Uke 19 i Ryfylkeheiene 

Blåfjellenden. Fortsatt skiføre fra Høgaleite til hytta. Men det minker rundt hytta som ligger på 600 moh.
Blåfjellenden. Fortsatt skiføre fra Høgaleite til hytta. Men det minker rundt hytta som ligger på 600 moh. Foto: Per Henriksen

Nå kan du få både i pose og sekk - eller skisko og fjellsko om du vil! Flotte skiforhold i Sirdalsheiene samt Frafjord og Bjerkreimsheiane.  I lavere støk under 700 meter er skisesongen på hell. Barmark til Kvitlen, Skåpet ,Viglesdalen, Songedalen Fjellgård og Flørli.

Vi må vi be alle om å booke plass på hyttene. Kun åpnet for booking hele helger i mai og juni. Vi kan desverre ikke legge til rette for dagsbesøk enda. Her kan du lese mer om hvordan vi løser overnatting på hyttene nå i mai og juni. For de som nå ønsker å planlegge for sommeren må vi be om litt mer arbeidstid og planlegging, mer info kommer så snart vi vet mer om retningslinjene for sommeren. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Åpner for overnatting fra 1. mai med begrenset kapasitet. Masse snø og fine forhold for en vårskitur både på fjell- og toppturski. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukelisetereter

Holmavatn 1130 moh. Åpnet for booking. Kvistet fra Haukeliseter til Holmavatn. Noen velger å følge sommerløypa gjennom Turistskardet. Dette anbefales ikke da terrenget er skredutsatt. Vinterløpa går lenger øst, over Ingelsvatn og Langevatn. 

Vårsmeltingen er i gang også i høyden. Les mer her om is på vann som du evt må krysse: Isvarsel og farbare vann

SULDALSHEIENE

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Vær obs på inn- og utoser under snøsmelting. 

Masse snø i høyden lover godt for en lang skisesong. Det er mulig at den vil vare til et stykke ut i juni. Flere hytter har i vinter fått snø godt over taket.  

Veien til Øvre Moen er stengt. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no

Kvanndalen 611 moh. Åpnet for booking. 

Bleskestadmoen 711 moh. Åpnet for booking. Fint å gå opp langs anleggsveien til Sandvatnet og videre på ski ned til hytta. Ikke kvistet. 

Jonstølen 720 moh. Åpnet for booking. Brøytet vei til Mosvatnet 600 moh. Strålende forhold for toppturer til Snønuten. Sjekk Varsom.no for ferske skredvarsler. 

Sandsa 630 moh. Åpnet for booking. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. Mye snø og fine skiforhold lenge enda. Enkleste adkomst er fra Kjetilstadlia (Kvilldal), vær forberedt på å måtte bære skiene det første stykket. Ikke åpnet for bestilling.  Nå kan du booke ditt opphold i den betjente sesongen på Stranddalen.  

Krossvatn 1090 moh. Flotte vårskiforhold. Åpnet for booking. 

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Melands Grønahei 890 moh. Åpnet for booking. Mye snø og skiføre en god stund enda. Hold god avstand og vis forsiktighet om dere ser reinsdyr. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Åpnet for booking. Barmarksforhold helt inn til hytta. Gode forhold for fotturer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Generelt er det lurt å følge kanten av vann som er under 800 meter. Pass på inn- og utoser. 

Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Veien fra Flatstøldalen til Svartevassmagasinet (Duge) er brøytet av Sira Kvina. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. Veien pleier å åpne til 17. mai.

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Brøyting starter 1. mai. Forventet åpning er 20. mai. 

Litle Aurådal 995 moh. Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. 

Grautheller 770 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. Hold høyden i starten til du er over den første bekken. Hold avsstand fra elveosen. 

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. 

Taumevatn 750 moh. Åpnet for booking. Fine skiforhold. 

Ådneram 580 moh. Åpnet for booking. Fine forhold for skiturer i høyden.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Åpnet for booking. Hytta har vært helt nedsnødd, men blir gravd frem 1.-3. mai. Ikke kvistet. Vi anbefaler å gå inn fra Grydalen ovenfor Grydalslega og sørover til Brattabrodtjødna og videre vest mot Vasstjørn.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Gode skiforhold. Vårsmeltingen er i gang. Les mer her om is på vann som du evt. må krysse: Isvarsel og farbare vann. Generelt er det lurt å følge kanten av vann som er under 800 meter, men dette endres nå raskt. Pass på inn- og utoser.  Kvistingen blir ikke vedlikeholdt, og du må selv vurdere om kryssing av elver og vann er tilrådelig etter hvert som isen smelter.

Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og fra Skreå. Ikke vedlikeholdt etter 12 mars. 

Det er kvistet hele strekningen til Sandvatn, Langavatn og Blåfjellenden. Ikke vedlikeholdt etter 12 mars. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Åpnet for booking. Fine snøforhold.

Blåfjellenden 600 moh. Åpnet for booking. Fine snøforhold i høyden, men det smelter nå rundt hytta og kan være vanskelige skiforhold siste stykket ned til hytta. 

Sandvatn 910 moh. Åpnet for booking. Fine snøforhold. Det anbefales ikke å gå over Øyarvatn. Ruta fra Hunnedalen er kvistet over Stuthei. 

Tomannsbu 750 moh. Åpnet for booking. Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og  fra Skreå. Vær obs på mulig usikker is og følg sommerløype om du er i tvil.

Støle 530 moh. Åpnet for booking. 

Kvitlen 450 moh. Åpnet for booking. Mulighet for fotttur inn hit fra både Bjordal og Eikebrekka. 

Skåpet 605 moh. Åpnet for booking. Barmarksforhold helt inn til hytta. Fine skimuligheter videre oppover i terrenget forbi Gamle Skåpet i retning Flørli. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt.  Melding fra Vegvesenet: åpning av Lyseveien er foreløpig satt til 18.mai.

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Statnett bygger ny kraftlinje mellom Lysebotn og Fagrafjell. Kraftledningen følger eksisterende trasséer i Daladalen.
Det bygges ny anleggsveg og riggplasser i dalen. Det vil bli brukt helikopter til maste-bygging. Alle som arbeider for Statnett er pålagt å ta hensyn til turfolk i dalen!  Ikke gå nær anleggs-maskiner før maskinfører viser at han ser deg! Arbeider med å bygge vei vil pågå til 15.oktober 2020. Arbeid med bygging av nye kraftlinjer i området er ferdig 2022. Se oversiktsbilde lenger nede. 

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur ennå. Gode skiforhold i området. 

Preikestolen 604 moh. Tørr sti og fine forhold for fotturer. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning i slutten av mai , begynnelsen av juni. Mer info kommer straks.

Songedalen 390 moh. Åpnet for booking. Barmarksforhold på traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. OBS! I forbindelse med anleggsarbeid på ny kraftlinje kan stien være midlertidig lagt om ved parkering. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte åpner igjen medio juni, endelig dato blir fastsatt straks. Book ditt opphold her

Flørli 50 moh.  Åpnet for booking. Flørlitrappene er besteget til fots i 2020, men det ligger fortsatt noe snø og is underveis. 

Fantastisk fine forhold på Haukeliseter og det kommer til å vare lenge enda.
Fantastisk fine forhold på Haukeliseter og det kommer til å vare lenge enda. Foto: Preben Falck
Mye snø enda på Melands Grønahei.
Mye snø enda på Melands Grønahei. Foto: Svanhild Hjorteland Gbada
Skienen på ved Høgaleite retning Blåfjellenden.
Skienen på ved Høgaleite retning Blåfjellenden. Foto: Per Henriksen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 6. mai 2020