Uke 10 i Ryfylkeheiene

Masse snø og fine forhold i fjellet. Her fra turen mellom Haukeliseter og Holmavatn
Masse snø og fine forhold i fjellet. Her fra turen mellom Haukeliseter og Holmavatn Foto: Preben Falck

Det er kommet masse snø som gir flotte forhold i for skiløpere i høyfjellet.

Flere hytter vil ha snø godt opp mot eller over taket og flere steder må en beregne å grave døren frem. Ta med spade og forsikre deg om at det også er spadd frem nødutgang før en legger seg til å sove. 

Følgende viktig melding til de som har tenkt seg på hytte til hyttetur: 

Det er kritiske forhold for villreinen i høyfjellet. De finner ikke mat der de pleier, og trekker derfor ned i hyttefelt og dalsider. Vi har derfor utsatt kvistingen fra Ådneram og nordover. Vi oppfordrer til å gå andre steder enn til Taumevatn, Storevatn og Grautheller akkurat nå. Disse hyttene er derfor blokkert for sengebestilling fram til 28 mars.  

Løypenettet i Frafjordheiene er kvistet, vi anbefaler å legge turen hit mens vi venter på at villreinen skal trekke bort fra løypenettet lenger øst.

Vi følger godt med på situasjonen angående villrein og tar forløpende vurderinger. Regner med å kviste ferdig de røde, grønne og lilla strekkene  til 28. mars. Se link til kvistekart her.

Sjekk skisporet.no for oppdaterte løypeinformasjon i området rundt Sirdalen.

Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Pudderalarm og mengder av snø! Det er satt opp kvist til Holmavatn. Denne er stort sett snødd helt ned, det vil bli gjort forsøk på å kviste på nytt i uke 11. I tilegg er både Ulevåløypa og Kjelaløypa kvistet. Noen av kvista rutene har litt mangel på kvist da det er kommet store mengder snø. Ser du kvist som ligger nede så hjelp til med å dra dem opp. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Kvistet fra Haukeliseter og til Holmavatn. Denne er stort sett snødd helt ned, det vil bli gjort forsøk på å kviste på nytt i uke 11. Noen velger å følge sommerløypa gjennom Turistskardet. Dette anbefales ikke da terrenget er skredutsatt. Vinterløpa går lenger øst, over Ingelsvatn og Langevatn. 

Fine skiforhold mellom Haukeliseter – Holmavatn – Sloaros – Hovden. Hele streknngen er ikke kvistet. 

SULDALSHEIENE

Godt med påfyll av snø den siste tiden. Det har også blåst mye. Utrolig slette og fine forhold i høyfjellet. 

På Blåsjø ved Storvatn ligger det nå mellom 1,2 til 1,5 meter snø oppå 5 cm is.  Så det bør være trygt. Ikke sprekker langs land. Vær fremdeles obs på inn- og utoser i år på grunn av stor vannføring.

På vegne av SVR vil vi videreformilde følgende oppmodning: Vinteren i år er særleg krejvande for villreienen. Regn med påfølgjande frost har ført til at store beiteområde i høgheia har isa ned. Villreinen trekk då gjerne ut mot låggareliggjande område for å finne beite. Vi oppmodar om å syne særleg varsemd om du ferdast i heia anten på ski eller med snøscooter. Ser du villrein på turen så gå eller køyr i ein stor bue utanom slik at dei ikkje vert var deg. 

Vi følger godt med på situasjonen angående villrein og tar forløpende vurderinger. Regner med å kviste ferdig de røde, grønne og lilla strekkene i uke 12. Se link til kvistekart her.

Veien til Øvre Moen: Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no. Veien blir ikke brøytet så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fint å gå opp langs anleggsveien til Sandvatnet og videre på ski ned til hytta. Ikke kvistet enda. 

Jonstølen 720 moh. Se melding ovenfor angående villrein. Av hensyn til villreinen er veien fra Vetrhus til Moskar ikke brøytet, vi antar at denne vil bli brøytet før påske. Inntil den blir brøytet kan man parkere ovenfor gårdene på Vetrhus.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. Mye snø og like mye som rekordåret 2015. Den  selvbetjent hytta er under snøen og kun pippa stikker opp.  Soveanneks er også helt dekket. Hytta bør ikkje brukes før nødutganger er spad fram. Vi vil vurdere å frese før påske 

Krossvatn 1090 moh. Slett og fint i høyfjellet, men det er ein del stygge skavler spesielt i vestheng. 

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh. Elva ved Reingrovtjødnane var delvis åpen i uke 7, og den ligger på 1120moh nær Hovatn

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Du finner mer ved i kjelleren og bak uthuset når det er tomt i selve uthuset. Ny ved kommer på dugnaden som er satt opp den 23. - 26. april. 

Raset som gikk 12. desember er nå ryddet og stien er reparert. Raset som gikk er i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss- og minusgrader. Stedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Det er kritiske forhold for villreinen i høyfjellet. De finner ikke mat der de pleier, og trekker derfor ned i hyttefelt og dalsider. Vi har derfor utsatt kvistingen fra Ådneram og nordover. Vi oppfordrer til å gå andre steder enn til Taumevatn, Storevatn og Grautheller akkurat nå. Disse hyttene er derfor blokkert for sengebestilling fram til 28. mars. 

Vi følger godt med på situasjonen angående villrein og tar forløpende vurderinger. Regner med å kviste ferdig de røde, grønne og lilla strekkene til 28. mars. Se link til kvistekart her.

Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. Mulig det ikke blir kvistet i 2020. 

Veien inn Flatstøldalen har nå snødd igjen. Generelt er det lurt å følge kanten av vann som er under 800 meter. Pass på inn- og utoser. Det har ikke vært noe særlig med kulegrader så sjekk vann før du krysser. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventet åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. Svartevassmagasinet er ikke tilrådelig å krysse. Mulig det ikke blir kvistet i 2020. 

Grautheller 770 moh. Vi oppfordrer til å ikke bruke denne hytta nå pga forhold for villrein, se info ovenfor.

Ovnen i stua er ødelagt. Glasset i døren er knust, og den er pr. i dag ikke forsvarlig å fyre med. Bruk ovnen på kjøkkenet i stedet.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. samme situasjon som på Grautheller og Taumevatn. Når situasjoen endre seg oppfordrer vi til at du kan hente mer ved på Grautheller og fyll gjerne på til neste gjest slik at de ikke kommer til tomt for ved. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Vi oppfordrer til å ikke bruke denne hytta nå pga forhold for villrein, se info ovenfor.

Taumevatn 750 moh. Vi oppfordrer til å ikke bruke denne hytta nå pga forhold for villrein, se info ovenfor.

Ådneram 580 moh. Fine forhold.

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Oppkjørt løype til Grydalen. Ikke kvistet. Vi anbefaler å gå inn fra Grydalen ovenfor Grydalslega og sørover til Brattabrodtjødna og videre vest mot Vasstjørn.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Gode skiforhold. Vær spesielt oppmerksom på inn- og utoser på vann, da det kan være dårlig is pga vekslende vær hele vinteren. 

Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og fra Skreå. 

Det er kvistet hele strekningen til Sandvatn, Langavatn og Blåfjellenden.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. Fine snøforhold.

Blåfjellenden 600 moh. Fine snøforhold.

Sandvatn 910 moh.  Fine snøforhold. Rundt hyttene har det blåst seg store skavler/heng så være oppmersom på dette de siste metrene før hyttene.  Ruta fra Hunnedalen er kvistet over Stuthei pga tvil om isen på Øyarvatn vil holde i mildvær. 

Tomannsbu 750 moh. Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og  fra Skreå. Starter  du fra Hunnedalen er elven åpen helt til tops og det er litt bratte kanter på hver side. 

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Mulig for fotttur in hit fra Bjordal. Litt snø rundt hytta. 

Skåpet 605 moh.  Veien opp til Vinddalen brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. Forholdene på veien vil variere mye på denne årstiden. Hodelykt er helt nødvendig på Skåpet nå da det ikke er nok sol til at batteriet på solcellene får ladet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur nå før tidligst mai 2020. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl.  

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15. mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Morgenstemning på Holmavatn
Morgenstemning på Holmavatn Foto: Preben Falck
Børsteinen.
Børsteinen. Foto: Per Henriksen
Ved Sandvatn har det bygget seg opp en gedigen snøfonn.
Ved Sandvatn har det bygget seg opp en gedigen snøfonn. Foto: Monica Hunsbedt
Bilde er tatt der kvistene settes på Blåsjø 1000moh.  Der løypa kysser Øvre Storvatnet.  Storevassdammen som ein ser rett fram.
Bilde er tatt der kvistene settes på Blåsjø 1000moh. Der løypa kysser Øvre Storvatnet. Storevassdammen som ein ser rett fram. Foto: Kjell Ove Nærheim
Vassdalstjønn.
Vassdalstjønn. Foto: Kjell Ove Nærheim
Stranddalen ligger under snøen og kun pipa stikker opp. Her må det spas godt og sikre nødutganger før en legger seg til å sove.
Stranddalen ligger under snøen og kun pipa stikker opp. Her må det spas godt og sikre nødutganger før en legger seg til å sove. Foto: Kjell Ove Nærheim
Kvitlen.
Kvitlen. Foto: Monica Hunsbedt