Uke 43 i Ryfylkeheiene 

Sandvatn er en flott tur.
Sandvatn er en flott tur. Foto: Atle Osmundsen

Noen sier at snøen skal legge seg tre ganger før den blir liggende, og nå nærmer det seg! Snøgrensen er ved ca 1000 meters høyde, og det er ikke frost i bakken enda. Husk kart og kompass og planlegg turen godt. Det blir tidlig mørkt så ha med hodelykt. 

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via DNTs app, ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før kan du bruke den som normalt. Hvis du ikke har lagret kortet anbefales det å bruke engangsfullmakt.  Dersom du får feilmelding kan du betale inn til STFs bankkonto 3201 05 11983. Merk innbetaling med "hyttebetaling", navnet på hytta og dato for besøk. Vi beklager dette. Ny og oppdatet app er forventet ferdig i løpet av høsten. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Mye nedbør sist helg har ført til usedvanlig høy vannstad. Grusveien som går sør fra Haukeliseter mot Kista og Holmavasshytta har rast sammen. 

Haukeliseter 1000 moh. Snø fra 1000 moh, mye vann i bekker og bløte stier. Stimerking kan være dekket av snø enkelte steder. Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips. 

Broer sør på Hardangervidda, altså nordover for Haukekeliseter, er nå tatt inn. Dette er DNT Oslo sitt område og hytter. Broene mellom Haukeliseter og Hellevssbu er tatt inn. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det ryktes om snø i turistskaret. 

SULDALSHEIENE

Høstlige forhold, vær forberedt på snø. Vær obs på kjøreforhold  innover mot Blåsjø. Om det skulle komme snø på veien blir den ikke brøytet. Den snøen som legger seg nå  vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. 

Blåsjøvegen er åpen til Oddatjørn- og Førrevassdammen.

Anleggsveien sørover langs Blåsjø er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen.   

Anleggsveien langs nordsiden av Blåsjø til Skreivasskleiva er fri for forrige vinters snø. Det vil si det ikke ligger noen snøfenner igjen fra vinteren 2018. Det er da mulig å kjøre denne veien inn som et fint utgangspunkt for turer til Krossvatn, Vassdalstjørn og Stranddalen. Stiene er ikke T-merket. Veien er en bratt gruset anleggsvei med varierende standar.

Kvanndalen 611 moh. Ny helårsbro er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta over Kvanndalsåna på vei mot Holmavatn.

Bleskestadmoen 711 moh. Om du kommer fra Holamvatn må du vade like før du kommer til Bleskestadsmoen. Normalt er det lite vann så en kan komme over uten å bli våt. Nødsamband på Bleskestadsmoen er  ute av drift.  Kan bli langvarig pga teknisk årsak.  

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er satt opp.  

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Kommer i løpet av november. 

Krossvatn 1090 moh. Mellom Krossvatn og Vassdaltjørn må en over elva Prøylå. Her er det normalt nokså enkelt å vade. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberedt på at det er vått. 

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Den nye hytta i Viglesdalen er straks ferdig. Etter siste dugnad til helgen er den klar for overnatting fra mandag 29 oktober.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberedt på at det er vått.

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Sesongbroen på nordsiden av vannet er nå tatt inn. Det samme gjelder båten. Det skal være greit å vade over elven på nordsiden av vannet. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fra Taumevatn bør en velge stien som har helårsbroer da det er en del vann i Storevassåni. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold.

Ådneram 580 moh.  Fine forhold.

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broa til Børstein er tatt inn for sesomgen. Det er mulig å gå opp skaret fra Skabaktjødn og komme ned til hytta ovenfra.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberdet på at det er vått.

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. 

Kvitlen 450 moh. Fine forhold, både fra Eikebrekka og Bjordal. Det er en del vannføring så enkelte steder er litt av stien dekket. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet og videre over fjellet til Flørli. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet.   

LYSEFJORDEN

Sesongen for fotturer til Kjerag nærmer seg slutten og kjettingene langs den første stigningen er tatt inn. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet. Her må en være forberedt på møte snø og at stien er glatt. Vi anbefaler brodder. Kjettingene er tatt inn.   Parkeringsvakten har også siste dag den 18. oktober.  

Preikestolen 604 moh. Fine forhold. Ved mye nedbør kan stien over myrene bli overs Ta direkte kontkt med Fjellstua for siste oppdatering. 

Bakken Gård 200 moh. Kun overnatting på låven.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.  

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Fine forhold.

Den nye hytta i Viglesdalen er straks ferdig. Etter siste dugnad til helgen er den klar for overnatting fra mandag 29 oktober.
Den nye hytta i Viglesdalen er straks ferdig. Etter siste dugnad til helgen er den klar for overnatting fra mandag 29 oktober. Foto: Preben Falck
Generelt vått i terrenget men flott på tur inn til Skåpet.
Generelt vått i terrenget men flott på tur inn til Skåpet. Foto: Atle Osmundsen
MelandsGrønahei.
MelandsGrønahei. Foto: Preben Falck
Mulig å komme seg over elven til Grautheller. Sesongbroen er tatt inn.
Mulig å komme seg over elven til Grautheller. Sesongbroen er tatt inn. Foto: Leif Olsen
Haukeliseter.
Haukeliseter. Foto: Håkon Aartun

Skrevet av Kaja Raa Storaker 22. oktober 2018