Uke 6 i Ryfylkeheiene

Magisk med dyrespor og skispor.
Magisk med dyrespor og skispor. Foto: Margaret Åsly

Endelig påfyll av hvitevarer, og det er meget velkomment. Nå håper vi gradestokken holder seg på den blå siden. Det er fint å gå på ski i høyden over 700 meter. Det er kvistet fra Mangærne (brua) til Litle Sandvatn. Vi håper å begynne med å kviste inn til hyttene fra uke 7. Dette avhenger av det det fryser på i elver og bekker. Følg sommerløyper om du er i tvil. På Haukeliseter er det full vinter med en snødybde 1,5 meter. 

Se link til kvistekart her. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng.

Det er fortsatt mulig å gå på beina om en er godt skodd til Kvitlen og Skåpet. Beregn alltid at nedbør kan komme som snø ved 500-600 meter på denne tiden.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh.  Fine forhold. Det er satt opp kvist på Kjelaløypen.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Melding om skiforhold mellom Haukeliseter – Holmavatn – Sloaros – Hovden.  Det har kommet påfyll med snø, men vind gjør at det er hardt i terrenget. Pass på inn og utoser. Det er ikke kvistet her enda. 

SULDALSHEIENE

Slett og fint i høyfjellet. Bra med snø og godt føre over 800 meter. I området Blåsjø må det komme mer snø før de største elvene er farbare over på ski. Elven ved Reingrovtjødnane var delvis åpen og den ligger på 1120moh nær Hovatn. Vær ops på inn- og utfallsoser i år på grunn av stor vannføring. Her er det delvis åpne vann og bare snø uten islag.

På vegne av SVR vil vi videreformilde følgende oppmodning: Vinteren i år er særlig krejvande for villreienen. Regn med påfølgjande frost har ført til at store beiteområde i høgheia har isa ned. Villreinen trekk då gjerne ut mot låggareliggjande område for å finne beite. Vi oppmodar om å syne særleg varsemd om du ferdast i jeia anten på ski eller men snøscooter. Ser du villrein på turen så gå eller kjøyr i ein stor bue utanom slik at dei ikkje vert var deg. 

Veien til Øvre Moen: Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. se melding ovenfor angående villrein. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. Rundt meteren med snø i Stranddalen.

Krossvatn 1090 moh. Bra med snø og godt føre over 800 meter. Isen på vannene er tålig bra. Fra 1,5 til 2 meter snø med små islag. Vær spesielt oppmerksom på inn- og utfallsoser i år på grunn stor vannføring. Her er det delvis åpne vann og bare snø uten islag. Isen på nordre del av Blåsjøer ca 1 meter snø med fleire islag .

Isen videre og mot Storevatn er ikke sjekket enda. Den la seg for 2 uker siden og trenger nok litt mer tid.  Så vil ikke godkjenne isen på Blåsjø enda. 

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh. Elva ved Reingrovtjødnane var delvis åpen, og den ligger på 1120moh nær Hovatn

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Snøgrensen kryper litt nedover  men en må opp i høyden for å finne forhold. Snøgrense i ytre Ryfylkeheiane er 800-900 moh.

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Nysnø fra 400 moh. Du finner mer ved i kjelleren og bak uthuset når det er tomt i selve uthuset. Ny ved kommer på dugnaden som er satt opp den 23. - 26. april. 

Raset som gikk den 12. desember er nå ryddet og stien er reparert. 

Raset som gikk 12. desember er i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss- og minusgrader. Stedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Veien inn Flatstøldalen er brøytet. Generelt er det lurt å følge kanten av vann som er under 800 meter. Pass på inn- og utoser. Det har ikke vært noe særlig med kulegrader så sjekk vann før du krysser. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventet åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Veien inn Flatstøldalen er brøytet. Det er ikke nok snø før en kommer oppover langs veien til Holmevatn. Det er ok med snø innover mot Grautheller, fra Duge kraftverk og innover mot hytta. Vannet er islagt, men værs obs på overvann og at det ikke er målt tykkelsen på isen. 23 desember lå det 30-40 cm vann/issørpe på toppen av et ukjent lag med stålis, men det fryser ofte på over natten. Ovnen i stua er ødelagt. Glasset i døren er knust, og den er pr. i dag ikke forsvarlig å fyre med. Bruk ovnen på kjøkkenet i stedet.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Du kan hente mer ved på Grautheller og fyll gjerne på til neste gjest slik at de ikke kommer til tomt for ved. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ruta fra Taumevaten og hytta på Heibergtunet Storevatn byr påfine forhold.. Gode stålkanter kommer godt med.  Snødybde rett i underkant av 1 meter. 

Taumevatn 750 moh. Greie snøforhold. Ikke kvistet enda og vi anbefaler å følge sommerruta på grunn av åpne vann og bekker. Rundt hytta er det greit med snø. Taumevatn er islangt. 

Ådneram 580 moh.  Må opp i høyden får å få snøforhold. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Greie skiforhold fra Lortabu til Sandvatn. Og det er kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn. 

Vi har fått besøk av Kong Vinter helt ned på 400 meter 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  Det er kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn. Pass på inn- og utoser. Fadderlaget skriver følgende:
En mild januar har ført til flere spørsmål om is og snø forholdene innover fjellet mot Sandvatn. Her kommer en status rapport om forholdene så langt i januar
Det er lite snø i Hunnedalen, men nok til at skiene kan tas på ved bilen på Lortabu. Snømengden øker etter hvert som det går opp langs Lysebekken.
På toppen av bakken er det godt med snø for ski, selv om det er lite for årstiden. Vannene innover er trygge. Det vil si at det er flere lag med is. Det helt øverste laget er 30-40 cm slush og is. Det betyr at det kan komme vann og fuktighet i skisporene, men at det er trygt selv om det er mildvær. Dette gjelder både Blautevatn og Litle Sandvatn. Noen steder er det uvanlig store åpne råker ved inn og utos, så hold ekstra stor avstand. De store bekkene er åpne. Når det gjelder vinterløypa videre fra Sandvatn til Langavatn, så ble isen sjekket lørdag 25. januar.
Så lenge en holder seg til vinter traseen er det helt trygt. Så langt vi kjenner til er det et lite område på selve Sandvatn som foreløpig klassifiseres som utrygt. Isen ved Blesevatnet og Rundavatnet meldes å være som alle foregående vann, men at en må være oppmerksom og holde uvanlig stor avstand fra inn-oset på Rundavatnet, da det ser ut som stor vannføring i elva har forårsaket åpne ganger inn i isen. Om en planlegger tur fra hyttebyen i Hunnedalen opp til Sandvatn, så vær oppmerksom på at Øyarvatn ikke er farbart. Her er det åpne råker og usikker is.
Vær trygg, hold avstand!

Tomannsbu 750 moh.

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Snø.  Ikke fått melding om at noen har vært innover hit til fots på en god stund. 

Skåpet 605 moh. Fortsatt mulig å gå til fots men melding om snø, isete og glatt på stien. I helgen lå det ca 10-20 cm snø på det meste. Gode og solide brodder anbefales. Det er ikke frost i bakken enda så enkelte steder går en gjennom . Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. Forholdene på veien vil variere mye på denne årstiden. Hodelykt er helt nødvendig på Skåpet nå da det ikke er nok sol til at batteriet på solcellene får ladet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdal til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur nå før tidligst mai 2020. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15. mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Skåpet.
Skåpet. Foto: Guro Waksvik
Flatstødalen.
Flatstødalen. Foto: Margaret Åsly
Taumevatn.
Taumevatn. Foto: Margaret Åsly
Heibergtunet Storevatn.
Heibergtunet Storevatn. Foto: Margaret Åsly
Blåsjø sett frå Vassdalstjønn. Det kom ca 30 cm pudder natt til 4 februar.
Blåsjø sett frå Vassdalstjønn. Det kom ca 30 cm pudder natt til 4 februar. Foto: Kjell Ove Nærheim
Krossvatn. Bra med snø og godt føre over 800 meter.
Krossvatn. Bra med snø og godt føre over 800 meter. Foto: Kjell Ove Nærheim
Byggingen på Bakken går fremover. Åpner 10 mai 2020.
Byggingen på Bakken går fremover. Åpner 10 mai 2020. Foto: Jan Erik Lyngstad

Skrevet av Kaja Raa Storaker 5. februar 2020