Uke 16 i Rogaland 

Let etter vårtegn i skogen!
Let etter vårtegn i skogen! Foto: Agnethe Larsen

Ingenting skifter som været i april, er det et utrykk som heter. Men nå er våren er virkelig i anmarsj i lavlandet mens det høyere til fjells fremdels ligger godt med snø. Vi oppfordrer fortsatt til å følge anbefalingen fra helsemyndighetene,  og ta rolige turer i ditt nærområde på steder uten for mye folk. 

Trenger du tips til steder å dra og aktiviteter å gjøre ute? Følg med under Turtips! Send gjerne et bilde til Tursenter@stf.no så kan vi dele ditt turminne på denne siden. Hjelp oss å spre litt ekstra turglede.

Hva er lov og hva er anbefalt av friluftsliv under Koronapandemien?

Mange lurer på hvilke dagsturer som er lovlige. Regjeringen har nå lagt ut en side med konkrete råd, se reguleringer og råd gitt av helsemyndighetene. Her er det presisert at dagsturer er anbefalt, og vi skal prøve å oppsøke steder uten for mye folk, og følge råd om avstand. Videre heter det "det er fint å drive friluftsliv i ditt nærmiljø og i din bo-, arbeids- og fritidsregion, men unngå aktiviteter som gjør at du kan få behov for hjelp og assistanse". Helsemyndighetene anbefaler oss altså å bruke vår egen region, og ser ikke grunn til å nedlegge noe forbud mot å krysse kommunegrenser på vei til turen.  

Overnattinger på fritidseiendom utenfor egen kommune er ikke tillatt før 20. april. I hele DNT arbeides det nå med en gradvis gjenåpning av hyttene, se https://www.dnt.no/artikler/nyheter/20488-hyttene-apnes-gradvis-i-lpet-av-mai/. Fra STFs side vil vi komme tilbake med nærmere info i uke 17 om hvilke hytter som blir klargjort for bruk og de begrensninger som fortsatt må gjelde en god stund framover.

Det viktigste nå er å unngå å påføre noen smitte, og unngå å belaste et hardt presset helsevesen. Vi må begrense egen aktivitet og velge turer som ligger trygt innenfor komfortsonen. Den spektakulære toppturen får derfor vente litt selv om du ser den fra vinduet ditt hjemme. Men er du en dreven fjellskiløper så kan en enkel skitur under gode forhold være innafor.

Flere av kommunene i Rogaland har fattet vedtak om at de oppfordrer folk utenbygds til ikke å komme på dagstur i deres kommune. Vi oppfordrer alle til å respektere slike anbefalinger. Dette endres nå fortløpende. I skrivende stund gjelder dette Suldal, Hjelmeland, og Kvitsøy. For en oversikt over anbefalinger i alle kommunene viser vi til oversikten nedenfor og kommunenes hjemmesider.

Brann- og redningssjefen har fattet vedtak om forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark fra og med torsdag 26. mars klokken 16.00. Dette på grunn av gult varsel om økt skogbrannfare, og at nødetatene må gjøre det de kan for å opprettholde beredskapen under corona-epidemien. Les mer på Rogaland Brann og Redning sine sider. 

I det meste av regionen er offentlige toaletter og andre fasiliteter i populære turområder stengt.

Det vil ikke bli kvistet i høyfjellet i 2020, men i Frafjordheiene ble det kvistet før koronarestriksjonene ble innført. Det meldes ellers om mye snø og de aller fleste hytter har snø til over hyttetaket. Kanskje holder skiføret til den dagen restriksjonene letter?

Turtips i din kommune

Eigersund. Mange muligheter for fine fotturer i variert landskap. Her finner du mye luft, spennende geologi og kulturminner. Dalane friluftsråd har en flott side med mange turforslag. 

Sokndal. Variert terreng og muligheter for turer. Her finner du 30 merkede turer fra fjord til hei. 

Sandnes. Ypperlige forhold for topptur i solnedgang med utgangspunkt på Gramstad. Mange valgmuligheter. Kart finner dere ved startpunktet og parkeringen på Gramstad. Også på Dale tilrettelegges det nå for flere parkeringsplasser, så det er et godt alternativ for å unngå trengsel. Husk: Har dere ikke bil finnes det flere muligheter for nærturer i Sandnes. 

Stavanger. Forhold for både joggesko og lettere tursko. I Godalen er nå badetemperaturen på 7,2 grader. Ramsløken er allerede kommet langt og hvitveisen dukker opp fra skogbunnen. Se ellers linken til 52 hverdagsturer for en rekke supre turtips i ditt nabolag. 

Lund. Skal du på tur i Lund kommune er valgene og mulighetene mange, enten du kommer til fots eller med ski på beina. Les mer her.

Bjerkreim. Mange fine turområder og fine forhold. Sjekk siden her for merkede turer. Skiføre i høyden, men husk å følge oppfordringen om å ha lav risiko på aktiviteter. 

Klepp. Se link for alle nærturene på Klepp

Time. Høg himmel og fare for sol innimellom. Se etter de første vårtegnene og hør fulglekvitter. Se link her til turforslag.

Gjesdal. Skiføre fra Hunnedalen. Nede i lavlandet er det haugevis med turer å gå til fots. Se link her for fine turer langs vann.

Sola. Pakk kveldsmaten og nyt solnedgangen på stranden. For de aller sprekeste kan det kanskje friste med et bad? Se her for turtips i Sola. 

Randaberg. På tide å fikse opp selvbergingskunnskapene? Randaberg kommune har gode plasser for sjøfiske, og fiske med stang er fritt hele året. Hålandsvatnet gir også mulighet for innlandsfiske med stang. Les mer om nærturer i Randaberg her.

Rennesøy. Kalles også de Grønne øyene og har kan du finne et rikt fugleliv. Ta med kikkert og se om vårfuglene kommer tilbake. Nordre Rennesøy Fuglefredingsområde ligger like øst for E-39 og er en viktig hekke- og rasteplass for en rekke gjess, ender og vadefugler. Kommunen har flere gråhegrekolonier og en av Norges tetteste bestander av ravn. Se link her for merkede turer.

Strand. Utmerkede forhold for fotturer. Det kan være litt snø og is i høyden, brodder anbefales i sekken. Lavereliggende turer anbefales for alle som vil ha fuglekvitter og barmarksforhold. Hjerterundene på Tau og Jørpeland er gode alternativer for kortreiste lufteturer. På Jørpelandsholmen er det tidvis mye folk, og ferdselen er regulert. Velg gjerne et tidspunkt litt utenom det mest vanlige om du tenker deg hit, og hold god avstand. 

Hjelmeland. Hjelmeland kommune oppfordrer folk fra andre kommuner til ikke å oppsøke kommunen nå. Skiføre i høyden, bart i lavereliggende strøk. I områdene rundt Sandvatn i Lyngsheia er det godt med snø, og fine forhold for skiturer. NB! Isen er ikke kontrollmålt på en stund, og har tidligere vært usikker. En flott nærtur fra Hjelmeland sentrum er utsiktsturen til Hjelmen. 

Suldal. Suldal kommune oppfordrer folk fra andre kommuner til ikke å oppsøke kommunen nå. Store hei- og fjellområder innbyr til aktivt friluftsaktivitet hele året. Men Suldal kommune med sine fjorder og til dels åpne kyststripe har mye mer å by på. Ble du fristet til å reise til Suldal nå? Bor du ikke her kan du lese,  men vent med å reise dit en stund til:) Og bare for å gni det litt inn så meldes det om fine forhold til Snønuten. Men vent med risikoaktiviteter til helsemyndighetene gir oss rennelov. 

Sauda. Flotte forhold for aking og ski fra 400 moh. Selv om trekket ikke går og det ikke kjøres skispor så kan en benytte anledning til å være sin egen tråkkemaskin og lage egne skispor. For en flott tur på beina anbefales Rondehaugen. Sauda kommune har vedtatt egne karanteneregler, se https://www.sauda.kommune.no/aktuelt/nye-karantenekrav-vedtatt-21-03-20.79051.aspx

Kvitsøy. Sjøsprøyt og havutsikt. Det får du garantert på Kvitsøy.  For fotturer, er det flere fine stier som passer til en luftetur. Tidligere kommunale vedtak om karantene og stengte anlegg blir opphevet fra 20. april, men gjestehavnen er fortsatt stengt.

Sirdal. Sirdal er et yndet utfartssted for rogalendinger, og fra 17. april lettes også noen av restriksjonene som tidligere har vært på friluftsliv og det frarådes ikke lenger å reise inn i kommunen på dagstur. Skitrekkene åpner og det vil bli kjørt opp løper igjen. Se https://www.sirdal.kommune.no/smitteverntiltak-i-sirdal-kommune-oppdatert-17-april-2020.6305203-412722.html

Turvettregler i disse tider:

(basert på retningslinjer fra FHI og turvettregler fra Stavanger Kommune):

  1. Hold god avstand til den vi går tur med, og de vi møter på vår vei, helst 2 meter.
  2. Gå max 5 personer sammen på tur (med unntak av de som er i familie eller i samme husstand).
  3. Ha god håndhygiene, ta med antibac på tur og bruk dette når håndvask ikke er mulig. 
  4. Hvis du må hoste eller nyse, gjør det i papir eller i albuekroken.
  5. Gå turen hjemmefra eller ta sykkelen med på en luftetur. Unngå bruk av kollektivtrafikk. 
  6. Hvis du skal over gjerdeklyvere på din vei, unngå å ta samme plass som andre, og bruk aller helst antibac før du tar i gjerdeklyveren.
  7. Ikke oppsøk de mest trafikkerte turområdene, men velg deg heller en nærtur i ditt eget nærmiljø.
  8. Oppretthold karantereglene som er satt av myndighetene.
  9. Vær rause med dem man møter på din vei. Et glimt i øyet og et smil må gjerne smitte på flere meters avstand!
  10. En tur hver dag er lurt, alene eller med få. Godt for folkehelsa, og kanskje for husfreden? ;)

GENERELT BÅLFORBUD FRA 26. MARS: Brann- og redningssjefen har fattet vedtak om forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark fra og med torsdag 26. mars klokken 16.00. Dette på grunn av gult varsel om økt skogbrannfare, og at nødetatene må gjøre det de kan for å opprettholde beredskapen under corona-epidemien. Bålforbudet gjelder alle Rogaland brann og redning IKS sine eierkommuner: Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Sandnes, Stavanger, Strand og Time. På nettstedet www.rogbr.no/grillogild står det mer om hva forbudet innebærer. 

Friskt på Selvikstakken søndag.
Friskt på Selvikstakken søndag. Foto: Katrine Larsen Gudevang
Utsikt over Ryfylke-bassenget fra Moldhesten i Strand kommune.
Utsikt over Ryfylke-bassenget fra Moldhesten i Strand kommune. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 15. april 2020