Uke 48 i Ryfylkeheiene

Fine forhold til Viglesdalen.
Fine forhold til Viglesdalen. Foto: Live Fagerli

November er snart over og vi tar oss tid til å gjengi litt at dette fine diktet som hyller en måned som fort kan glemmes litt ut! 

Novembers undring

Oktober forsvant i et stormkast,

Og November kom seilende inn,

På hvite små vinterføtter,¨

Og røde, frostkalde kinn.

”Nå er jeg her”sa hun så stille,

Jeg hørte knapt hva hun sa,

”jeg ventet deg,”sa jeg forsiktig,

Jeg skjønte at hun ble glad.

 En må forvente at nedbør kommer som snø over 800 - 1000 moh. Det er viktig å følge med på både værmelding og temperaturene. Når snøen kommer vil det ikke være mulig å se de røde T-merkene. Pakk sekken for vintertur med gode klær, termos med varm drikke og vindsekk.

Hytter under 600 meter vil ikke få de store snømengende på en stund enda og er dermed  mulig å nå til fots. Dette gjelder eks. Kvitlen, Støle, Viglesdalen og Skåpet.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt spesielt nå i overgangen mellom høst og vinter. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Snøen har satt seg litt med temperaturer rundt 0 de siste dagene. Med litt mere snø  så skal det være fine skiforhold. Men det har blitt litt slapps/overvann på isen som ble målt til 14cm sist uke. Ikke noe problem og krysse Ståvatn, men det kan bli  litt fuktig om føttene.Personalet på Haukeliseter kan allerede telle flere dager med ski på beina. 

Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Smør deg med litt tålmodighet til skisesogen er i gang. 


SULDALSHEIENE

Hytter under 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø i høyden. Pakk sekken for vintertur og ha med gode brodder, varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. Vi har ikke fått inn målinger på isforhold. 

Veien til Øvre Moen : Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet når snøen kommer så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Lite snødryss, men normalt mulig å gå hit på beina i november. 

Jonstølen 720 moh. Bare 20 min å gå opp til hytten fra parkeringen så her er det fint med en helgetur. Bittelitt snø og glatt i stien. Isen som lå i elven har gått opp igjen. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. 

Krossvatn 1090 moh.  

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh.   

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Hytter ved 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø i høyden og ved lave temperaturer.  Pakk sekken for vintertur og ha med gode brodder, varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. 

Melands Grønahei 890 moh. Enda mulighet for fottur. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. Vil nok møte på snø på turen fra Viglesdalen. Mulig å gå på gode brodder. 

Viglesdalen 425 moh. Fottur er fortsatt mulig. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Mens vi venter på vinteren gjelder det å glede seg over den snøen vi har. Har du et par ski du ikke er redd for å få skraper i, eller litt lyng i rubben, er det bare å dra til fjels og leke seg. Hytter ved 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø i høyden og ved lave temperaturer. Pakk sekken for vintertur og ha med varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventes åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt inn. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Enda mulighet for fottur og kun en liten cm med snø når du kommer oppover mot hytta. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er tatt ned. Alternativ er å starte turen ved Skabaktjødn. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Mens vi venter på vinteren gjelder det å glede seg over den snøen vi har. Har du et par ski du ikke er redd for å få skraper i, eller litt lyng i rubben, er det bare å dra til fjels og leke seg Hytter ved 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø. Pakk sekken for vintertur og ha med varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  Tykk is på Blautevatn, men foreløpig litt lite snø for en fullblods skitur.

Tomannsbu 750 moh. Enda mulighet for fottur men glatt og isete i høyden. Ta med brodder. 

Støle 530 moh. En del snø, og tykk glass-is under snøen enkelte steder. Bruk brodder på flere strekk, blant annet over Trongane, og den kneika som fører til Øyastøl.

Kvitlen 450 moh. Ligger lavt, så her er det fint å gå til fots. 

Skåpet 605 moh. Fortsatt mulig å gå til fots. Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Brodder anbefales. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15 mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Flott å ta turen til Skåpet.
Flott å ta turen til Skåpet. Foto: Svein Levik
Forholdene varierer på Jonstølen. I helgen var det nesten vårstemning.
Forholdene varierer på Jonstølen. I helgen var det nesten vårstemning. Foto: Tina Laugaland Mikalsen
Så glad blir en over tur i november!
Så glad blir en over tur i november! Foto: Inglin Løkling Lunde

Skrevet av Kaja Raa Storaker 26. november 2019