Uke 4 i Ryfylkeheiene 

Morgensteming på Sandvatn 20 januar.
Morgensteming på Sandvatn 20 januar. Foto: Margaret Åsly

Dagene har økt med nesten 1 time og 30 minutter siden vintersolverv den 22 desember. I fjellet er det snø, men det er klart vi ønsker mer. Kraftig vind gjør at nok at en kan forvente litt hardt føre. Feller kan være godt å ha med.  Vi begynner  med å kviste inn til hyttene fra uke 7. Se link til kvistekart her. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng.

Det er fortsatt mulig å gå på beina om en er godt skodd til Kvitlen og Skåpet. Beregn alltid at nedbør kan komme som snø ved 500-600 meter på denne tiden.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh.  Etter stort snøpåfyll sist uke har det vært kraftig vind og litt mildvær, så per nå så er det veldig hardt i terrenget rundt Haukeliseter. Det er satt opp kvist på Kjelaløypen.

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Melding om skiforhold mellom Haukeliseter – Holmavatn – Sloaros – Hovden.  Det har kommet påfyll med snø men vind gjør at det er hardt i terrenget. Pass på inn og utoser. Det er ikke kvistet her enda. 

SULDALSHEIENE

Snøgrensen kryper litt nedover mot 500 meter. Men en må opp i 8-900 meters høyde for å få noenlunde gode forhold. Åpne elver helt opp i 1000 meter. Deler av Blåsjø er fremdeles åpen. Rundt meteren med snø i Stranddalen. 

Veien til Øvre Moen : Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet når snøen kommer så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. Rundt meteren med snø i Stranddalen.

Krossvatn 1090 moh.  

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh.   

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Snøgrensen kryper litt nedover  men en må opp i høyden for å finne forhold. Snøgrense i ytre Ryfylkeheiane er 800-900 moh.

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Litt glatt på en del partier så ta gjerne med gode brodder. Frost i bakken over myrene.  Litt mer snø når du kommer opp i høyden ved hytta men ikke mengder. Du finner mer ved i kjelleren og bak uthuset når det er tomt i selve uthuset. Ny ved kommer på dugnaden som er satt opp den 23. - 26. april. 

Rastet som gikk den 12 desember er nå ryddet og stien er reparert. 

Raset som gikk 12 desember er i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss og minusgrader. Stedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Veien inn Flatstødalen er brøytet og strødd. Det er ikke snø før en kommer opp bakken til å gå på skitur og det er først etter ca 4-5 km det er nok snø til å gå langs kanten av veiene se bilde. 

Veien fra Sirdalen til Lyseboten er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventes åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Veien inn Flatstøldalen er brøytet og strødd med grus.  Det er ikke nok snø før en kommer oppover langs veien til Holmevatn. Det er ok med snø innover mot Grautheller, fra Duge kraftverk og innover mot hytta. Vannet er islagt, men værs obs på overvann og at det ikke er målt tykkelsen på isen. 23 desember lå det 30-40 cm vann/issørpe på toppen av et ukjent lag med stålis, men det fryser ofte på over natten. Ovnen i stua er ødelagt. Glasset i døren er knust, og den er pr. i dag ikke forsvarlig å fyre med. Bruk ovnen på kjøkkenet i stedet.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Du kan hente mer ved på Grautheller og fyll gjerne på til neste gjest slik at de ikke kommer til tomt for ved. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN


Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  Fint mulig å gå på ski fra Lortabu og inn til hytta, men ikke ideelle forhold enda. Åpne bekker samt inn og utoser. 

Tomannsbu 750 moh.

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Bar mark helt til hytta. OK forhold, men en del is på svaberg og i bekker så ta med gode brodder. 

Skåpet 605 moh. Fortsatt mulig å gå til fots men melding om snø, isete og glatt på stien. Gode og solide brodder anbefales. Det er ikke frost i bakken enda så enkelte steder går en gjennom . Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. Forholdene på veien vil variere mye på denne årstiden. Hodelykt er helt nødvendig på Skåpet nå da det ikke er nok sol til at batteriet på solcellene får ladet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd.

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdalen til Lysebotn er nå vinterstengt. Gjelder fra 12. desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra Vegvesenet. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur nå før tidligst mai 2020. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15. mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Skiforhold og nok snø i helgen som var.  De siste dagers vind kan ha gjort det litt hardt.
Skiforhold og nok snø i helgen som var. De siste dagers vind kan ha gjort det litt hardt. Foto: Margaret Åsly
Godt med en bålpause.
Godt med en bålpause. Foto: Arve Hadland
Skitur fra Haukeliseter til Holmavatn
Skitur fra Haukeliseter til Holmavatn Foto: Marcus Andersson
Førjulstur til Heiberghytta Grautheller, desember 2019. Mannen på bildene er Sveinung Mosnes. Is, overvann, desembersnø.
Førjulstur til Heiberghytta Grautheller, desember 2019. Mannen på bildene er Sveinung Mosnes. Is, overvann, desembersnø. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 22. januar 2020