Uke 37 i Ryfylkeheiene

Stranddalen har betjent sesong frem til 22 september.
Stranddalen har betjent sesong frem til 22 september. Foto: Odd Inge Worsøe

Høsten er her med litt skarpere luft og mørkere kvelder. Hva er vell da mer hyggelig enn å dra på tur og varme seg forran en knitrende ovn mens mørket legger seg utenfor. Har du ikke en hel helg å ta av, så kan en alltid velge en kortere tur: Børsteinen, Jonstølen, Songedalen Fjellgård og Grautheller ligger i underkant av en times gange fra nærmeste parkering. 

Det er sendt ut gult farevarsel for fjellet i Sør-Noreg fra torsdag kveld og frem til lørdag. Det kan komme snø og sludd i høyfjellet. Skal du over riksvei 7 Hardangervidda, riksvei 15 Strynefjellet og riksvei 52 Hemsedalsfjellet er rådet å legge på vinterdekk. Les mer her 

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Denne er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen. Bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små.  

Melding fra Statsskog om at årest Rypejakt blir stoppet i Njardarheim. Les mer her

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh.  Rypejakten er begynt. Kan melde om fine høst farger på fjellet.  Nedbør gjør at det kan være ganske vått så bruk gode sko. Lave nattetemperaturer. Logger an til et lite melisdryss på de høyeste toppene i helgen.  Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. De har også en egen facebook side med oppdatert informasjon. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.  Åpnet igjen den 3 september etter Reinsdyrjakta. Første som ankommer kan åpne begge hyttene på Holmavatn. Har fysisk vært stengt med ei fjøl og spiker . Lett å fjerne husk fjern spiker i vindu soverom og sett på hempen på innsiden. Dette skal ha blitt gjort helgen 7-8 september. 

SULDALSHEIENE

August måned har bydd på en del nedbør så nå er det nokså vått i terenget. Bruk gode fjellsko og gjerne gamasjer. Husk å ta med hodelykt da det blir tidligere mørkt nå i september. 

Veien til Øvre Moen er åpen. Det er nå startet innkreving av bompenger på veien inn mot Blåsjø. Inntektene går til vedlikehold av veien. For info se https://www.suldal.kommune.no 

Statkraft driver oppgraderingsarbeid på Ulla-Førre anlegget. I den forbindelse er det endringer i vannstanden endel steder tom september 2019. Sandsavatnet er derfor lavere enn normalt, og alle bekkeinntak fra Grasdalen i Hjelmeland til området rundt Jonstølen i Suldal er stengt. det er derfor økt vannføring nedenfor disse bekkeinntakene i sommer. For mer info se varsel Statkraft

Det er populært å sykle inn på anleggsvei langs Blåsjø. Denne er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen. Bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. Anleggsveien er asfaltert og perfekt å sykle på for store og små. Garantert ingen trafikk. 

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fotturer. 

Bleskestadmoen 711 moh. Fine forhold.

Jonstølen 720 moh. Bekkeinntaket i Jonstølånå nedenfor Jonstølen er stengt, det er derfor høyere vannstand enn normalt her. Også i Gaukstølånå, på ruta mot Bleskestadmoen er inntaket stengt. Følg merket rute.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er på plass. 

Stranddalen 970 moh. Flotte forhold. Betjent sesong er fortsatt i god gang. Siste dag er 22 september. Det er økt vannstand i Kvilldalsånå pga arbeid med damanleggene. Dette berører ikke merket rute fra Kjetilstadlia (Saurdal) til Stranddalen. 

Krossvatn 1090 moh.  Fine forhold. 

Vassdalstjørn 1120 moh.   Fine forhold

Hovatn 1111 moh.  Fine forhold

Storsteinen 950 moh. Fine forhold. Beregn litt vading på vei fra sør for Storsteinen til Litle Auårdal, på nordsiden av Sjonaråsen.

HJELMELANDSHEIENE

Statsnett har følgende melding: I 2019 sesongen blir det grunnarbeid og mastereising på hele strekket gjennom Grasdalen og ned til Lysebotn. Dette arbeidene medfører helikoptertrafikk og aktivitet på bakken med graving og betongarbeid.

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold for fottur.

Eidavatn 1080 moh. Fine forhold

Nilsebu 730 moh. Fine forhold

Grasdalen 630 moh. Fine forhold. Pga oppgraderingsarbeid er bekkeinntak i regulerte elver stengt, vannføringen kan derfor være høyere enn normalt mange steder.

Stakken 760 moh.  Fine forhold 

Viglesdalen 425 moh. Fine forhold for fottur.  

LYSE- OG SIRDALSHEIENE 

Fine forhold for fotturer. Generelt vått i terrenget. Vær obs på at nedbør over 1000 meter nå kan komme som sludd eller snø. 

Melding fra Statsskog om at årest Rypejakt blir stoppet i Njardarheim. Les mer her

Litle Aurådal 995 moh. Beregn litt vading på vei fra sør for Storsteinen til Litle Auårdal, på nordsiden av Sjonaråsen

Grautheller 770 moh. Sesongbroen er satt ut. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold for fottur. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Sesongbroen er på plass og det er fint å gå inn til hytta til fots. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Fine forhold for fotturer.

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Flotte forhold for fottur. 

Blåfjellenden 600 moh Flotte forhold for fottur. 

Sandvatn 910 moh. Flotte forhold for fottur. 

Tomannsbu 750 moh. Flotte forhold for fottur. 

Støle 530 moh. Flotte forhold for fottur. 

Kvitlen 450 moh. Flotte forhold for fottur. 

Skåpet 605 moh. Flotte forhold for fottur. Også fine forhold på ruta videre til Flørli.

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Ta med bekreftelse om du har booket på forhånd. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet1110 moh Følg gjerne med på facebook på: Kjerag Tourist Information. Her legges det daglig ut informasjon om forholdene. Anbefalt siste avgang fra Øygardsstøl er nå kl 14. Da rekker en tilbake før det blir mørkt. 

Preikestolen 604 moh. Fine forhold for dagsturer på beina. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh.  Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er åpen og klar for overnatting og herlig servering. Siste åpningsdag er 13 oktober. 

Flørli 50 moh.  Flørlitrappene har fine forhold. 

Haukeliseter Fjellstue. Ved veien og alltid åpen.
Haukeliseter Fjellstue. Ved veien og alltid åpen. Foto: Marcus Andersson
I dag er siste sjanse til å jakte på rypene med kameraet  i morgen begynner årets rypejakt, og sannsynligheten for at de sitter og poserer minker kjapt!
I dag er siste sjanse til å jakte på rypene med kameraet i morgen begynner årets rypejakt, og sannsynligheten for at de sitter og poserer minker kjapt!
Holmavatn.
Holmavatn. Foto: Stavanger Turistforening
Jonstølen. Kun 20 min fra nærmeste parkering.
Jonstølen. Kun 20 min fra nærmeste parkering. Foto: Odd Inge Worsøe
Storsteinen. Kan lettere nås ved å sykle inn
Storsteinen. Kan lettere nås ved å sykle inn Foto: Preben Falck
Heibergtunet Grautheller- Her kan du leie hele hytta for deg selv. Plass til 4.
Heibergtunet Grautheller- Her kan du leie hele hytta for deg selv. Plass til 4. Foto: Odd Inge Worsøe
Uansett hvilken retning du kommer fra, må du gå en god dagsetappe for å komme til Litle Aurådal. Men på denne hytta pleier det til gjengjeld ikke å være trengsel.
Uansett hvilken retning du kommer fra, må du gå en god dagsetappe for å komme til Litle Aurådal. Men på denne hytta pleier det til gjengjeld ikke å være trengsel. Foto: Stavanger Turistforening
Børsteinen – den perfekte familiehytta med kort avstand til vei og bademuligheter rett utenfor hyttedøra
Børsteinen – den perfekte familiehytta med kort avstand til vei og bademuligheter rett utenfor hyttedøra Foto: Simen Haughom
Tomannsbu - få høyfjellsfølelsen i kort avstand fra byen.
Tomannsbu - få høyfjellsfølelsen i kort avstand fra byen. Foto: Simen Haughom
Ut på tur og alltid blid! På vei til Skåpet.
Ut på tur og alltid blid! På vei til Skåpet. Foto: Atle Ommundsen.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 11. september 2019