uke 5 i Ryfylkeheiene

Taumevatn 25 januar.
Taumevatn 25 januar. Foto: Marcus Lunde Hamre

 Denne uken får vi besøk av Kong vinter og vi håper gredestokken holder seg på den blå siden. Fint å gå på ski i høyden over 700 mter. Det er kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn.Vi begynner ellers  med å kviste inn til hyttene fra uke 7. På Haukeliseter er det full vinter og  de melder bra med snø. Det går mot en drømmehelg.

Se link til kvistekart her. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng.

Det er fortsatt mulig å gå på beina om en er godt skodd til Kvitlen og Skåpet. Beregn alltid at nedbør kan komme som snø ved 500-600 meter på denne tiden.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det går mot drømmehelg- Full vinter på påfyll av snø. Det er satt opp kvist på Kjelaløypen.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Melding om skiforhold mellom Haukeliseter – Holmavatn – Sloaros – Hovden.  Det har kommet påfyll med snø men vind gjør at det er hardt i terrenget. Pass på inn og utoser. Det er ikke kvistet her enda. 

SULDALSHEIENE

Snøgrensen kryper litt nedover mot 500 meter. Men en må opp i 8-900 meters høyde for å få noenlunde gode forhold. Åpne elver helt opp i 1000 meter. Deler av Blåsjø er fremdeles åpen. Rundt meteren med snø i Stranddalen. 

Veien til Øvre Moen : Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet når snøen kommer så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. Rundt meteren med snø i Stranddalen.

Krossvatn 1090 moh.  

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh.   

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Snøgrensen kryper litt nedover  men en må opp i høyden for å finne forhold. Snøgrense i ytre Ryfylkeheiane er 800-900 moh.

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Nysnø fra 400 moh. Du finner mer ved i kjelleren og bak uthuset når det er tomt i selve uthuset. Ny ved kommer på dugnaden som er satt opp den 23. - 26. april. 

Rastet som gikk den 12 desember er nå ryddet og stien er reparert. 

Raset som gikk 12 desember er i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss og minusgrader. Stedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Veien inn Flatstødalen er brøytet og strødd. Generelt er det lur tå følge kanten av vann som er under 800 meter. Pass på inn og utoser. Det har ikke vært noe sørlig med kulegrader så sjekk vann før du krysser. 

Veien fra Sirdalen til Lyseboten er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventes åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Veien inn Flatstøldalen er brøytet og strødd med grus.  Det er ikke nok snø før en kommer oppover langs veien til Holmevatn. Det er ok med snø innover mot Grautheller, fra Duge kraftverk og innover mot hytta. Vannet er islagt, men værs obs på overvann og at det ikke er målt tykkelsen på isen. 23 desember lå det 30-40 cm vann/issørpe på toppen av et ukjent lag med stålis, men det fryser ofte på over natten. Ovnen i stua er ødelagt. Glasset i døren er knust, og den er pr. i dag ikke forsvarlig å fyre med. Bruk ovnen på kjøkkenet i stedet.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Du kan hente mer ved på Grautheller og fyll gjerne på til neste gjest slik at de ikke kommer til tomt for ved. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Ruta fra Taumevaten og hytta på Heribergtunet Storevatn byr på dblåst fokk snø, heldigvis blåser det på motsatt side av fjellet, lite tegn til skredfare. Gode stålkanter kommer godt med oppover den isete snøen. Søndybde rett i underkant av 1 meter snø. Ellers god is på vannet, 40 cm snø over

Taumevatn 750 moh. Greie snøforhold. Skarføre oppover til Taumevatn. Ikke kvistet enda og vi anbefaler å følge sommer ruta på grunn av åpne vann og bekker. Rundt hytta er det greit med snø. Taumevann er islangt. 

Ådneram 580 moh.  Må opp i høyden får å få snøforhold. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Greie skiforhold fra Lortabu til Sandvatn. Og det er kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn. 

Vi har fått besøk av KongVinter helt ned på 400 meter 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  Det er kvistet fra Mangærne (brua) til little Sandvatn. Pass på inn og utoser. Fadderlaget skriver følgende:
En mild januar har ført til flere spørsmål om is og snø forholdene innover fjellet mot Sandvatn. Her kommer en status rapport om forholdene så langt i Januar
Det er lite snø i Hunnedalen, men nok til at skiene kan tas på ved bilen på Lortabu. Snømengden øker etter hvert som det går opp langs Lysebekken.
På toppen av bakken er det godt med snø for ski, selv om det er lite for årstiden. Vannene innover er trygge. Det vil si at det er flere lag med is. Det helt øverste laget er 30-40 cm slush og is. Det betyr at det kan komme vann og fuktighet i skisporene, men at det er trygt selv om det er mildvær. Dette gjelder både Blautevatn og Litle Sandvatn. Noen steder er det uvanlig store åpne råker ved inn og utos, så hold ekstra stor avstand. De store bekkene er åpne. Når det gjelder vinterløypa videre fra Sandvatn til Langavatn, så ble isen sjekket lørdag 25. Januar.
Så lenge en holder seg til vinter traseen er det helt trygt. Så langt vi kjenner til er det et lite område på selve Sandvatn som foreløpig klassifiseres som utrygt. Isen ved Blesevatnet og Rundavatnet meldes å være som alle foregående vann, men at en må være oppmerksom og holde uvanlig stor avstand fra inn-oset på Rundavatnet, da det ser ut som stor vannføring i elva har forårsaket åpne ganger inn i isen. Om en planlegger tur fra hyttebyen i Hunnedalen opp til Sandvatn, så vær oppmerksom på at Øyarvatn ikke er farbart. Her er det åpne råker og usikker is.
Vær trygg, hold avstand!

Tomannsbu 750 moh.

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Nysnø og ca 10 cm . 

Skåpet 605 moh. Fortsatt mulig å gå til fots men melding om snø, isete og glatt på stien. Gode og solide brodder anbefales. Det er ikke frost i bakken enda så enkelte steder går en gjennom . Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. Forholdene på veien vil variere mye på denne årstiden. Hodelykt er helt nødvendig på Skåpet nå da det ikke er nok sol til at batteriet på solcellene får ladet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdalen til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur nå før tidligst mai 2020. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15. mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Bildet er tatt onsdag 29 januar på vei inn til Viglesdalen. 400 moh ved Myrstøl.
Bildet er tatt onsdag 29 januar på vei inn til Viglesdalen. 400 moh ved Myrstøl. Foto: Stian Haga
Det er kvistet fra little Sandvatn til Mangærne.
Det er kvistet fra little Sandvatn til Mangærne. Foto: Leif Rune Salte
Enda åpen utos ved Langavaten
Enda åpen utos ved Langavaten Foto: Margaret Åsly
Øyarvatne er åpent, men fra lille fra Modhilderen og over er det ok.Egentlig flotte forhold, litt åpne elver og oser men solid flott snø.
Øyarvatne er åpent, men fra lille fra Modhilderen og over er det ok.Egentlig flotte forhold, litt åpne elver og oser men solid flott snø. Foto: Margaret Åsly
Heibergtunet Storevatn
Heibergtunet Storevatn Foto: Marcus Lunde Hamre
Barmark helt opp til hytta i Viglesdalen.
Barmark helt opp til hytta i Viglesdalen. Foto: Mona Eikemo

Skrevet av Kaja Raa Storaker 29. januar 2020