Uke 1i Ryfylkeheiene 

Sandvatn i vintersol.
Sandvatn i vintersol. Foto: Leif Rune Salte

Det er nok snø i høyden til å gå på ski, men forholdene er nokså isete og det er avblåst på toppene.  Husk at det ikke kvistes før i februar. Følg sommerløyper om du er i tvil. 

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via DNTs app, ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før kan du bruke den som normalt. Hvis ikke kan du betale på Vipps.  Søk «STF» under Kjøp og betal. Finn «Hytter & Proviant – STF» . Trykk på «Utforsk butikken». Husk å skrive navnet på hytten i kommentarfeltet.  Ny og oppdatet app er forventet ferdig årsskifte 2019.

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

GENRELT: Hytter under 600 meter har barmarksforhold, men det er nok glatt og isete på stien. Viglesdalen, Kvitlen og Skåpet er mulig å gå til på beina med brodder.  Husk  at dagene er korte så beregn tiden. Ved korte dager er tiden ideell for nærturer, og det er mye å velge i området både rundt Gramstad, Peikestolen fjellstue og Madland/Gjesdal.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Det har kommet bra med snø. Kjelaløypa er nå kvistet. Topptursesongen trenger litt mer snø men for de ivrige har sesongen begynt så vidt.Isen på Ståvatn er sikker og det er mulig å krysse over både med ski og bra forhold for de som ønsker å kite.

Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips.   

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. 

SULDALSHEIENE

Anleggsveien sørover langs Blåsjø er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen.  

Kvanndalen 611 moh. Ny helårsbro er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta over Kvanndalsåna på vei mot Holmavatn.

Bleskestadmoen 711 moh. 

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er satt opp.  

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. 

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE


Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Stien er isete fra Nes til steinbuen. Brodder anbefales. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen på nordsiden av vannet er nå tatt inn. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. 

Taumevatn 750 moh. 

Ådneram 580 moh.  

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Snødybde ved Børsteinen 30-40 cm. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Denne linken til Statens Vegvesen sitt webcamera er desverre litt ustabil: 

Se webcame fra Hunnadalen   

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh

Sandvatn 910 moh. Snømengden stiger fort etterhvert som en går oppover langs Lysebekken. På toppen av bakken er det bra med snø, og den er god å gå på! Det virker som snøen er kommet i to omganger. Nederst mot bakken er det grovkornet fuktig snø som ligger som en grei såle. Dette laget har dekket hull og fordypninger, slik at det er forholdsvis slett. 
Isen på Litle Sanvatn er målt til åtte cm. Det betyr at den er tykkere noen steder og tynnere noen steder. Hold avstand til hverandre og hold for all del stor avstand fra utos og innos. Isen på Blautevann er ikke målt . Isen på selve Sanvatn er ikke målt, 
Kommer det mildvær er det smart å gå sommerløypen.

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Mulig å gå til fots men anbefaler da å ta med brodder. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet men glatt og mulig litt snø når en kommer opp i høyden. Bruk gode fjellsko og brodder anbefales. Ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Når solen står så lavt som den gjør nå klarer den ikke å lade solcellepanelet nok. Vi har fått inn melding om at brannvarslere i de små hyttene ikke får nok strøm på batteriene og derfor vil de pipe. Når solsellepanelet får nok sol vil det gi seg. Ikke forsøk å fikse brannvarlser. Vi vil sender opp tilsyn så fort det lar seg gjøre. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. 

LYSEFJORDEN

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet

Preikestolen 604 moh. Fortsatt flott å gå tur opp til Prekestolen men stien kan være glatt enkelte steder. Vi anbefaler brodder. 

Preikestolen fjellstue tar en velfortjent ferie. De åpner igjen den 28 janaur 2019.

Det vil fortsatt være tilbud om utleie av utstyr til turen på Preikestolen: Brodder, sko, ytterklær, staver og hodelykter kan leis ved parkeingen. 

Bakken Gård 200 moh. Kun overnatting på låven.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.  

Flørli 50 moh. ​​​​​​​

Skrevet av Kaja Raa Storaker 3. januar 2019