Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Uke 14 i Ryfylkeheiene 

Påsken er sikret!
Påsken er sikret! Foto: Hans Gornitzka

Er du klar for vinterens finale! Påsken er sikret og det er flotte forhold for ski i fjellet.

Det er mindre snø enn normalt men absolutt nok til å benytte seg av lengre og lysere kvelder og komme seg ut på vårskitur. I uke 15 er det meldt varme fine soldager og kalde netter. Det betyr skarpt vårføre fra morgenen av, og herlig myk påskeslusj på ettermiddagene. På vann over ca 800 moh er det i utgangspunktet god is, men det danner seg raskt overvann og gliper i isen langs land. Pass på inn og utoser.

Det er nå kvistet inn til alle hytter som er merket på Kvistekaret. Alle hyttene har fått påfyll av proviant, gass og ved. Alle islagte vann langs kvisteløypene er trygge pr 1. april.  Forholdene vil variere og en kan oppleve noe overvann om det blir mildvær. Følg godt med, og bruk om nødvendig sommerløper. Mildvær kan også føre til at kvisten ramler ned. Vi setter pris på om du hjelper oss å rette opp kvist .

Ny app for betaling av overnatting og  proviant er nå tilgjengelig og kan lastes ned.

  1. Gå inn på Google Play eller App Store og søk opp "DNT Hyttebetaling". Appen er tilgjengelig for IOS og Android.
  2. Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen og registrer deg på den. Den kan brukes både av medlem og ikke medlem.
  3. Når du kommer fram til hytta skriver du deg inn i protokollen. Så kan du registrere overnatting og proviant fortløpende.
  4. Dersom du har dekning på hytta betaler du på stedet. Uten dekning velger du "Betal senere" i appen, og gjør opp så snart du får dekning. Du vil få et varsel fra appen om manglende betaling når du kommer i dekning.

Denne app'en erstatter en tidligere app (DNT Mobilt medlemskort) som har vært brukt som en prøveording på STFs hytter. Den gamle app'en kan nå ikke lenger brukes.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Påsken er sikret! Men føret er veldig variert.  Litt løssnø noen plasser, fokksnø noen plasser og avblåst og isete noen plasser. Det er meldt snø i uka. 

Alle løypene er kvistet: Kjelaløypa, Ulevåløypa og ned til Holmavatn. 

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Flotte skiforhold hele veien for fjellski.  Kvistet inn til hytta. 

SULDALSHEIENE

Flekkevis med snø under 700 meter. Skikkelig snødekke over 800 meter.  Viktig å følge med i bekkedaler. I høyden er det overvannet som lå tidligere i måneden nå blitt et ekstra lag med is. FraKrossvatn til Holmavatn vil kvisting være ferdig søndag 7. April

Kvanndalen 611 moh. Fint å gå på ski tur/retur fra Kvanndalsdammen.  Det brøytes et stykke oppover veien, men pass på at du parkere slik at du kommer deg ut ved store snøfall og manglede brøyting. 

Bleskestadmoen 711 moh. Start Bleskestad 205 moh. og en må bære ski i en time til ca 600 moh. gjennom skogen. Mye stigning, men god sti. 

Jonstølen 720 moh. Vetrhus til Jonstølen. Her er snøen smeltet på veien og en kan kjøre til Moskar. Ta med gode sko for det kan bli lity vandring på grus og vei. Det blir nok vurdert om det skal brøytes videre også.  Er det ikke forhold for å kviste inni skogen så følg papirbånd som er knyttet på tre eller sommermerkt sti. Lite snø og krevende forhold i Gaukstøljuvet, på ruta mellom Jonstølen og Bleskestadmoen. Følg sommerløype på nordsiden av elva.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt ned. 

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Det er stort sett dårlige skiforhold under 600 moh og du må nok være forberedt på å bære ski litt om du starter fra Kjetelstadlia og skal til Stranddalen

Krossvatn 1090 moh. Kvistet inn til hytta. Flott forhold og mye snø. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Kvistet inn til hytta. Gode forhold og mye snø

Hovatn 1111 moh. Kvistet inn til hytta. 

Storsteinen 950 moh. Kvistet inn til hytta 

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Det er ok føreforhold innover. Isen på Nilsebuvann er i forbindelse med isfiske målt til ca 60 cm. Dette i slutten av mars måned. Vær obs på betydelig overflatevann ved plussgrader. Gode snøforhold østover Storådalen, men på grunn av sterk vind i forbindelse med siste snøfall ligger det en del skavler som innebærer rasfare.

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Vi antar det er mulig å gå på beina inn til hytta nå, og at det kun vil være glatte/isete partier. Men en skal ha i mente at stein kan løsne langs fjellsidene når snøsmelting pågår. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Sira Kvina melder at det fra mandag 1 april vil bli brøytet inn annleggsveien fra Ådneram til Duge Kratftsasjon. Brøytekanter vil nok ikke bli så store siden det er forholdsvis lite snø i år. Det vil  være mulig å gå på ski ved siden av veien selv om dette ikke er optimalt. Svartevatn (900 moh) er farbart.

Hyggelig tilleggs info for Kringlevatn og Svartevatn til Litle Aurådal. Denne turen har så gode forhold og det er 3 år side sist den ble kvistet. Her har en mulighet til å få en flott rundtur.

Litle Aurådal 995 moh. Kvistet inn til hytta 

Grautheller 770 moh. Kvisteløype går nå inn til Duge kraftstasjon  tar av etter helårsbro og videre over Grauthellervatn. Det er ikke farbart over bekk/elv fra Grauthellervatn. Turen er nå 800 meter lengre enn normalt pga. omlegging

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. Så her har vi bedre forhold enn på lenge.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Kvistet inn til hytta. 

Taumevatn 750 moh. Flotte forhold og mer enn nok snø. Vann Taumevatn 783 moh - mer enn 20 cm stålis. OBS! Det er hvert år noe overvann i starten og slutten av vintersesongen de siste 300 m før du går av nordre enden av kvisteruta. Nærmere bestemt mellom holmen og land.  På ski er det som regel enkelt å gå utenom spor fra snøskuter om det ligger vann i kvistetraseen.

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold i daler og over vann mellom Sandvatn og Børsteinen. Til sammenligning ligger det 5 meter mindre snø enn i 2015. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Etterlengtede kulderader i høyden gjør at vannene igjen fryser på. Men vær obs på inn og utoser. Mer snø og is på alle vann har gjort at vi nå har fått kvistet i henhold til kvistekaret. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet inn til hytta. Men ikke de første 200 meterne gjennom hyttefeltet. 

Sandvatn 910 moh.  Det er kvistet over snøbro like nedenfor bro ved Mangærnane på vei til Sandvatn. Om det kommer mildvær og elven åpner seg, bruk da helårsbroen 50 m høyere oppe. 

Tomannsbu 750 moh. Kvistet inn til hytta. 

Støle 530 moh. Mulig å gå på ski fra Skreå og Tomannsbu. Det er ikke kvistet inn til Støle. 

Kvitlen 450 moh. Ikke egnet å gå på ski. Mulig å gå inn for spesielt interesserte. Ta med truger.

Skåpet 605 moh. Siste dagers temperatur gjør nok at de 50 cm med snø som lå oppe ved hytta for 2 uker siden smelter, raskt. Litt usikkre på eksakte forhold på stien men vil anta litt is og enklete snøflekker der sola ikke tar. Gode sko gjelder. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet

Preikestolen 604 moh.  Snø på platået og den øverste delen av stien. Forholdene vil varier fra dag til dag avhengig av om temperaturen er på den blå eller røde siden. Preikestolen fjellstue har åpent fra kl 12 - 20 hver dag. Brodder, sko, ytterklær, staver og hodelykter kan leies i respesjonen. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen og åpner igjen 20 mai 2019. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​ Barmarksforhold også opp til Flørlistølen. 

Holmavatn.
Holmavatn. Foto: Marcus Andersson
Legg påsken til Haukeliseter. Fine forhold for ski og lek.
Legg påsken til Haukeliseter. Fine forhold for ski og lek. Foto: Elena.
Stranddalen.
Stranddalen. Foto: Kjell Ove Nærheim
Vassdalstjønn
Vassdalstjønn Foto: Kjell Ove Nærheim
Lortabu retning Sandvatn.
Lortabu retning Sandvatn. Foto: Per Henriksen
Sandvatn 30 mars.
Sandvatn 30 mars. Foto: Leif Rune Salte
Elva før Sandvaten. Foreløpig er det mulig å gå over her, men vær litt ops. Brua er like ved kan godt benyttes.
Elva før Sandvaten. Foreløpig er det mulig å gå over her, men vær litt ops. Brua er like ved kan godt benyttes. Foto: Leif Rune Salte
Flatstølsveien 2 april. Sira Kvina har brøytet fra Ådneram til Duge Kraftstasjon.
Flatstølsveien 2 april. Sira Kvina har brøytet fra Ådneram til Duge Kraftstasjon. Foto: Per Henriksen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 3. april 2019