Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Uke 13 i Ryfylkeheiene 

Flott forhold mellom Krossvatn og Vassdalstjørn.
Flott forhold mellom Krossvatn og Vassdalstjørn. Foto: Vemund Opedal

Flotte forhold for ski i fjellet. Det er mindre snø enn normalt men absolutt nok til å benytte seg av lengre og lysere kvelder og komme seg ut på tur. Følg kvist til mange av våre hytter. 

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via appen ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før, kan du bruke den som normalt. Hvis ikke kan du gjerne betale på Vipps.  Søk «Stavanger Turistforening» under Kjøp og betal. Finn «Hytter & Proviant – STF» . Trykk på «Utforsk butikken». Husk å skrive navnet på hytten i kommentarfeltet.  Ny og oppdatet app er forventet ferdig til påske 2019

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Etter helgens storm har det lagt seg en masse ny snø i fjellet og fine forhold for både topptur og fjellski. For de som ønsker preparerte spor så er det fortsatt fine spor i Vågslid, samt at de nå prepper Haukelirennet trassen i høyfjellet.

Alle løypene er kvistet: Kjelaløypa, Ulevåløypa og ned til Holmavatn. 

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Flotte skiforhold og masse snø. Kvistet inn til hytta. 

SULDALSHEIENE

Flekkevis med snø under 700 meter. Skikkelig snødekke over 800 meter.  Viktig å følge med i bekkedaler. I høyden er det overvannet som lå tidligere i måneden nå blitt et ekstra lag med is 

Kvanndalen 611 moh. Fint å gå på ski tur/retur fra Kvanndalsdammen.  Det brøytes et stykke oppover veien, men pass på at du parkere slik at du kommer deg ut ved store snøfall og manglede brøyting. 

Bleskestadmoen 711 moh. Start Bleskestad 205 moh. og en må bære ski i en time til ca 500 moh. gjennom skogen. Mye stigning, men god sti. 

Jonstølen 720 moh. Parkering ved Vetrhus. Veien fra Vetrhus til Moskar brøytes fredag før palmelørdag. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. Fint å gå på ski fra parkeringen på veien opp, to timer i rolig tempo. Følg veien eller gå over isen på Mosvatnet til p-plass for Jonstølen, deretter opp dalsøkk og over toppen bak hytta. Nok snø og greie forhold i traseen mot Bleskestadmoen og Krossvatn. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt ned. 

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. 

Krossvatn 1090 moh. Flott forhold og mye snø. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Gode forhold og mye snø

Hovatn 1111 moh. NB  - DET ER HELT TOMT FOR VED PÅ HYTTA. Ta med litt fra Storsteinen eller Vassdalstjørn. Vi fyller på så raskt vi kan men er avhenging av transport og vær. Vi sitter stand by og er klare ved første anledning. 

Storsteinen 950 moh. Kvistet inn til hytta 

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. Det er fra 21.3 og til 26.3 kommet ca 30 cm nysnø og ok føreforhold innover. Isen på Nilsebuvann er i forbindelse med isfiske målt til ca 60 cm. Vær obs på betydelig overflatevann ved plussgrader. Gode snøforhold østover Storådalen, men på grunn av sterk vind i forbindelse med siste snøfall ligger det en del skavler som innebærer rasfare,

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Vi antar det er mulig å gå på beina inn til hytta nå, og at det kun vil være glatte/isete partier. Men en skal ha i mente at stein kan løsne langs fjellsidene når snøsmelting pågår. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

 Svartevatn (900 moh) er farbart og det er kvistet fra Grautheller til Litle Auredal og Storsteinen. Bra med snø på fjellet. Flotte forhold. Veien inn til Flatstøldalen er ikke brøytet og er kvistet med bambuspinner som står langs veien

Litle Aurådal 995 moh. Kvistet inn til hytta 

Grautheller 770 moh. Kvisteløype går nå inn til Duge kraftstasjon  tar av etter helårsbro og videre over Grauthellervatn. Det er ikkje farbart over bekk/elv fra Grauthellervatn. Turen er nå 800 meter lengre enn normalt pga. omlegging

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Kvistet inn til hytta. 

Taumevatn 750 moh. Flotte forhold og mer enn nok snø. Vann Taumevatn 783 moh - mer enn 20 cm stålis. OBS! Det er hvert år noe overvann i starten og slutten av vintersesongen de siste 300 m før du går av nordre enden av kvisteruta. Nærmere bestemt mellom holmen og land.  På ski er det som regel enkelt å gå utenom spor fra snøskuter om det ligger vann i kvistetraseen.

Ådneram 580 moh.  Kram snø og fine forhold. 

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold i daler og over vann mellom Sandvatn og Børsteinen. Til sammenligning ligger det 5 meter mindre snø enn i 2015. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Etterlengtede kulderader i høyden gjør at vannene igjen fryser på. Men vær obs på inn og utoser. Mer snø og is på alle vann har gjort at vi nå har fått kvistet i henhold til kvistekaret. Det kom 20 cm nysnø natt til mandag.25 mars. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet inn til hytta. Men ikke de første 200 meterne gjennom hyttefeltet. 

Sandvatn 910 moh.  Det er kvistet over snøbro like nedenfor bro ved Mangærnane på vei til Sandvatn. Om det kommer mildvær og elven åpner seg, bruk da helårsbroen 50 m høyere oppe. 

Tomannsbu 750 moh. Kvistet inn til hytta. 

Støle 530 moh. Mulig å gå på ski fra Skreå og Tomannsbu. Mindre snø enn normalt rundt hytta.

Kvitlen 450 moh. Ikke egnet å gå på ski. Mulig å gå inn for spesielt interesserte. Ta med truger.

Skåpet 605 moh. Fra 5-7 cm snø i starten av løypa, til 50 cm oppe ved hytta. Temperaturer rundt nullpunktet gjør at man ikke kan stole nok på snøen til å ta med ski, men vær forberedt på å måtte jobbe godt for å nå målet. Bruk gode sko og ha gjerne med brodder og staver. Ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Når solen står så lavt som den gjør nå, klarer den ikke alltid å lade solcellepanelet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet

Preikestolen 604 moh.  Snø på platået og den øverste delen av stien. Forholdene vil varier fra dag til dag avhengig av om temperaturen er på den blå eller røde siden. Preikestolen fjellstue har åpent fra kl 12 - 20 hver dag. Brodder, sko, ytterklær, staver og hodelykter kan leies i respesjonen. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen og åpner igjen 20 mai 2019. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​ Barmarksforhold også opp til Flørlistølen. 

Topp stemning fra Haukeliseter.
Topp stemning fra Haukeliseter. Foto: Hakon Aarthn
Lortabu retning Sandvatn mandag 25 mars. 20 cm herlig nysnø.
Lortabu retning Sandvatn mandag 25 mars. 20 cm herlig nysnø. Foto: Per Henriksen
Hovatn.
Hovatn. Foto: Vemund Opedal
Kringlevatn.
Kringlevatn. Foto: Vemund Opedal
Skåpet 24 mars.
Skåpet 24 mars. Foto: Guro Waksvik
Nå starter rehabilitering av hovedhuset på Bakken Gård. Forventet ferdig i 2020.
Nå starter rehabilitering av hovedhuset på Bakken Gård. Forventet ferdig i 2020. Foto: Helen Adamson
Stemingsbilde fra Lysefjorden. Snart er sesongen i gang for Lysefjorden rundt.
Stemingsbilde fra Lysefjorden. Snart er sesongen i gang for Lysefjorden rundt. Foto: Helen Adamson
Nilsebu 25 mars.
Nilsebu 25 mars. Foto: Jone Nielsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 27. mars 2019