Uke 21 i Ryfylkeheiene 

Vårstemning i lavlandet eller siste rest av vinter på høyfjellet - valget er ditt i mai 2020
Vårstemning i lavlandet eller siste rest av vinter på høyfjellet - valget er ditt i mai 2020 Foto: Geir Hagum

Blir det sommer snart?

Sommeren lar vente på seg, men værmeldingene bærer bud om varmere tider. Noen venter på at snøen skal smelte, mens andre nyter fine forhold for vårskiturer. Akkurat nå er det mulig både å nyte våren med barmark opp til ca 6-700 moh, mens det høyere opp kan fristes med flotte skiforhold. Det er barmark til Kvitlen, Skåpet, Viglesdalen, Songedalen Fjellgård og Flørli.

På grunn av koronatiltak må vi be alle om å booke plass på hyttene. Denne uka er det kun åpnet for booking hele helger. Det blir straks mulig å bestille opphold som individuelle besøkende og for hele sommeren, mer info om det kommer i neste uke. Vi kan desverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hvordan vi løser overnatting på hyttene nå i mai. 

På denne tiden av året er det spesielt viktig å vurdere isforhold og ta hensyn til åpne bekker og elver. Unngå spesielt inn- og utoser på vann. Forholdene endres raskt og det er lokale forskjeller, men i starten av uka var det kaldt vær og rimelig trygg is på flere vann over 7-800 moh.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Masse snø og fine forhold for en vårskitur både på fjell- og toppturski. Haukeliseter er åpen for besøk, med tiltak for å ivareta smittevernreglene.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukelisetereter

Holmavatn 1130 moh. Åpnet for booking. Skiforhold. Kvisten er ikke vedlikeholdt. Noen velger å følge sommerløypa gjennom Turistskardet. Dette anbefales ikke da terrenget er skredutsatt. Vinterløpa går lenger øst, over Ingelsvatn og Langevatn. 

Vårsmeltingen er i gang også i høyden. Les mer her om is på vann som du evt må krysse: Isvarsel og farbare vann

SULDALSHEIENE

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Vær obs på inn- og utoser under snøsmelting. 

Masse snø i høyden lover godt for en lang skisesong. Det er mulig at den vil vare til et stykke ut i juni. Flere hytter har i vinter fått snø godt over taket.  

Veien til Øvre Moen er stengt. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no

Kvanndalen 611 moh. Åpnet for booking. 

Bleskestadmoen 711 moh. Åpnet for booking. Fint å gå opp langs anleggsveien til Sandvatnet og videre på ski ned til hytta. Ikke kvistet. 

Jonstølen 720 moh. Åpnet for booking. Brøytet vei til Mosvatnet 600 moh. Strålende forhold for toppturer på ski til Snønuten. Sjekk Varsom.no for ferske skredvarsler. 

Sandsa 630 moh. Åpnet for booking. Bro over Fiskåna er tatt vekk. 

Stranddalen 970 moh. Mye snø og fine skiforhold lenge enda. Enkleste adkomst er fra Kjetilstadlia (Kvilldal), vær forberedt på å måtte bære skiene det første stykket. Betjent sesong blir 19. juni til 20. september. Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  

Krossvatn 1090 moh. Flotte vårskiforhold. Åpnet for booking. 

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Snø over 700 meter. 

Melands Grønahei 890 moh. Åpnet for booking. Mye snø og skiføre en god stund enda. Hold god avstand og vis forsiktighet om dere ser reinsdyr. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Åpnet for booking. Barmarksforhold helt inn til hytta. Gode forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann

Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Veien fra Flatstøldalen til Svartevassmagasinet (Duge) er brøytet av Sira Kvina. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn blir brøytet i disse dager. Vegvesenet forventer å ha veien åpen i slutten av mai. Det åpner for fine vårskiturer, det kommer til å være snø i høyden lenge enda.

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Brøyting startet 1. mai. Forventet åpning  i slutten av mai. 

Litle Aurådal 995 moh. Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Grautheller 770 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. Vi forventer at isen på Grauthellervatnet snart er for dårlig til å krysse. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. 

Taumevatn 750 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. Men vårsemltingen er i gang så pass på inn og utoser. 

Ådneram 580 moh. Åpnet for booking. Fine forhold for skiturer i høyden.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Åpnet for booking. Hytta har vært helt nedsnødd, men ble gravd frem 1.-3. mai. Ikke kvistet. Vi anbefaler å gå inn fra Grydalen ovenfor Grydalslega og sørover til Brattabrodtjødna og videre vest mot Vasstjørn, evt. fra veien etter at den åpner.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Gode skiforhold. Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Kvistingen blir ikke vedlikeholdt, og du må selv vurdere om kryssing av elver og vann er tilrådelig etter hvert som isen smelter. Følg sommerløypa om du er i tvil. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Åpnet for booking. Fine snøforhold.

Blåfjellenden 600 moh. Åpnet for booking. Fine snøforhold i høyden, men det smelter nå rundt hytta og kan være vanskelige skiforhold siste stykket ned til hytta. 

Sandvatn 910 moh. Åpnet for booking. Fine snøforhold. Det anbefales ikke å gå over Øyarvatn. Ruta fra Hunnedalen er kvistet over Stutahei. 

Tomannsbu 750 moh. Åpnet for booking. Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og  fra Skreå. Vær obs på mulig usikker is og følg sommerløype om du er i tvil.

Støle 530 moh. Åpnet for booking. Ikke mulig å gå fra Skreå da det er for mye snø. Mulig å gå via Kvitlen. 

Kvitlen 450 moh. Åpnet for booking. Mulighet for fotttur inn hit fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Åpnet for booking og hyttevert hver helg. Barmarksforhold helt inn til hytta. Fine skimuligheter videre oppover i terrenget forbi Gamle Skåpet i retning Flørli. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt.  Melding fra Vegvesenet: åpning av Lyseveien er foreløpig satt til 18.mai.

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende traséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå til 15.oktober 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022.  

Kjeragområdet 1110 moh. Masse snø. Ikke mulig med fottur ennå. Gode skiforhold i området. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Parkering ved Preikestolhytta, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter nyåpning 5 juni. Det kan nå bestilles plass i hytta for hele 2020.

Songedalen 390 moh. Åpnet for booking. Barmarksforhold på traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. OBS! I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje kan stien være midlertidig lagt om ved parkering. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte åpner igjen 10. juni. Sjekk egen hjemmeside for mer informasjon. 

Flørli 50 moh.  Åpnet for booking. Flørlitrappene er besteget til fots i 2020, men det ligger fortsatt noe snø og is underveis. 

Det begynner å spire i nysådd gress på Bakken gard - åpner 5. juni.
Det begynner å spire i nysådd gress på Bakken gard - åpner 5. juni. Foto: Per Henriksen
Så fint blir det på Bakken gard - åpner fra 5. juni.
Så fint blir det på Bakken gard - åpner fra 5. juni. Foto: Johanne Fjelde
Enda masse snø på parkeringen til Kjerag. Bildet er tatt 12 mai.
Enda masse snø på parkeringen til Kjerag. Bildet er tatt 12 mai. Foto: Kjerag Tourist Information
Melands Grønahei første helgen i mai 2020.
Melands Grønahei første helgen i mai 2020. Foto: Bente Kjos Wenjum
Tørt og fint på stien til Kvitlen.
Tørt og fint på stien til Kvitlen. Foto: Guro Waksvik

Skrevet av Kaja Raa Storaker 14. mai 2020