Uke 12 i Rogaland 

52 hverdagsturer i Stavanger.
52 hverdagsturer i Stavanger. Foto: John Petter Nordbø

Naturen er døgnåpen, og der er det mulighet for å finne god plass. Vi følger anbefalingen fra Helsemyndighetene og oppfordrer til rolige turer i ditt nærområde. Derfor har vi laget en helt fersk føremelding fra din hjemkommune! Ta med de du bor sammen med ut på en luftetur i nærheten. Trenger du tips til aktiviterer å gjøre ute? Følg med under Turtips

God tur på egen hånd!

Husk å begrense egen aktivitet slik at vi ikke påfører helsevensenet undøvendinge arbeid nå. Kanskje kan den spektakulære toppturen vente litt selv om du ser den fra vinduet ditt hjemme?

Det vil ikke bli kvistet i høyfjellet i 2020. 

Eigersund. Mange muligheter for fine fotturer i variert landskap. Her finner du mye luft, spennende geologi og kulturminner. Dalane friluftsråd har en flott side med mange turforslg. 

Sokndal. Variert terreng og muligheter for turer.  Her finner du 30 merkede turer fra fjord til hei. 

Sandnes. Ypperlige forhold for topptur med hodelykt med utgangspunkt på Gramstad. Mange valgmuligeter og kart finner dere ved startpunktet og parkeringen på Gramstad. Har dere ikke bil finnes det flere muligheter for nærturer i Sandes. Mange av dem har forhold for joggesko. 

Stavanger. Våren er i annmarsj og vi oppfordrer til å gå ut å finne de aller første vårtegnene. Det er meldt om rolige vindforhold rundt byøyene så muligheten for en fin padletur er stor. Se ellers linken til 52 hverdagsturer for en rekke supre turtips i ditt nabolag. 

Lund. Skal du på tur i Lund kommune er valgene og mulighetene mange, enten du kommer til fots eller med ski på beina. Les mer her.

Bjerkreim. Mange fine turområder og fine forhold. Sjekk siden her for merkede turer. Skiføre i høyden men husk å følge oppfordingen om å ha lav risiko på aktiviteter. 

Klepp. Flotte forhold på strendene. Hva med en tur for å se solnedgangen i horisonten?

Time. Høg himmel og fare for sol inimellom. Se etter de første vårtegnene og hør fulglekvitter. Se link her til turforslag

Gjesdal. Skiføre fra Hunnedalen. Nede i lavlandet er det haugevis med turer å gå til fots. Hvorfor ikke sjekke ut Edlandsfjellet?

Sola. Utmerkede forhold for turer langs Solastranden og badetemperaturen er på hele 6 grader! Kyststien går fra Solastranden til Vigdel via Ølberg havn. Hele stien er ca. 5 km lang, og er merket med blått. Turen byr på en unik naturopplevelse. Se her for turtips i Sola. 

Randaberg. På tide å fikse opp selvbergingskunnskapene? Randaberg kommune har gode plasser for sjøfiske, og fiske med stang er fritt hele året. Hålandsvatnet gir også mulighet for innlandsfiske med stang. 

Rennesøy. Kalles også de Grønne øyene og har kan du finne et rikt fugleliv. Ta med kikkert og se om vårfuglene kommer tilbake.  Nordre Rennesøy Fuglefredingsområde ligg like aust for E-39 og er ein viktig hekke- og rasteplass for ei rekkje gjæser, ender og vadefuglar. Kommunen har fleire gråhegrekoloniar og ein av Noregs tettaste bestandar av ramn.

Strand. Utmerkede forhold for fotturer. Litt snø og is i høyden, brodder anbefales. Lavereliggende turer anbefales for alle som vil ha fuglekvitter og barmarksforhold. Hjerterundene på Tau og Jørpeland er gode alternativer for kortreiste lufteturer. 

Hjelmeland. Hjelmeland kommune har vedtatt egne karanteneregler, se https://www.hjelmeland.kommune.no/korona/. De oppfordrer folk fra andre kommuner som kan ha smitte til ikke å oppsøke kommunen nå. Skiføre i høyden, bart i lavereliggende strøk. I områdene rundt Sandvatn i Lyngsheia er det godt med snø, og fine forhold for skiturer. NB! Isen er ikke kontrollmålt på en stund, og har tidligere vært usikker. En flott nærtur fra Hjelmeland sentrum er utsiktsturen til Hjelmen. 

Suldal. Suldal kommune har vedtatt egne karanteneregler, se https://www.suldal.kommune.no/nyhende/vedtaket-om-karantene-blir-oppretthalde-til-27-mars.56665.aspx. De oppfordrer folk fra andre kommuner som kan ha smitte til ikke å oppsøke kommunen nå. Store hei- og fjellområder innbyr til aktivt friluftsaktivitet hele året. Men Suldal kommune med sine fjorder og til dels åpne kyststripe har mye mer å by på. Ble du fristet til å reise til Suldal nå? Bor du ikke her kan du lese,  men vent med å reise dit en stund til:) Og bare for å gni det litt inn så meldes det om fine forhold til Snønuten. Men vent med risikoaktiviteter til helsemyndighetene gir oss rennelov. 

Sauda. Flotte forhold for aking og ski fra 400 moh. Selv om trekket ikke går og det ikke kjøres skispor så kan en benytte anledning til å være sin egen tråkkemaskin og lage egne skispor. For en flott tur på beina anbefales Rondehaugen

Kvitsøy. Sjøsprøyt og havutsikt. Det får du garantert på Kvitsøy. Båtliv og dykking er akkurat nå utenfor rekkevidde, for fotturer, er det flere fine stier som passer til en luftetur. 

Ta med lunsjen på stranden.
Ta med lunsjen på stranden. Foto: Kenneth McDowell
Fra Lyngsheia fredag 13. mars. Strålende forhold for skiturer i høyden . For denne gang er de disse forbeholdt lokale turgåere.
Fra Lyngsheia fredag 13. mars. Strålende forhold for skiturer i høyden . For denne gang er de disse forbeholdt lokale turgåere. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 18. mars 2020