Uke 40 i Ryfylkeheiene 

Sandsa turisthytte i nydelig høstlys!
Sandsa turisthytte i nydelig høstlys! Foto: Simen Haughom

Er du klar for høstferie og noen fine dager i fjellet? På høsten kan en få både i pose og sekk, da fjellet ofte byr på hvitt melisdryss på de høyeste toppene, fine farger og kanskje en varm solvegg å nyte kaffekoppen i. 

Det er mange flotte hytter å velge i. Husk at det er kun noen rom på hver hytte som er åpent for booking, normalt halvparten av overnattingskapasiteten. Andre rom og sovehemser er tilgjengelig for alle. Det er derfor alltid plass på hyttene, også for gjester som ankommer uten å ha booket og forhåndsbetalt for en seng.

Det er kommet en del nedbør den siste tiden, så både stiene og terrenget er ganske vått. Velg derfor gode sko og gamasjer når du skal ut på tur. Snøgrensen er ved ca. 1000 meters høyde og en må forvente kuldegrader på nettene. Den snøen som legger seg nå, vil forsvinne så raskt temperaturene stiger igjen. Det er nemlig ikke frost i bakken enda. For sikkerhetens skyld så anbefaler vi deg å ta med deg både kart, kompass og hodelykt, når du skal ut på tur i fjellet. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Litt snødryss på toppene som kommer og forsvinner. Men ikke mer enn at det er fult mulig å komme seg på tur. Både Veslenup og Kista som er de to populæreste turene er fortsatt fine og gå. Se gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. Nå i høstferien arrangeres det forskjellige aktiviteter i midtuken tilpasset barn og barnefamilier. Det blir blant annet skattejakt, bålkos og quiz. I tillegg så fyres stamp og badstue tirsdag, torsdag og lørdag.De har også en egen facebook side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Fint for fottur hit enda. 

SULDALSHEIENE

Generelt vått i terenget. Bruk gode fjellsko og gjerne gamasjer. Nedbør må forventes som snø ved 900 meteres høyde. Husk å ta med hodelykt da det blir tidligere mørkt nå.

Veien til Øvre Moen er åpen. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se https://www.suldal.kommune.no 

Statkraft driver oppgraderingsarbeid på Ulla-Førre anlegget. I den forbindelse er det endringer i vannstanden endel steder tom september 2019. Sandsavatnet er derfor lavere enn normalt, og alle bekkeinntak fra Grasdalen i Hjelmeland til området rundt Jonstølen i Suldal er stengt. det er derfor økt vannføring nedenfor disse bekkeinntakene i sommer. For mer info se varsel Statkraft

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold.

Jonstølen 720 moh. Bekkeinntaket i Jonstølånå nedenfor Jonstølen er stengt, det er derfor høyere vannstand enn normalt her. Også i Gaukstølånå, på ruta mot Bleskestadmoen er inntaket stengt. Følg merket rute.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Det er nå den selvbetjente delen som er åpen og klar til bruk. Det er økt vannstand i Kvilldalsånå pga. arbeid med damanleggene. Dette berører ikke merket rute fra Kjetilstadlia (Saurdal) til Stranddalen. 

Krossvatn 1090 moh.  Fine forhold, men vått . Kan forvente snø i denne høyden. 

Vassdalstjørn 1120 moh.   Fine forhold, men vått . Kan forvente snø i denne høyden. 

Hovatn 1111 moh.   Fine forhold, men vått . Kan forvente snø i denne høyden. 

Storsteinen 950 moh. Fine forhold. Beregn litt vading på vei fra sør for Storsteinen til Litle Auårdal, på nordsiden av Sjonaråsen.

HJELMELANDSHEIENE

Statsnett har følgende melding: I 2019 sesongen blir det grunnarbeid og mastereising på hele strekket gjennom Grasdalen og ned til Lysebotn. Dette arbeidene medfører helikoptertrafikk og aktivitet på bakken med graving og betongarbeid.

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold for fottur.

Eidavatn 1080 moh.  Fine forhold, men vått . Kan forvente snø i denne høyden. 

Nilsebu 730 moh. Fine forhold

Grasdalen 630 moh. Fine forhold. Pga. oppgraderingsarbeid er bekkeinntak i regulerte elver stengt, vannføringen kan derfor være høyere enn normalt mange steder.

Stakken 760 moh.  Fine forhold 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur.  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fotturer. Generelt vått i terrenget. Vær obs på at nedbør over 1000 meter nå kan komme som sludd eller snø. 

Litle Aurådal 995 moh. Beregn litt vading på vei fra sør for Storsteinen til Litle Auårdal, på nordsiden av Sjonaråsen

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er på plass. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass og det er fint å gå inn til hytta til fots. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Fine forhold for fotturer, men vått i terrenget. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Flotte forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh Flotte forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Flotte forhold for fottur. 

Tomannsbu 750 moh. Flotte forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Flotte forhold for fottur. 

Kvitlen 450 moh. Flotte forhold for fottur. 

Skåpet 605 moh. Flotte forhold for fottur. Også fine forhold på ruta videre til Flørli.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet1110 moh Følg gjerne med på facebook på: Kjerag Tourist Information. Her legges det daglig ut informasjon om forholdene. Anbefalt siste avgang fra Øygardsstøl er nå kl 14. Da rekker en tilbake før det blir mørkt. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for dagsturer på beina. Ta gjerne en kikk på Facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden turisthytte er åpen og klar for overnatting og herlig servering. Siste åpningsdag er 13 oktober. 

Flørli 50 moh.  Flørlitrappene har fine forhold. 

Melands Grønahei
Melands Grønahei Foto: Simen Haughom
Skåpet turisthytte
Skåpet turisthytte Foto: Odd Inge Worsøe
Kaffe foran ovnen på Taumevatn turisthytte i Ryfylkeheiene.
Kaffe foran ovnen på Taumevatn turisthytte i Ryfylkeheiene. Foto: John Petter Nordbø
Taumevatn turisthytte.
Taumevatn turisthytte. Foto: Kevin Molstad, Jonas Olsvik

Skrevet av Kaja Raa Storaker 2. oktober 2019