Uke 9: Ryfylkeheiene 

Den siste tidens mildvær gir overvann,  men fint å komme seg ut på skitur allikevel. Vi håper på et par frostnetter.
Den siste tidens mildvær gir overvann, men fint å komme seg ut på skitur allikevel. Vi håper på et par frostnetter. Foto: Preben Falck

Vi har vel nevnt det før, men føler at det kan gjentas at dette ikke ser ut til å være året der en kan være kresen på snø. Det er skiforhold og påskeføre alle steder i Ryfylkeheiene. Vi håper alle har anledning til å utnytte ukens og helgens vinterfeire. Forstatt kommer nedbøren som snø ved 600-800 moh. Men kan det være lov å ønske flere kuldegrader? Det vil være overvann på vann ved 700 moh. Er man usikker kan en følge sommerløyper.

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via appen ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før, kan du bruke den som normalt. Hvis ikke kan du gjerne betale på Vipps.  Søk «Stavanger Turistforening» under Kjøp og betal. Finn «Hytter & Proviant – STF» . Trykk på «Utforsk butikken». Husk å skrive navnet på hytten i kommentarfeltet.  Ny og oppdatet app er forventet ferdig vinteren 2019.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå er alle løypene kvistet (Kjelaløypa, Ulevåløypa og ned til Holmavatn). Vårslusj og fuktig snø etter en uke med varmegrader. Noe overvann enkelte plasser, men ikke noe som fører til større problem. Fine forhold oppe og nordover på vidda til tross for mindre snø enn normalt.

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips og de aller ferskeste oppdateringer om forholdene. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. 

SULDALSHEIENE

Mildværet har gitt påskeføre i februar. De fleste vann har trygg is, selv om det er en del overvann. 

Kvanndalen 611 moh. Fint å gå på ski tur - retur fra Kvanndalsdammen.  Det brøytes et stykke oppover veien, men pass på at du parkere slik at du kommer deg ut ved store snøfall og manglede brøyting. 

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. Relativt lite snø for årstiden. Veien er brøytet til gårdene på Vetrhus, fint å gå på ski derfra på veien opp, to timer i rolig tempo. Følg veien eller gå over isen på Mosvatnet til p-plass for Jonstølen, deretter opp dalsøkk og over toppen bak hytta. Nok snø og greie forhold i traseen mot Bleskestadmoen og Krossvatn. Avblåst og lite snø på toppene rundt hytta. Lite utvalg av proviant på hytta, blir etterfylt med det første.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt ned. 

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Forøvrig vårlige snøforhold fra Kjetilstad. Sommerløypa gjelder. Overvann over 800 moh. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Vi antar det er mulig å gå på beina inn til hytta nå og at det kun vil være glatte/isete partier. Men en skal ha i mente at stein kan løsne langs fjellsidene når snøsmelting pågår. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Veien inn til Flatstøldalen er ikke brøytet og er kvistet med bambuspinner som står langs veien. Det er nå kvistet helt inn til Kringevatn. Svartevatn er ikke farbart! Det fleste vann har trygg is selv med en del overvann. Hjelp gjerne å sette opp kvisten igjen om den har blåst eller falt ned.

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Kvistet inn til hytta. skiforhold

Kringlevatn 940 moh. Kvistet inn til hytta. Flotte forhold og 20 cm nysnø 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Kvistet inn til hytta. Skiforhold,men avblåst på høydedrag før hytta.

Taumevatn 750 moh. Flotte forhold og mer enn nok snø. Vann Taumevatn 783 moh - mer enn 20 cm stålis. OBS! Det er hvert år noe overvann i starten og slutten av vintersesongen de siste 300 m før du går av nordre enden av kvisteruta. Nærmere bestemt mellom holmen og land.  På ski er det som regel enkelt å gå utenom spor fra snøskuter om det ligger vann kvistetraseen.

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold i daler og over vann mellom Sandvatn og Børsteinen. Til sammenligning ligger det 5 meter mindre snø enn i 2015. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Mildværet påvirker selvsagt både snø- og isforholdene. Men det er nok snø til å gå på ski. Det kom 3 cm etterlengtede nysnø natt til onsdag 20. februar. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet inn til hytta. Men ikke de første 200 meterne gjennom hyttefeltet. 

Sandvatn 910 moh.  Fremdeles greie skiforhold fra Lortabu til Sandvatn. Det anbefales å gå over brua ved Mangærne pga mildværet i det siste. Det er kvistet fra like ovenfor Mangærne til litle Sandvatn. 

Tomannsbu 750 moh. Generelt nok snø, men lite snø på toppene innover. Om det  kommer litt nattefrost danner det seg fort et skarelag på vannene. Solid is under. Også mulig å følge sommerløypa ved å bruke kart. Før den første store nedoverbakken går sommerløypa ut til venstre, og passerer mellom de to Øyervannene. Når du står på toppen ser du om det evt. er overvann.

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh. Bruke gode sko og gamasjer eller truger. Kun snø i høydedrag på toppen. Veien fra Espedal blir ikke brøytet ved snøfall, så en må vurdere selv om en skal kjøre opp bakkene eller parkere nede i Espedal.  Ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Når solen står så lavt som den gjør nå, klarer den ikke alltid å lade solcellepanelet nok. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet

Preikestolen 604 moh. Det aller meste av is og snøen er smeltet og det er fint å gå p beina. Men forholdene kan varier fra dag til dag avhengig av temperaturen er på den blå eller røde siden. Preikestolen fjellstue har åpent fra kl 12 - 20 hver dag. Brodder, sko, ytterklær, staver og hodelykter kan leies i respesjonen. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen/The Pulpit Rock. Her legges det gjerne ut bilder av hvordan forholden er per dags dato.  

Bakken Gard 200 moh. Kun overnatting på låven. Enkel standard. Sovepose anbefales. Hele gårdstunet blir rehabilitert i 2019. Det blir begrenset overnattingskapasitet i byggeperioden, frem til Bakken Gard gjenoppstår i fordums prakt i 2020. 

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen og åpner igjen 20 mai 2019. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​ Barmarksforhold også opp til Flørlistølen. 

Det er fint på fjellet nå. Her nordover fra Haukeliseter.
Det er fint på fjellet nå. Her nordover fra Haukeliseter. Foto: Marcus Andersson
Tomannsbu 24 februar.
Tomannsbu 24 februar. Foto: Preben Falck
Vårlige forhold og stemning i Tveitebrekka på vei til Tomannsbu.
Vårlige forhold og stemning i Tveitebrekka på vei til Tomannsbu. Foto: Preben Falck
5. Feb 2019 Heiberg Storevatn i bakgrunnen.
5. Feb 2019 Heiberg Storevatn i bakgrunnen. Foto: Per Henriksen
20. Feb 2019 Heiberg Storevatn i bakgrunn. Som en ser er det  mer snø enn på bildet ovenfor og gode forhold.
20. Feb 2019 Heiberg Storevatn i bakgrunn. Som en ser er det mer snø enn på bildet ovenfor og gode forhold. Foto: Per Henriksen
Istykkelsen er 80 cm ved Sandvatn.
Istykkelsen er 80 cm ved Sandvatn. Foto: Leif Rune Salte
Det anbefales å gå over brua ved Mangærne pga mildværet i det siste. Det er kvistet fra like ovenfor Mangærne til little Sandvatn.
Det anbefales å gå over brua ved Mangærne pga mildværet i det siste. Det er kvistet fra like ovenfor Mangærne til little Sandvatn. Foto: Leif Rune Salte

Skrevet av Kaja Raa Storaker 26. februar 2019