken, Kvitlen, Skåpet, Viglesdalen, Songedalen Fjellgård og Flørli. 

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å bestille plass på hyttene, alle hyttene er nå åpne for bestilling av opphold for resten av 2020.  Vi kan desverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hyttebooking og retningslinjer. 

På denne tiden av året er det spesielt viktig å vurdere isforhold og ta hensyn til åpne bekker og elver. Unngå spesielt inn- og utoser på vann. Forholdene endres raskt og det er lokale forskjeller. Følg sommerløypa på kartet om du er i tvil.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fremdeles masse snø og fantastiske muligheter for skitur, enten du vil gå bortover, oppover, eller kjøre nedover. Isen på Ståvatn er fremdeles trygg og farbar. Hvor lenge isen vil være trygg er vanskelig å svare på da forholdene forandrer seg fort. 

Se https://www.haukeliseter.no/artikler/nyheter/20897-sommer-i-sikte/ for egen statusrapport fra Hauukeliseter. Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukelisetereter

Holmavatn 1130 moh. Skiforhold. Kvisten er ikke vedlikeholdt. Noen velger å følge sommerløypa gjennom Turistskardet. Dette anbefales ikke da terrenget er skredutsatt. Vinterløpa går lenger øst, over Ingelsvatn og Langevatn. 

Nødsender på Holmavatn er ute av drift. Vi har fått beskjed om at den skal bli fikset men ikke eksakt dato 

Vårsmeltingen er i gang også i høyden. Les mer her om is på vann som du evt må krysse: Isvarsel og farbare vann

SULDALSHEIENE

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Vær obs på inn- og utoser under snøsmelting. 

Masse snø i høyden lover godt for en lang skisesong. 

Veien til Øvre Moen er stengt. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no

Kvanndalen 611 moh. Fremdeles en del snø igjen. 

Bleskestadmoen 711 moh. Det antas at det begynner å bli snøfritt rundt hytta, men snø i høyden rundt. 

Jonstølen 720 moh. Brøytet vei til Mosvatnet 600 moh. Strålende forhold for toppturer på ski til Snønuten. Sjekk Varsom.no for ferske skredvarsler. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er ikke satt opp enda. 

Stranddalen 970 moh. Mye snø og fine skiforhold lenge enda. Enkleste adkomst er fra Kjetilstadlia (Kvilldal), vær forberedt på å måtte bære skiene det første stykket. Betjent sesong blir 26. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  

Krossvatn 1090 moh. Flotte vårskiforhold.

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Snø over 7-800 meter. 

Melands Grønahei 890 moh. Fra Kleiveland er første del av turen på barmark (Ca. halve distansen), siste del inn mot hytta er det fine skiforhold og mye snø. Hold god avstand og vis forsiktighet om dere ser reinsdyr. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Barmarksforhold helt inn til hytta. Gode forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann

Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Veien fra Flatstøldalen til Svartevassmagasinet (Duge) er brøytet av Sira Kvina. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn blir brøytet i disse dager. Vegvesenet forventer å ha veien åpen fredag 29 mai.  Det åpner for fine vårskiturer, det kommer til å være snø i høyden lenge enda.

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventet åpning  29. mai. 

Litle Aurådal 995 moh. Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Grautheller 770 moh.  Brøytet inn veien til Duge. Vi forventer at isen på Grauthellervatnet er for dårlig til å krysse. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fine skiforhold. 

Taumevatn 750 moh. Fine skiforhold. Men vårsemltingen er i gang så pass på inn og utoser. 

Ådneram 580 moh. Fine forhold for skiturer i høyden.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh.  Hytta har vært helt nedsnødd, men ble gravd frem 1.-3. mai. Ikke kvistet. Vi anbefaler å gå inn fra Grydalen ovenfor Grydalslega og sørover til Brattabrodtjødna og videre vest mot Vasstjørn, evt. fra veien etter at den åpner.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Gode skiforhold. Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Kvistingen blir ikke vedlikeholdt, og du må selv vurdere om kryssing av elver og vann er tilrådelig etter hvert som isen smelter. Følg sommerløypa om du er i tvil. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Være forberedt på å bære ski opp til 800 moh , detter på ski. Antas snøfritt rundt hytta og ned Fidjadalen.

Sandvatn 910 moh.Fine snøforhold. Det anbefales ikke å gå over Øyarvatn. Ruta fra Hunnedalen er kvistet over Stutahei. Kvistingen blir ikke vedlikeholdt.

Tomannsbu 750 moh. Følg sommerløype om du er i tvil om isforhold.

Støle 530 moh. Antar det er mulig å gå fra Skreå. Mulig å gå sommerløypa fra Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Mulighet for fotttur inn hit fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Åpnet for booking og hyttevert hver helg. Barmarksforhold helt inn til hytta. Mye snø høyere opp i terrenget forbi Gamle Skåpet i retning Flørli. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn åpner fredag 29 mai. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå til 15.oktober 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.  

Kjeragområdet 1110 moh. Ikke sesong for fottur enda. Fortsatt snø hele veien og kjettinger er ikke montert, anslås 75% snødekke fra Øygardsstøl til Kjerag.  Gode skiforhold i området en liten stund enda. På ski anbefales det å gå fra Langavatn heller enn Øygardsstøl. Sjekk gjerne Kjerag Touristinformation på Facebook. Der oppdateres det jevnlig med bilder om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Åpner 5. juni. Flotte forhold for fotturer. Det kan nå bestilles plass i hytta for hele 2020. Sjekk båttider her eller kjør til Songesand og parker der. 

Songedalen 390 moh. Barmarksforhold på traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. OBS! I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje kan stien være midlertidig lagt om ved parkering. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte åpner igjen 10. juni. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh. Snøfritt og vårlig i bygda, men snø i fjellet ovenfor. Flørlitrappen snøfri nå. 

Ramstonå i Dirdal.
Ramstonå i Dirdal. Foto: Harald Thorkildsen
Husk solkrem om du skal på tur i helgen.
Husk solkrem om du skal på tur i helgen. Foto: Håkon Aarthun
Første del av turen til Melands Grønahei er på barmark. Men etter halve distansen er det på med ski. Forsatt mye snø rundt hytta.
Første del av turen til Melands Grønahei er på barmark. Men etter halve distansen er det på med ski. Forsatt mye snø rundt hytta. Foto: Espen Eide
Stranddalen dukker frem fra snøen. Betjent sesong starter  den 26 juni.
Stranddalen dukker frem fra snøen. Betjent sesong starter den 26 juni. Foto: John Anton Nilsen.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 27. mai 2020