Uke 47 i Ryfylkeheiene 

Mens vi venter på  mer snø anbefaler vi å leke i den snøen som finnes!
Mens vi venter på mer snø anbefaler vi å leke i den snøen som finnes! Foto: John Petter Nordbø
Mens vi venter på vinteren gjelder det å glede seg over den snøen vi har. Har du et par ski du ikke er redd for å få skraper i, eller litt lyng i rubben, er det bare å dra til fjels og leke seg. 

En må forvente at nedbør kommer som snø over 500-700 moh. Det er viktig å følge med på både værmelding og temperaturene. Når snøen kommer vil det ikke være mulig å se de røde T-merkene. Pakk sekken for vintertur med gode klær, termos med varm drikke og vindsekk.

Hytter under 600 meter vil ikke få de store snømengende på en stund enda og er dermed  mulig å nå til fots. Dette gjelder eks. Kvitlen, Støle, Viglesdalen og Skåpet.

Tips er å sjekke  siden som heter Se Norge. Her kan du kan du sjekke snødybde, skiføre, nysnø og mye mer. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt spesielt nå i overgangen mellom høst og vinter. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det er kommet 10 cm is på Ståvatn.  Pudder over 1200moh. Det er bare å finne fram skiene. Personalet på Haukeliseter kan allerede telle 13 dager med ski på beina. Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Smør deg med litt tålmodighet til skisesogen er i gang. 


SULDALSHEIENE

Hytter under 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø i høyden. Pakk sekken for vintertur og ha med gode brodder, varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. Vi har ikke fått inn målinger på isforhold. 

Veien til Øvre Moen : Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se: https://www.suldal.kommune.no . Veien blir ikke brøytet når snøen kommer så pass på om du kjører innover. 

Kvanndalen 611 moh. 

Bleskestadmoen 711 moh. Lite snødryss, men normalt mulig å gå hit på beina i november. 

Jonstølen 720 moh. Bare 20 min å gå opp til hytten fra parkeringen så her er det fint med en helgetur. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt vekk. Ny helårsbro planlegges våren 2020. 

Stranddalen 970 moh. 

Krossvatn 1090 moh.  

Vassdalstjørn 1120 moh.   

Hovatn 1111 moh.   

Storsteinen 950 moh. 

HJELMELANDSHEIENE

Hytter ved 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø i høyden og ved lave temperaturer.  Pakk sekken for vintertur og ha med gode brodder, varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. 

Melands Grønahei 890 moh. Enda mulighet for fottur. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh. Vil nok møte på snø på turen fra Viglesdalen. Mulig å gå på gode brodder. 

Viglesdalen 425 moh. Fottur er fortsatt mulig. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Hytter ved 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø i høyden og ved lave temperaturer. Pakk sekken for vintertur og ha med varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Ta med brodder om det legger seg is over det hele. Det er fuktig i fjellet nå og frost om natta. Om du har et par truger kan de gjerne også være med.  

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventes åpning er 20. mai 2020. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er tatt inn. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Enda mulighet for fottur og kun en liten cm med snø når du kommer oppover mot hytta. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er tatt ned. Alternativ er å starte turen ved Skabaktjødn. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Litt lite snø for en fullblods skitur men har du et par gamle ski er muligheten absolutt der. Hytter ved 600 meter vil være snøfrie en stund enda. Men følg godt med på både vær og temperatur. Nedbør må forventes som snø. Pakk sekken for vintertur og ha med varm termos og vindsekk. Husk å ta med hodelykt, da det blir tidligere mørkt nå. Om du har et par truger kan de gjerne også være med. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh.  Tykk is på Blautevatn, men foreløpig litt lite snø for en fullblods skitur.

Tomannsbu 750 moh. Enda mulighet for fottur men glatt og isete i høyden. Ta med brodder. 

Støle 530 moh. En del snø, og tykk glass-is under snøen enkelte steder. Bruk brodder på flere strekk, blant annet over Trongane, og den kneika som fører til Øyastøl.

Kvitlen 450 moh. Ligger lavt, så her er det fint å gå til fots. 

Skåpet 605 moh. Fortsatt mulig å gå til fots. Veien brøytes ikke ved snøfall, så følg med på værmeldingene før du parkerer bilen i Vinddalen over natten. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet 1110 moh. Kjettingen er tatt ned. Brodder anbefales. 

Preikestolen 604 moh. Isete og glatt i skyggepartier der solen ikke får tint opp i løpet av dagen. Brodder anbefales. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Varm sovepose anbefales nå. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt etter åpning 10. mai 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. Perfekt hytte om du kun har 1 natt tilgjengelig. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er stengt for sesongen. Åpner igjen 15 mai 2020. 

Flørli 50 moh.  

Fine muligheter for å få seg en topptur på Haukeliseter.
Fine muligheter for å få seg en topptur på Haukeliseter. Foto: Per Henriksen
Arbeidet på Bakken fortsetter. Her ser en også forholdene på nordsiden av Lysefjorden.
Arbeidet på Bakken fortsetter. Her ser en også forholdene på nordsiden av Lysefjorden. Foto: Helen Adamson

Skrevet av Kaja Raa Storaker 18. november 2019