Uke 40 og 41i Ryfylkeheiene

Flotte fager i fjellet og snø på toppene. Her fra Napen 1350 moh i Suldal.
Flotte fager i fjellet og snø på toppene. Her fra Napen 1350 moh i Suldal. Foto: Annika Reinertsen

Er dere klar for høstferie? Det er kommet en del nedbør den siste tiden, så både stiene og terrenget er nokså vått. Velg gode sko og gamasjer når du skal ut på tur. Snøgrensen er ved 700 - 1000 meters høyde. Den snøen som legger seg nå vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. Det er ikke frost i bakken enda. Husk kart og kompass og planlegg turen godt. Skal du til Kjerag anbefaler vi brodder og godt med klær. Ta gjerne med staver. 

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via DNTs app, ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før kan du bruke den som normalt. Hvis du ikke har lagret kortet anbefales det å bruke engangsfullmakt.  Dersom du får feilmelding kan du betale inn til STFs bankkonto 3201 05 11983. Merk innbetaling med "hyttebetaling", navnet på hytta og dato for besøk. Vi beklager dette. Ny og oppdatet app er forventet ferdig i løpet av høsten. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Snø fra 1000 moh, mye vann i bekker og bløte stier. Stimerking kan være dekket av snø enkelte steder. Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips. 

Broer sør på Hardangervidda, altså nordover for Haukekeliseter, er nå tatt inn. Dette er DNT Oslo sitt område og hytter. Broene mellom Haukeliseter og Hellevssbu er tatt inn. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Det ryktes om snø i turistskaret. 

SULDALSHEIENE

Høstlige forhold, vær forberedt på snø. Vær obs på kjøreforhold  innover mot Blåsjø. Om det skulle komme snø på veien blir den ikke brøytet. Den snøen som legger seg nå  vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. 

I vestre enden av Kaldavatn, på ruten lmellom Jonstølen/Krossvatn og Stranddalen vil Statkraft Kraftverksgruppe Ulla Førre gjøre utbetring av betongdam ved Vestre Kaldavatn. I den forbindelse vil det pågå anleggsarbeid i regi av Spilde Entreprenør. Stien blir ikke stengt. Entreprenør setter  opp skilt om anleggsområde og  markeringsbånd. Varighet: 27.august til begynnelsen av oktober.

Blåsjøvegen er åpen til Oddatjørn- og Førrevassdammen.

Anleggsveien sørover langs Blåsjø er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen.   

Anleggsveien langs nordsiden av Blåsjø til Skreivasskleiva er fri for forrige vinters snø. Det vil si det ikke ligger noen snøfenner igjen fra vinteren 2018. Det er da mulig å kjøre denne veien inn som et fint utgangspunkt for turer til Krossvatn, Vassdalstjørn og Stranddalen. Stiene er ikke T-merket. Veien er en bratt gruset anleggsvei med varierende standard, ikke egnet for små sportsbiler. 

Kvanndalen 611 moh. Ny helårsbro er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta over Kvanndalsåna på vei mot Holmavatn.

Bleskestadmoen 711 moh.  Om du kommer fra Holamvatn må du vade like før du kommer til Bleskestadsmoen. Normalt er det lite vann så en kan komme over uten å bli våt. Nødsamband på Bleskestadsmoen er  ute av drift.  Kan bli langvarig pga teknisk årsak.  

Jonstølen 720 moh. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er satt opp.  

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Kommer i løpet av november. 

Krossvatn 1090 moh. Mellom Krossvatn og Vassdaltjørn må en over elva Prøylå. Her er det normalt nokså enkelt å vade. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberedt på at det er vått. 

Melands Grønahei 890 moh.  

Eidavatn 1080 moh. 

Nilsebu 730 moh. . 

Grasdalen 630 moh. 

Stakken 760 moh.  

Viglesdalen 425 moh. Det pågår byggearbeider for ny hytte. Arbeidsfolkene vil i perioder disponere den eldste hytta, mens hovedhytta er ledig for gjester hele sommeren og høsten. Ny hytte åpner i slutten av oktober 2018. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberedt på at det er vått.

Litle Aurådal 995 moh. 

Grautheller 770 moh. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fra Taumevatn bør en velge stien som har helårsbroer da det er en del vann i Storevassåni. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold.

Ådneram 580 moh.  Fine forhold.

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broa til Børstein er totalskadet, det er laget en midlertidig bro. Det er også mulig å gå opp skaret fra Skabaktjødn og komme ned til hytta ovenfra.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberdet på at det er vått.

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh

Sandvatn 910 moh. 

Tomannsbu 750 moh

Støle 530 moh. .

Kvitlen 450 moh.  Fine forhold, både fra Eikebrekka og Bjordal. Det er en del vannføring så enklete steder er litt av stien dekket. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet og videre over fjellet til Flørli. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av bilder inn til Skåpet.   

LYSEFJORDEN

Statens vegvesen skal legge ny asfalt på 8,5 km av Lysevegen  (fv 986) innenfor Vest-Agder fylke. Det skal asfalteres en strekning fra Ånestøl og inn til Rogaland grense, totalt en strekning på 8,5 km. Arbeidene er planlagt utført i uke 38 og 39. I uke 38 blir det arbeid fra tirsdag 18. september til og med fredag 21. september. I uke 39 blir det arbeid fra tirsdag 25. september til og med fredag 28. september. Dersom arbeidet blir forsinket på grunn av dårlig vær, vil arbeidene bli sluttført i uke 40.

Arbeidet vil pågå i tidsrommet fra kl. 07.00 til 20.00.På grunn av vegens bredde må vegen være stengt mens arbeidene pågår.Vegen vil være åpen for fri ferdsel mellom kl. 09.00 og kl. 10.00 på formiddagen. Vegen vil bli åpnet for å slippe gjennom ventende bilister kl. 13, kl. 15 og kl. 17.

Sjekk fanen Båt og buss til fjells. Her har vi samlet all informajson om båttider inn og ut Lysefjorden. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er  fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Kjeragområdet. Her må en være forberedt på møte snø og at stien er glatt. Vi anbefaler brodder. Kjettingen tas ned den 18 oktober. Parkeringsvakten har også siste dag den 18.  Anbefaler å ikke starte senere enn kl 13.00. Ta gjerne en kikk på Kjerag Tourist Information på Facebook. Her legger de ut bilder hver morgen om forholdene.

Preikestolen 604 moh

Bakken Gård 200 moh. Kun overnatting på låven.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Fine forhold. Lysefjorden Tursithytte har åpent til 14 oktober. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Fine forhold.

Kjerag Tourist information melder på sine Facebooksider at det nå er en god ide med vinterdekk.
Kjerag Tourist information melder på sine Facebooksider at det nå er en god ide med vinterdekk. Foto: Kjerag Tourist Information
Vi anbefaler brodder om du har tenkt deg en tur til Kjerag nå.
Vi anbefaler brodder om du har tenkt deg en tur til Kjerag nå. Foto: Kjerag Tourist Information
Taumevatn.
Taumevatn.
Reinsdyret krysser hyttetunet på Storsteinen.
Reinsdyret krysser hyttetunet på Storsteinen. Foto: Kristine Årthun Dahlseng.
Holmavatn.
Holmavatn. Foto: Kristine Årthun Dahlseng.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 2. oktober 2018