Uke 51 i Ryfylkeheiene

God stemning på juleavslutning på Friluftstrimmen for 60+.
God stemning på juleavslutning på Friluftstrimmen for 60+. Foto: John Petter Nordbø

Søndag 22 desember kl 05.19 er det vintersolverv og fra da av går det mot lysere tider! Vi håper mange benytter anlending til en rolig inngang til julehøytiden og får anledning til turer på både beina og kanskje på ski. Snøgrensen er nå ved 300 - 600 meter men med mildvær kryper det oppover til 1000.  Planlegger du fottur ta med gode brodder og gjerne et par staver da det vil legge seg is i stiene.

Dette er årest siste føremedling og vi vil benytte anledningen til  å takke alle som har bidratt med tekst og bilder. Ønsker også alle et Godt Nytt turår! 

 Selv om det kommer snø blir det ikke kvistet før til uke 7. Se link til kvistekart her. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng

NB - det er kommet inn melding om et ras langs stien opp til Viglesdalen. Raset gikk 12 desember og har gått i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss og minusgrader. Sedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. Det er Statens vegvesen som kommer til å rydde her men vi har ikke noen dato for når dette skjer. 

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt spesielt nå i overgangen mellom høst og vinter. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Garantert hvit jul! Det er satt opp kvist på Kjelaløypen. Det meldes om drømmeforhold både innover vidda og mulighetene for toppturer øker! Det meldes om nesten 1 meter med snø. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. ingen medling om at noen har gått inn hit på ski så langt i vinter. 

SULDALSHEIENE

Snøgrensen er på 300 - 500 meter. Vi har ikke fått inn målinger på isforhold. 

Veien til Øvre Moen : Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet når snøen kommer så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. 

Krossvatn 1090 moh.  

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh.   

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Snøgrense i ytre Ryfylkeheiane er 800-900 moh.

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. Ikke snø eller is til Viglesdalen. Du finner mer ved i ved i kjelleren og bak uthuset når det er tomt i selve uthuset. Ny ved kommer på dugnaden som er satt opp den 23 - 26 april. 

NB - det er kommet inn melding om et ras langs stien opp til Viglesdalen. Raset gikk 12 desember og har gått i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss og minusgrader. Stedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. Det er Statens vegvesen som kommer til å rydde her men vi har ikke noen dato for når dette skjer. Det er flere som har gått inn til Viglesdalen etter 12 desember og gått forbi raset. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

I høyereliggende strøk er det nå full vinter. Snøgrensen kryper nedover og er på 300 - 500 meter. 

Veien fra Sirdalen til Lyseboten er nå vinterstengt. Gjelder fra 12 desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra vegvesenet. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventes åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Siste oppdaterte rapport er fra den 23 desember: Veien inn Flatstøldalen er brøytet, men islagt. Det er godt med snø innover mot Grautheller, fra Duge kraftverk og innover mot hytta er det ca 40-50 cm. Vannet er islagt, men det lå såpass mye overvann på vannet at det ikke er målt tykkelsen på isen. Det lå 30-40 cm vann/issørpe på toppen av et ukjent lag med stålis, men det fryser ofte på over natten .Ovnen i stua er ødelagt. Glasset i døren er knust, og den er pr. i dag ikke forsvarlig å fyre med. Bruk ovnen på kjøkkenet i stedet.

Heiberghytta Grautheller 757 moh. Du kan hente mer ved på Grautheller og fyll gjerne på til neste gjest slik at de ikke kommer til tomt for ved. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  

Tomannsbu 750 moh.

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Bar mark helt til hytta. Fine forhold, men en del is på svaberg og i bekker så ta med gode brodder. 

Skåpet 605 moh.  5-10 cm med nysnø rundt hytta den 12 desember. Vinddalen hadde da 2 cm nysnø. Fortsatt mulig å gå til fots men melding om isete og glatt på stien. Gode og solide brodder anbefales. Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. Hodelykt er helt nødvendig på Skåpet nå da det ikke er nok sol til at batteriet på solcellene får ladet nok. 

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdalen til Lyseboten er nå vinterstengt. Gjelder fra 12 desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra vegvesenet. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur nå før tidligst mai 2020. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15 mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Hvit jul også på Sandvaten. Bilde er tatt den 15 desember .
Hvit jul også på Sandvaten. Bilde er tatt den 15 desember . Foto: Atle Osmundsen
Skåpet 12 desember.
Skåpet 12 desember. Foto: Stian Haga

Skrevet av Kaja Raa Storaker 18. desember 2019