Uke 50 i Ryfylkeheiene

Styreleder  i DNT Ung, Torkel Berland Reinertsen på ski på Ådneram. 7-8 desember.
Styreleder i DNT Ung, Torkel Berland Reinertsen på ski på Ådneram. 7-8 desember. Foto: Jonas Gunde Olsvik

Muligheter for hvit jul mange steder og vil du på skitur allerede nå til helgen går det lostur inn til Sandvaten lørdag kl 13 fra Lortabu. Dette i anledning den faste tradisjonen med Juledisco på Sandvaten. 

Selv om det kommer snø blir det ikke kvistet før til uke 7. Se link til kvistekart her. Følg sommerløyper om du er i tvil. Den siste uken har det blåst mye på fjellet og da blir snøen transportert. Oppdater deg på Varsom.no før du legger ut på skitur i ukjent terreng

Snøgrensen er nå ved 300 - 500 meter. Planlegger du fottur ta med gode brodder og gjerne et par staver da det er kommet inn meldinger om is i stiene. 

NB - det er kommet inn melding om et ras langs stien opp til Viglesdalen. Raset gikk 12 desember og har gått i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss og minusgrader. Sedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. Det er Statens vegvesen som kommer til å rydde her men vi har ikke noen dato for når dette skjer. 

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt spesielt nå i overgangen mellom høst og vinter. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. i helgen 7-8 desember kom det 40-50 cm med snø og videre ut denne uken har det kommet enda mer! Hele uken har det snødd og blåst godt. Personalet på Haukeli skal sjekke toppturforholdene så her er det bare å ta direkte kontakt for den aller ferskeste oppdatering. Blir forholdene gode nok settes det opp kvist på Kjelaløypen før jul. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. ingen medling om at noen har gått inn hit på ski så langt i vinter. 

SULDALSHEIENE

Snøgrensen kryper nedover og er på 300 - 500 meter. Vi har ikke fått inn målinger på isforhold. 

Veien til Øvre Moen : Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet når snøen kommer så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. 

Krossvatn 1090 moh.  

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh.   

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Snøgrensen kryper nedover og er på 300 - 500 meter.

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. 

Viglesdalen 425 moh. NB - det er kommet inn melding om et ras langs stien opp til Viglesdalen. Raset gikk 12 desember og har gått i et område som er utsatt på denne tiden med mye nedbør kombinert med skifte mellom pluss og minusgrader. Stedet på kartet heter Kvita råsa og ligger midt langs Viglesdalsvatnet. Det er Statens vegvesen som kommer til å rydde her men vi har ikke noen dato for når dette skjer. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Snøgrensen kryper nedover og er på 300 - 500 meter.Mens vi venter på vinteren gjelder det å glede seg over den snøen vi har. Har du et par ski du ikke er redd for å få skraper i,er det bare å dra til fjels. 

Veien fra Sirdalen til Lyseboten er nå vinterstengt. Gjelder fra 12 desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra vegvesenet. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventes åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt inn. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIEN

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  Bli med på lostur inn hit lørdag 14 desember. Avgang fra Lortabu kl13. Værforbehold. 

Tomannsbu 750 moh.

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh.  5-10 cm med nysnø rundt hytta den 12 desember. Vinddalen har 2 cm nysnø. Fortsatt mulig å gå til fots men melding om isete og glatt på stien. Gode og solide brodder anbefales. Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. Hodelykt er helt nødvendig på Skåpet nå da det ikke er nok sol til at batteriet på solcellene får ladet nok. 

LYSEFJORDEN

Veien fra Sirdalen til Lyseboten er nå vinterstengt. Gjelder fra 12 desember 2019 og frem til ny informasjon kommer fra vegvesenet. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Ikke mulig med fottur nå før tidligst mai 2020. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15 mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Skåpet 12 desember.
Skåpet 12 desember. Foto: Per Henriksen
Stien til Skåpet den 12 desember.
Stien til Skåpet den 12 desember. Foto: Per Henriksen.
Sandvaten 8 desember.
Sandvaten 8 desember. Foto: Margaret Åsly
Isforholdene inn til Sandvaten ble sjekket helgen 7 til 8 desember.
Isforholdene inn til Sandvaten ble sjekket helgen 7 til 8 desember. Foto: Margaret Åsly

Skrevet av Kaja Raa Storaker 12. desember 2019