Uke 8 og 9 i Ryfylkeheiene 

Friskt inn til Skåpet i helgen.
Friskt inn til Skåpet i helgen. Foto: Harald Thorkildsen

Det er kommet mye snø i høyfjellet og helt ned i 400 moh. Får vi litt kuldegrader nå går det mot en lovende påske.  Flere hytter vil akkurat nå ha snø godt opp mot eller over taket. Ta med spade og forsikre deg om at det også er spadd frem nødutgang før en legger seg til å sove. 

Følgende viktig melding til de som har tenkt seg på hytte til hyttetur: 

Det er kritiske forhold for villreinen i høyfjellet. De finner ikke mat der de pleier, og trekker derfor ned i hyttefelt og dalsider. Vi har derfor utsatt kvistingen fra Ådneram og nordover. Vi oppfordrer til å gå andre steder enn til Taumevatn, Storevatn,Grautheller og Jonstølen akkurat nå. Disse hyttene er derfor blokkert for sengebestilling fram til 8 mars.  Vi følger med på situasjoen fremover og oppdaterer evt endringer. 

Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og fra Skreå. 

Det er kvistet fra Lortabu og videre opp til  opp til elven. Det er videre kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn. Pass på inn- og utoser. Det er litt krevende å komme seg ned til selve broen. Se bilde lenger nede.  

Det vil bli kvistet hele strekningen inn til Sandvaten, Langavaten og Blåfjellenden å raskt forholdene og vannene er trygge for scooter. 

Fra Haukeliseter er det kvistet inn til Holmavatn.

Melding om at det i høyden er avblåst og at snøen/skare er hard som is. Du bør ha fjellski med stålkanter eller ha med brodder til å ha på skisko.

Fine alternativer på ski er Børsteinen og Bleskestadmoen. Her er det ikke kvistet. Det er også fint å bo på Ådneram Anneks og gå på dagsturer. Sjekk skisporet.no for oppdaterte løypeinformasjon i området rundt Sirdalen. 

Se link til kvistekart her. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det er kommet mye snø de siste dagene  Det er satt opp kvist til Holmavatn. I tilegg er både Ulevåløypa og Kjelaløypa kvistet.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Kvistet fra Haukeliseter. Fine skiforhold mellom Haukeliseter – Holmavatn – Sloaros – Hovden.  

SULDALSHEIENE

Godt med påfyll av snø den siste tiden. Det har også blåst mye. I 600 meters nivå er 50 -60 cm snø. Vær obs på inn- og utoser i år på grunn av stor vannføring. Her er det delvis åpne vann og bare snø uten islag. Elven ved Reingrovtjødnane var delvis åpen i uke 7 og den ligger på 1120moh nær Hovatn. Vær spesielt oppmerksom på inn- og utoser i år på grunn stor vannføring. Her er det delvis åpne vann og bare snø uten islag.

På Blåsjø ved Storvatn er det fremdeles litt for dårlig is . 5 cm i bunn og 50 cm vatn og snø oppå. De øverste 10 cm er tørr snø. Det er litt for lite til å regne den som sikker.

På vegne av SVR vil vi videreformilde følgende oppmodning: Vinteren i år er særleg krejvande for villreienen. Regn med påfølgjande frost har ført til at store beiteområde i høgheia har isa ned. Villreinen trekk då gjerne ut mot låggareliggjande område for å finne beite. Vi oppmodar om å syne særleg varsemd om du ferdast i heia anten på ski eller med snøscooter. Ser du villrein på turen så gå eller køyr i ein stor bue utanom slik at dei ikkje vert var deg. 

Veien til Øvre Moen: Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no. Veien blir ikke brøytet så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fint å gå opp langs anleggsveien til Sandvatnet og videre på ski ned til hytta. Ikke kvistet enda. 

Jonstølen 720 moh. Ikke mulig å booke før 2 mars. Se melding ovenfor angående villrein. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. Mye snø og like mye som rekordåret 2015. Den  selvbetjent hytta er under snøen og kun pippa stikker opp.  Soveanneks er også helt dekket. Hytta bør ikkje brukes før nødutganger er spad fram. Driftsavdelingen vil vurdere å frese før påske 

Krossvatn 1090 moh. Det er kommet mye snø siste uka. Slett og fint i høyfjellet, men det er ein del stygge skavler spesielt i vestheng. På Blåsjø ved Storvatn er det fremdeles litt for dårlig is . 5 cm i bunn og 50 cm vatn og snø oppå. De øverste 10 cm er tørr snø. Det er litt for lite til å regne den som sikker.

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh. Elva ved Reingrovtjødnane var delvis åpen i uke 7, og den ligger på 1120moh nær Hovatn

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE. 

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Du finner mer ved i kjelleren og bak uthuset når det er tomt i selve uthuset. Ny ved kommer på dugnaden som er satt opp den 23. - 26. april. 

Raset som gikk 12. desember er nå ryddet og stien er reparert. Raset som gikk er i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss- og minusgrader. Stedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Det er kritiske forhold for villreinen i høyfjellet. De finner ikke mat der de pleier, og trekker derfor ned i hyttefelt og dalsider. Vi har derfor utsatt kvistingen fra Ådneram og nordover. Vi oppfordrer til å gå andre steder enn til Taumevatn, Storevatn og Grautheller akkurat nå. Dise hyttene er derfor blokkert for sengebestilling fram til 8. mars. 

Svartevatn er ikke tilrådelig å krysse. Mulig det ikke kvistet i 2020. 

Veien inn Flatstøldalen har nå snødd igjen. Generelt er det lurt å følge kanten av vann som er under 800 meter. Pass på inn- og utoser. Det har ikke vært noe særlig med kulegrader så sjekk vann før du krysser. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventet åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Vi oppfordrer til å ikke bruke denne hytta nå pga forhold for villrein, se info ovenfor.

Generelt info om forholdene: Det er ok med snø innover mot Grautheller, fra Duge kraftverk og innover mot hytta. Vannet er islagt, men værs obs på overvann og at det ikke er målt tykkelsen på isen. 23 desember lå det 30-40 cm vann/issørpe på toppen av et ukjent lag med stålis, men det fryser ofte på over natten. Ovnen i stua er ødelagt. Glasset i døren er knust, og den er pr. i dag ikke forsvarlig å fyre med. Bruk ovnen på kjøkkenet i stedet.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. samme situasjon som på Grautheller og Taumevatn. Når situasjoen endre seg oppfordrer vi til at du kan hente mer ved på Grautheller og fyll gjerne på til neste gjest slik at de ikke kommer til tomt for ved. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Vi oppfordrer til å ikke bruke denne hytta nå pga forhold for villrein, se info ovenfor.

Generell info om forholdene: Ruta fra Taumevaten og hytta på Heibergtunet Storevatn byr på fine forhold. Gode stålkanter kommer godt med.  Snødybde rett i underkant av 1 meter. 

Taumevatn 750 moh. Vi oppfordrer til å ikke bruke denne hytta nå pga forhold for villrein, se info ovenfor.

Generell info om forholdene: Greie snøforhold. Ikke kvistet enda og vi anbefaler å følge sommerruta på grunn av åpne vann og bekker. Rundt hytta er det greit med snø. Taumevatn er islagt. 

Ådneram 580 moh

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Greie skiforhold fra Lortabu til Sandvatn. Og det er kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn. 

Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og  fra Skreå. 

Det vil kvistet hele strekningen til Sandvaten, Langavaten og Blåfjellenden så raskt forholdene og vannene er trygge for scooter.

I høyden er det avblåst og snøen/skare er hard som is. Du må ha fjellski med stålkanter eller ha med brodder til å ha på skisko.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  Det er kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn. Pass på inn- og utoser. Det er litt krevende å komme seg ned til selve broen. Se bilde lenger nede. 

Fadderlaget skriver følgende:
En mild januar har ført til flere spørsmål om is og snø forholdene innover fjellet mot Sandvatn. Her kommer en status rapport om forholdene så langt i januar
Det er lite snø i Hunnedalen, men nok til at skiene kan tas på ved bilen på Lortabu. Snømengden øker etter hvert som det går opp langs Lysebekken.
På toppen av bakken er det godt med snø for ski, selv om det er lite for årstiden. Vannene innover er trygge. Det vil si at det er flere lag med is. Det helt øverste laget er 30-40 cm slush og is. Det betyr at det kan komme vann og fuktighet i skisporene, men at det er trygt selv om det er mildvær. Dette gjelder både Blautevatn og Litle Sandvatn. Noen steder er det uvanlig store åpne råker ved inn og utos, så hold ekstra stor avstand. De store bekkene er åpne. Når det gjelder vinterløypa videre fra Sandvatn til Langavatn, så ble isen sjekket lørdag 25. januar.
Så lenge en holder seg til vinter traseen er det helt trygt. Så langt vi kjenner til er det et lite område på selve Sandvatn som foreløpig klassifiseres som utrygt. Isen ved Blesevatnet og Rundavatnet meldes å være som alle foregående vann, men at en må være oppmerksom og holde uvanlig stor avstand fra inn-oset på Rundavatnet, da det ser ut som stor vannføring i elva har forårsaket åpne ganger inn i isen. Om en planlegger tur fra hyttebyen i Hunnedalen opp til Sandvatn, så vær oppmerksom på at Øyarvatn ikke er farbart. Her er det åpne råker og usikker is.
Vær trygg, hold avstand!


Tomannsbu 750 moh. Det er kvistet inn til Tomannsbu både fra Tveitabrekka i Hunnedalen og  fra Skreå. Starter  du fra Hunnedalen er elven åpen helt til tops og det er litt bratte kanter på hver side. 

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Mulig for fotttur in hit fra Bjordal. Litt snø rundt hytta. 

Skåpet 605 moh.  Skåpet fikk vinterdrakten på i helgen. Mulig å gå til fots men snø hele veien. Veien opp til Vinddalen brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. Forholdene på veien vil variere mye på denne årstiden. Hodelykt er helt nødvendig på Skåpet nå da det ikke er nok sol til at batteriet på solcellene får ladet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur nå før tidligst mai 2020. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15. mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Stranddalen ligger under snøen og kun pippa stikker opp. Her må det spas godt og sikre nødutganger før en legger seg til å sove.
Stranddalen ligger under snøen og kun pippa stikker opp. Her må det spas godt og sikre nødutganger før en legger seg til å sove. Foto: Kjell Ove Nærheim
Mye snø på Krossvaten. Bildet er tatt 19 februar.
Mye snø på Krossvaten. Bildet er tatt 19 februar. Foto: Kjell Ove Nærheim
Lørdag gjorde heltene Leif Rune Salte og  Anastasiia Chistiakova en lite kvistetur fra Lortabu. Planen var å kviste til topps men pga kraftig vind og meget dårlig sikt oppover stoppet de kvistingen ved elven. Arbeidet fortsetter så raskt forholdene og tiden strekker til.
Lørdag gjorde heltene Leif Rune Salte og Anastasiia Chistiakova en lite kvistetur fra Lortabu. Planen var å kviste til topps men pga kraftig vind og meget dårlig sikt oppover stoppet de kvistingen ved elven. Arbeidet fortsetter så raskt forholdene og tiden strekker til. Foto: Leif Rune Salte
Bruk god tid og en hjelpende hånd ned til broen før Litle Sandvaten.
Bruk god tid og en hjelpende hånd ned til broen før Litle Sandvaten. Foto: Preben Falck
Det er kommet godt med påfyll av snø på Sandvaten.
Det er kommet godt med påfyll av snø på Sandvaten. Foto: Leif Rune Salte
Skåpet i vinterdrakt.
Skåpet i vinterdrakt. Foto: Harald Thorkildsen
På vei inn til Kvitlen.
På vei inn til Kvitlen. Foto: Atle Ommundsen
Kvitlen.
Kvitlen. Foto: Monica Hunsbedt
Det er kvistet fra Haukeliseter til Holmavatn. Bildet er tatt tidligere i februar.
Det er kvistet fra Haukeliseter til Holmavatn. Bildet er tatt tidligere i februar. Foto: Håkon Aartun

Skrevet av Kaja Raa Storaker 18. februar 2020