Uke 36 i Ryfylkeheiene 

Flott farger på fjellet nå.
Flott farger på fjellet nå. Foto: Siri Berland Reinertsen

Det er meldt mye vær i helgen, så pakk med tørt skift! Er man i tvil, så kan en alltid velge en kortere tur: Børsteinen, Jonstølen, Songedalen Fjellgård og Grautheller ligger i underkant av en times gange.

NB! En del brukere opplever problemer med hyttebetaling via DNTs app, ved at de ikke får registrert nytt betalingskort. Har du lagret kortet ditt i appen fra før kan du bruke den som normalt. Hvis du ikke har lagret kortet anbefales det å bruke engangsfullmakt.  Dersom du får feilmelding betale inn til STFs bankkonto 3201 05 11983. Merk innbetaling med "hyttebetaling", navnet på hytta og dato for besøk. Vi beklager dette. Ny og oppdatet app er forventet fredig i løpet av høsten. 

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fine forhold for høstlige turer og ikke tegn på noe nattefrost. Sjekk gjerne Haukeliseter sin egen hjemmeside for turtips. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.Vi gjør oppmerksom på at Holmavatn er stengt fra 19.08.2018-03-09.2018 på grunn av reinsdyrjakt.

SULDALSHEIENE

I vestre enden av Kaldavatn, på ruten lmellom Jonstølen/Krossvatn og Stranddalen vil Statkraft Kraftverksgruppe Ulla Førre gjøre utbetring av betongdam ved Vestre Kaldavatn.I den forbindelse vil det pågå anleggsarbeid i regi av Spilde Entreprenør. Stien blir ikke stengt. Entreprenør setter  opp skilt om anleggsområde og  markeringsbånd. Varighet: 27.august til begynnelsen av oktober.

Blåsjøvegen er åpen til Oddatjørn- og Førrevassdammen.

Anleggsveien sørover langs Blåsjø er låst med bom oppe ved Oddatjørndammen.  Bommen er åpen for allmenn ferdsel 15. august til 30. september, da du kan du kjøre inn til Beinvasskilen. Dette er ca 8 km før Storevassdammen. 

Anleggsveien langs nordsiden av Blåsjø til Skreivasskleiva er fri for snø. Det er da mulig å kjøre denne veien inn som et fint utgangspunkt for turer til Krossvatn (se https://www.ut.no/tur/2.6092/), Vassdalstjørn og Stranddalen. Stiene er ikke T-merket. Veien er en bratt gruset anleggsvei med varierende standard, ikke egnet for små sportsbiler. 

Kvanndalen 611 moh. Fine forhold for fottur. Ny helårsbro er montert ved Tronggjo, ca. en km sør for hytta over Kvanndalsåna på vei mot Holmavatn.

Bleskestadmoen 711 moh.  Om du kommer fra Holamvatn må du vade litt like før du kommer til Bleskestadsmoen. Normalt er det lite vann så en kan komme over uten å bli våt. Nødsamband på Bleskestadsmoen er  ute av drift.  Kan bli langvarig pga teknisk årsak.  

Jonstølen 720 moh. Fine forhold.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er satt opp.  

Stranddalen 970 moh. Fine forhold! Forhåndsbestilling anbefales. Hytta er åpen med betjent drift til 23. september, deretter selvbetjent. 

Krossvatn 1090 moh. Mellom Krossvatn og Vassdaltjørn må en over elva Prøylå. Her er det normalt nokså enkelt å vade. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Fine  forhold.

Hovatn 1111 moh. Fine forhold.

Storsteinen 950 moh. Fine forhold.

HJELMELANDSHEIENE

Fine forhold for fotturer.

Melands Grønahei 890 moh.  Fine forhold. 

Eidavatn 1080 moh. Fine forhold.

Nilsebu 730 moh. Fine forhold. 

Grasdalen 630 moh. Fine forhold.

Stakken 760 moh.  Fine forhold.

Viglesdalen 425 moh. Det pågår byggearbeider for ny hytte. Arbeidsfolkene vil i perioder disponere den eldste hytta, mens hovedhytta er ledig for gjester hele sommeren og høsten. Ny hytte åpner i slutten av oktober 2018. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Fine forhold for fotturer. 

Litle Aurådal 995 moh. Fine forhold.

Grautheller 770 moh. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Det er endel trafikk i området med helikopter pga ledningsbygging av Statnett.   

Kringlevatn 940 moh. Fint å gå til fots her også.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Fint å gå til fots. 

Taumevatn 750 moh. Fine forhold.

Ådneram 580 moh.  Fine forhold.

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Broa til Børstein er totalskadet, det er laget en midlertidig bro. Det er også mulig å gå opp skaret fra Skabaktjødn og komme ned til hytta ovenfra.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh. Fine forhold.

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold.

Sandvatn 910 moh.  Fine forhold.

Tomannsbu 750 moh. Fine forhold.

Støle 530 moh. Fine forhold.

Kvitlen 450 moh.  Fine forhold, både fra Eikebrekka og Bjordal.

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet og videre over fjellet til Flørli. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av bilder inn til Skåpet.   

LYSEFJORDEN

Sjekk fanen Båt og buss til fjells. Her har vi samlet all informajson om båttider inn og ut Lysefjorden. 

Bommen på veien fra Lysebotn mot Fyljesdalen er  fjernet, så vi antar at den kommer til å være åpen fra nå av.

Fra 13. August til 30. August vil det gjøres arbeid på veien fra Ånestøl til fylkesgrense Rogaland på Fv986 mellom Ådneram og Lysebotn. Den vil være stengt i 4 timer om gangen mellom kl. 07:00 og 20:00. Den åpnes i en time fra 11:00-12:00 og 16:00-17:00. 

Kjeragområdet. Fine forhold. Ta gjerne en kikk på Kjerag Tourist Information på facebook. Her legger de ut bilder hver morgen om forholdene. 

Preikestolen 604 moh. Flotte forhold for fottur. 

Bakken 200 moh. Fine forhold.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Fine forhold.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Fine forhold.

Kveldsstemning på Stranddalen.
Kveldsstemning på Stranddalen. Foto: Odd Inge Worsøe
Grautheller.
Grautheller. Foto: Odd Inge Worsøe
Heibergtunet Grautheller. Denne sjarmbomben kan leies og har plass til 4 personer.
Heibergtunet Grautheller. Denne sjarmbomben kan leies og har plass til 4 personer. Foto: Odd Inge Worsøe
Taumevatn.
Taumevatn. Foto: Odd Inge Worsøe
Ny midlertidig bro på vei til Børsteinen.
Ny midlertidig bro på vei til Børsteinen. Foto: Per Henriksen
Krossvatn.
Krossvatn. Foto: Monica Hunsbedt

Skrevet av Kaja Raa Storaker 7. september 2018