Uke 6 i Ryfylkeheiene 

Det er kvistet til Heibergtunet Storevatn.
Det er kvistet til Heibergtunet Storevatn. Foto: Per Henriksen

Den første kvistingen er allerede ferdig, litt før tiden. Taumevatn, Heibergtunet  Storevatn og Grautheller er først ut.  Det er kommet mer snø i hele Ryfylke og normalt ingen problem å gå på ski i alle fjellområdene.Sjekk linken til kvistekaret for 2019. Den finner du her. 

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via appen ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før, kan du bruke den som normalt. Hvis ikke kan du gjerne betale på Vipps.  Søk «Stavanger Turistforening» under Kjøp og betal. Finn «Hytter & Proviant – STF» . Trykk på «Utforsk butikken». Husk å skrive navnet på hytten i kommentarfeltet.  Ny og oppdatet app er forventet ferdig vinteren 2019. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå er det fine skiforhold. Kjelaløypa ble kvistet på nytt fredag 18 janaur. Isen på Ståvatn er sikker, og det er mulig å krysse over både med ski og bra forhold for de som ønsker å kite.

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips.   

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det blir kvistet inn til hytta klar til mandag 11 februar. 

SULDALSHEIENE

Fine skiforhold selv om vi gjerne skulle sett at det var mer snø. Isen på Blåsjø er målt til 20 cm stålis. Dette var minste tjukkelse målt. 

Kvanndalen 611 moh. Ny helårsbro er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta over Kvanndalsåna på vei mot Holmavatn.

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. Fine skiforhold, men fortsatt relativt lite snø for årstiden. Veien er brøytet til gårdene på Vetrhus, fint å gå på ski derfra på veien opp, 2 timer i rolig tempo. Følg veien eller gå over isen på Mosvatnet til P-plass for Jonstølen, deretter opp dalsøkk og over toppen bak hytta. Nok snø og greie forhold i traseen mot Bleskestadmoen og Krossvatn. Avblåst og lite snø på toppene rundt hytta. Lite utvalg av proviant på hytta, blir etterfylt med det første.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er satt opp.  

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE


Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Veien inn til Flatstøldalen er ikke brøytet og er kvistet med bambus stikker som står langs veien.Dette gjelder også turen videre innover mot Grautheller.Det ligger mye fin løsnø gjennom Gofardalen

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh.

Kringlevatn 940 moh. Flotte forhold og mer enn nok snø

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Flotte forhold,men avblåst på høydedrag før hytta. Hjelp gjerne å sette opp kvisten igjen om den har blåst ned.

Taumevatn 750 moh. Flotte forhold mer enn nok snø. Elsvatn 732 moh mer enn 20 cm stålis. Vann Taumevatn 783moh - mer enn 20cm stålis. Obs Det er hvert år noe overvatn i starten og slutten av vintersesongen de siste 300 m før du går av nordre enden av kvisteruta. Nærmere bestemt mellom holmen og land.  På ski er det som regel enkelt å gå utenom spor fra snøskuter om det ligger vann kvistetrassen.

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Fine skiforhold i daler og over vann mellom Sandvatn og Børsteinen. Til sammenlignin gligger det 5 meter mindre snø enn i 2015. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Generelt vil en finne en hard såle med vekslende 5 - 20 cm snø på toppen. Lite snø på toppene grunnet mye vind. Vinden har for det meste blåst fra øst så langt i vinter. Nede i daler og på vann er det bedre med snø. 

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: 

Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh.  Her har det vært personer på ski hver helg siden  8. des. Gode forhold og snøbro over Mangædne 851 moh  er sikker. Ikke nødvendig å bruke helårsbro på stedet.

Blåfjellenden 600 moh. Mer enn nok snø også ned mot hytta.

Sandvatn 910 moh.   

Tomannsbu 750 moh. Litt lite snø opp Tveitabrekkå, men mer enn nok snø videre.

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh

Skåpet 605 moh. Rundt hytta ligger det 30 cm nysnø. De fleste har gått inn på beina i helgen 19-20 janaur, men det er mulig å gå på ski også. Noen stein her og der som stikker opp. Veien fra Espedal blir ikke brøytet ved snøfall så en må vurdere selv om en skal kjøre opp bakkene eller parkere nede i Espedal.  Ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Når solen står så lavt som den gjør nå klarer den ikke å lade solcellepanelet nok. Det er kommet forsyninger med ved og mat mandag 21 januar. 

Generell info: Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet

Preikestolen 604 moh. Det må forventet glatt og til tider isete sti når en kommer opp i høyden. Preikestolen fjellstue har åpent fra kl 12 - 20 hver dag. Brodder, sko, ytterklær, staver og hodelykter kan leies i respesjonen. Ta gjerne en kikk på facebook under Preikestolen/The Pulpit Rock. Her legges det gjerne ut bilder. 

Bakken Gård 200 moh. Kun overnatting på låven.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen og åpner igjen 20 mai 2019. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​

Heibergtunet Storevatn 5. februar.
Heibergtunet Storevatn 5. februar. Foto: Per Henriksen
10 cm nysnø tirsdag morgen den 5. februar. Bildet er tatt mot Lysebekken fra Lortabu og innover retning Sandvatn.
10 cm nysnø tirsdag morgen den 5. februar. Bildet er tatt mot Lysebekken fra Lortabu og innover retning Sandvatn. Foto: Per Henriksen
Morgenstund har gull i munn. På vei over Børsteinsvatnet.
Morgenstund har gull i munn. På vei over Børsteinsvatnet. Foto: Gunhild Holtet Eie
Halvfardalen mellom Sandvatn og Børsteinen.
Halvfardalen mellom Sandvatn og Børsteinen. Foto: Gunhild Holtet Eie
Flatstøldalen.
Flatstøldalen.
Stranddalen 28. januar.
Stranddalen 28. januar. Foto: Kjell Ove Nærheim
Sandsavatnet.
Sandsavatnet. Foto: Per Hanasand
Jonstølen 2 februar.
Jonstølen 2 februar. Foto: Preben Falck

Skrevet av Kaja Raa Storaker 5. februar 2019