Uke 39 i Ryfylkeheiene

Den betjente driften på Stranddalen turisthytte takker for årets sesong, og ønsker velkommen tilbake i 2019. Den selvbetjente delen med 12 senger og hems står åpen.
Den betjente driften på Stranddalen turisthytte takker for årets sesong, og ønsker velkommen tilbake i 2019. Den selvbetjente delen med 12 senger og hems står åpen. Foto: Åshild Garvik Pedersen

Det er høst og fine farger i fjellet. Sist helg kom det mye nedbør, så både stiene og terrenget er nokså vått. Velg gode sko og gamasjer når du skal ut på tur, og planlegg turen godt og vær forberdet på snø ved 1000 meters høyde. Husk også kart og kompass. 

Viktig melding angående fv 986 mellom Ådneram og Lyseboten. Asfaltering  av veien og arbeid vil pågå i tidsrommet fra kl. 07.00 til 20.00. På grunn av vegens bredde må vegen være stengt mens arbeidene pågår.Vegen vil være åpen for fri ferdsel mellom kl. 09.00 og kl. 10.00 på formiddagen. Vegen vil bli åpnet for å slippe gjennom ventende bilister kl. 13, kl. 15 og kl. 17Meldingen gjelder frem til 5 oktober. 

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via DNTs app, ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før kan du bruke den som normalt. Hvis du ikke har lagret kortet anbefales det å bruke engangsfullmakt.  Dersom du får feilmelding betale inn til STFs bankkonto 3201 05 11983. Merk innbetaling med "hyttebetaling", navnet på hytta og dato for besøk. Vi beklager dette. Ny og oppdatet app er forventet fredig i løpet av høsten. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Snø fra ca 1300-1350 meter. Mye vann i bekker og bløte stier . Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips. 

Broer sør på Hardangervidda, altså nordover for Hauekeliseter, er nå tatt inn. Dette er DNT Oslo sitt område og hytter. Broene mellom Haukeliseter og Hellevssbu er tatt inn. En bru ved Litlos er skadet, og de andre tas inn kommende helg.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.

SULDALSHEIENE

Høstlige forhold. Vær ops på kjøreforhold  innover mot Blåsjø og at om det skulle komme snø på veien blir den ikke brøytet. Den lille snøen som la seg rundt Stranddalshytten i helgen vil forsvinne så raskt temperaturene stiger. 

I vestre enden av Kaldavatn, på ruten lmellom Jonstølen/Krossvatn og Stranddalen vil Statkraft Kraftverksgruppe Ulla Førre gjøre utbetring av betongdam ved Vestre Kaldavatn.I den forbindelse vil det pågå anleggsarbeid i regi av Spilde Entreprenør. Stien blir ikke stengt. Entreprenør setter  opp skilt om anleggsområde og  markeringsbånd. Varighet: 27.august til begynnelsen av oktober.

Blåsjøvegen er åpen til Oddatjørn- og Førrevassdammen.

Anleggsveien sørover langs Blåsjø er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen.  Bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. 

Anleggsveien langs nordsiden av Blåsjø til Skreivasskleiva er fri for vinterens snø. Det vil si det ikke ligger noen snøfenner igjen fra vinteren 2018. Det er da mulig å kjøre denne veien inn som et fint utgangspunkt for turer til Krossvatn, Vassdalstjørn og Stranddalen. Stiene er ikke T-merket. Veien er en bratt gruset anleggsvei med varierende standard, ikke egnet for små sportsbiler. 

Kvanndalen 611 moh. Ny helårsbro er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta over Kvanndalsåna på vei mot Holmavatn.

Bleskestadmoen 711 moh.  Om du kommer fra Holamvatn må du vade litt like før du kommer til Bleskestadsmoen. Normalt er det lite vann så en kan komme over uten å bli våt. Nødsamband på Bleskestadsmoen er  ute av drift.  Kan bli langvarig pga teknisk årsak.  

Jonstølen 720 moh. Fine forhold.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er satt opp.  

Stranddalen 970 moh. Den selvbetjente delen er nå klar.  Ikke mulig å bestille seng på forhånd enda. Kommer i løpet av november. 

Krossvatn 1090 moh. Mellom Krossvatn og Vassdaltjørn må en over elva Prøylå. Her er det normalt nokså enkelt å vade. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberdet på at det er vått. 

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold. 

Eidavatn 1080 moh. Fine forhold.

Nilsebu 730 moh. Fine forhold. 

Grasdalen 630 moh. Fine forhold.

Stakken 760 moh.  Fine forhold.

Viglesdalen 425 moh. Det pågår byggearbeider for ny hytte. Arbeidsfolkene vil i perioder disponere den eldste hytta, mens hovedhytta er ledig for gjester hele sommeren og høsten. Ny hytte åpner i slutten av oktober 2018. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberdet på at det er vått.

Litle Aurådal 995 moh. Fine forhold.

Grautheller 770 moh. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh. Fint å gå til fots her også.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fint å gå til fots. Fra Tamevatn bør en velge stien som har helårsbroer da det er en del vann i Storevassåni. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold.

Ådneram 580 moh.  Fine forhold.

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broa til Børstein er totalskadet, det er laget en midlertidig bro. Det er også mulig å gå opp skaret fra Skabaktjødn og komme ned til hytta ovenfra.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Fine og høstlige forhold. Vær forberdet på at det er vått.

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh. Fine forhold.

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold.

Sandvatn 910 moh.  Fine forhold.

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold.

Støle 530 moh. Fine forhold.

Kvitlen 450 moh.  Fine forhold, både fra Eikebrekka og Bjordal.

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet og videre over fjellet til Flørli. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av bilder inn til Skåpet.   

LYSEFJORDEN

Statens vegvesen skal legge ny asfalt på 8,5 km av Lysevegen  (fv 986) innenfor Vest-Agder fylke. Det skal asfalteres en strekning fra Ånestøl og inn til Rogaland grense, totalt en strekning på 8,5 km. Arbeidene er planlagt utført i uke 38 og 39. I uke 38 blir det arbeid fra tirsdag 18. september til og med fredag 21. september. I uke 39 blir det arbeid fra tirsdag 25. september til og med fredag 28. september.Dersom arbeidet blir forsinket på grunn av dårlig vær, vil arbeidene bli sluttført i uke 40.

Arbeidet vil pågå i tidsrommet fra kl. 07.00 til 20.00.På grunn av vegens bredde må vegen være stengt mens arbeidene pågår.Vegen vil være åpen for fri ferdsel mellom kl. 09.00 og kl. 10.00 på formiddagen. Vegen vil bli åpnet for å slippe gjennom ventende bilister kl. 13, kl. 15 og kl. 17.

Sjekk fanen Båt og buss til fjells. Her har vi samlet all informajson om båttider inn og ut Lysefjorden. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er  fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

 Kjeragområdet. Her må en være forberedt på møte snø i høyden. Anbefaler å ikke starte senere en kl 14.00. Ta gjerne en kikk på Kjerag Tourist Information på facebook. Her legger de ut bilder hver morgen om forholdene.

Preikestolen 604 moh. Flotte forhold for fottur. 

Bakken 200 moh. Fine forhold.Kun overnatting på låven.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Fine forhold. Lysefjorden Tursithytte har åpent til 14 oktober. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Fine forhold.

Haukeli den 16 september.
Haukeli den 16 september. Foto: Håkon Aartun
Fine høstfager og frisk høstluft. Kan en ønske seg mer?
Fine høstfager og frisk høstluft. Kan en ønske seg mer? Foto: Åshild Garvik Pedersen
På vei fra Skåpet og over til Flørli.
På vei fra Skåpet og over til Flørli. Foto: Tove Sivertsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 26. september 2018