Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Uke 11: Ryfylkeheiene

Holmavatn.
Holmavatn. Foto: John Petter Nordbø

Kong Vinter er tilbake og har lagt et hvitt teppe over hele Ryfylke. Vi jubler og starter ukens føremelding  med et lite vinterrim: 

Kong vinter har nå satt sine spor,
på naturen vi har her oppi nord,
er det så nøye at det nå har blitt kaldt,
når det er vakkert, magisk og hvitt overalt.

Kuldegrader den siste tiden har også gjort at det overvannet som var tidligere, nå er blitt et ekstra lag med is. Dette gjelder hele Ryfylkeheiene. Det er enda noen åpne små hull der bekker og åpne myrer ikke er blitt dekket med snø. Hjelp oss å holde vedlike kvisteløypen. Rett opp kvist om den er bøyd ned av snø eller is. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Mars viser seg fra sin beste side og har sikret vinteren en god stund fremover. Et etterlengtet påfyll av hvitevarer er kommet og mer er på vei! Nå er alle løypene kvistet (Kjelaløypa, Ulevåløypa og ned til Holmavatn). 

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Flotte skiforhold og masse snø. Kvistet inn til hytta. 

SULDALSHEIENE

Overvann er nå blitt et ekstra lag med is. Bra skiforhold fra 700 meters høyde, og Gullingen som ligger på 518 moh har akkurat nok snø.

Kvanndalen 611 moh. Fint å gå på ski tur - retur fra Kvanndalsdammen.  Det brøytes et stykke oppover veien, men pass på at du parkere slik at du kommer deg ut ved store snøfall og manglede brøyting. 

Bleskestadmoen 711 moh. Start Bleskestad 205 moh bære ski 1 time til ca 500 moh gjennom skogen. Mye stigning, men god sti. 

Jonstølen 720 moh. Relativt lite snø for årstiden. Veien er brøytet til gårdene på Vetrhus, fint å gå på ski derfra på veien opp, to timer i rolig tempo. Følg veien eller gå over isen på Mosvatnet til p-plass for Jonstølen, deretter opp dalsøkk og over toppen bak hytta. Nok snø og greie forhold i traseen mot Bleskestadmoen og Krossvatn. Avblåst og lite snø på toppene rundt hytta. Lite utvalg av proviant på hytta, blir etterfylt. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt ned. 

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Det kom 30-40 cm snø i helgen som var så nå er det fine forhold. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Vi antar det er mulig å gå på beina inn til hytta nå og at det kun vil være glatte/isete partier. Men en skal ha i mente at stein kan løsne langs fjellsidene når snøsmelting pågår. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Veien inn til Flatstøldalen er ikke brøytet og er kvistet med bambuspinner som står langs veien. Det er nå kvistet helt inn til Kringlevatn. Svartevatn er ikke farbart! Hjelp gjerne å sette opp kvisten igjen om den har blåst eller falt ned. Last gjerne ned appen skisporet. Kjøres det skispor ved Ådneram og ellers i Sirdalen er det skiføre inn til våre hytter også. 

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Kvistet inn til hytta.

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Kvistet inn til hytta. 

Taumevatn 750 moh. Flotte forhold og mer enn nok snø. Vann Taumevatn 783 moh - mer enn 20 cm stålis. OBS! Det er hvert år noe overvann i starten og slutten av vintersesongen de siste 300 m før du går av nordre enden av kvisteruta. Nærmere bestemt mellom holmen og land.  På ski er det som regel enkelt å gå utenom spor fra snøskuter om det ligger vann kvistetraseen.

Ådneram 580 moh.  Nysnø og fine forhold 

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold i daler og over vann mellom Sandvatn og Børsteinen. Til sammenligning ligger det 5 meter mindre snø enn i 2015. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

 Etterlegtede kulderader i høyden gjør at vannenen igjen fryser på. Men vær ops på inn og utoser. Mer snø og is på alle vann har gjort at vi nå har fått kvistet i henhold til kvistekaret. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet inn til hytta. Men ikke de første 200 meterne gjennom hyttefeltet. 

Sandvatn 910 moh.  Det er ei kvistet over snøbro like nedenfor bro  ved Mangædnande på vei til Sandvatn. Om det kommer mildvær og elven åpner seg så bruker d  helårsbroen  50 m høyere opp. 

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh. Fra 5-7 cm snø i starten av løypa, til 50cm oppe ved hytta. Temperaturer rundt nullpunktet gjør at man ikke kan stole nok på snøen til å ta med ski, men vær forberedt på å måtte jobbe godt for å nå målet. Bruke gode sko og gjerne ha med brodder og staver. Ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Når solen står så lavt som den gjør nå, klarer den ikke alltid å lade solcellepanelet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet

Preikestolen 604 moh.  Forholdene vil varier fra dag til dag avhengig av om temperaturen er på den blå eller røde siden. I hlegen kom det snø. Preikestolen fjellstue har åpent fra kl 12 - 20 hver dag. Brodder, sko, ytterklær, staver og hodelykter kan leies i respesjonen. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen 365. Her legges det gjerne ut bilder og film av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen og åpner igjen 20 mai 2019. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​ Barmarksforhold også opp til Flørlistølen. 

Hjelp gjerne med å rette opp kvist som er bøyd ned av snø og is. Her fra Holmavatn på kvisteruta mot Haukeliseter Fjellstue.
Hjelp gjerne med å rette opp kvist som er bøyd ned av snø og is. Her fra Holmavatn på kvisteruta mot Haukeliseter Fjellstue. Foto: Preben Falck
16. mars. Rundt Skåpet ligger det bortimot 50cm snø.
16. mars. Rundt Skåpet ligger det bortimot 50cm snø. Foto: Torkel Berland Reinertsen
16. mars. Bilde tatt fra Skåpet og nedover stien. Godt med snø, så truger kan være aktuelt å ta med for de siste kilometerne.
16. mars. Bilde tatt fra Skåpet og nedover stien. Godt med snø, så truger kan være aktuelt å ta med for de siste kilometerne. Foto: Torkel Berland Reinertsen
15. mars. Bilde tatt ganske tidlig på stien til Skåpet. 5-7cm snø gjør at det går fint å gå, men snømengden stiger fort.
15. mars. Bilde tatt ganske tidlig på stien til Skåpet. 5-7cm snø gjør at det går fint å gå, men snømengden stiger fort. Foto: Torkel Berland Reinertsen
Stranddalen 10 mars. Flotte skiforhold i Suldalsheiene.
Stranddalen 10 mars. Flotte skiforhold i Suldalsheiene. Foto: Kjell Ove Nærheim
Ansatt-tur fra Bleskestad til Haukeliseter 8.-11. mars 2019. Her fra starten av turen ved Belskestad hvor skiene måtte bæres et godt stykke før en nådde snøen, og kunne gå videre på ski til Bleskestadmoen.
Ansatt-tur fra Bleskestad til Haukeliseter 8.-11. mars 2019. Her fra starten av turen ved Belskestad hvor skiene måtte bæres et godt stykke før en nådde snøen, og kunne gå videre på ski til Bleskestadmoen. Foto: Preben Falck
Ansatt-tur fra Bleskestad til Haukeliseter 8.-11. mars 2019. Her passeres den nye brua mellom Bleskestadmoen og Holmavatn.
Ansatt-tur fra Bleskestad til Haukeliseter 8.-11. mars 2019. Her passeres den nye brua mellom Bleskestadmoen og Holmavatn. Foto: Preben Falck
Bleskestadmoen.
Bleskestadmoen. Foto: Preben Falck
Holmavatnhytta i Ryfylkeheiene. Vinter, snø og sol.
Holmavatnhytta i Ryfylkeheiene. Vinter, snø og sol. Foto: John Petter Nordbø

Skrevet av Kaja Raa Storaker 12. mars 2019