Uke 22: Finn frem fjellskoene 

Grønt og fint på Strandalen
Grønt og fint på Strandalen Foto: Kjell Ove Nærheim

Våren er kommet til Stranddalen, og det meste av snøen har smeltet en måned tidligere enn normalt. Det tørre været gjør at stiene tørker godt opp og det lover bra for den kommende fottursesongen. Så og si alle hytter kan nå nås til fots!

​​​​​​​Skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Sør-Rogaland. Brann- og redningsvesen har  innført totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs. Det betyr at det ikke er lov å grille i nærheten av skog og mark, eller å tenne bål i strandsonen. Det er heller ikke lov å tenne opp bål på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bålplassene, selv ikke små kaffebål, engansgrill , stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff utendørs er lov. Forbudet gjelder fra onsdag 23 mai og intill det kommer nedbør og skogbrannfaren avtar. Følg med på https://www.rogbr.no/brannvesenet. 

Totalforbudet gjelder i kommunene: Finnøy, Gjesdal, Hå, Klepp, Kvitsøy, Sandnes, Sola, Stavanger, Strand, Randaberg, Rennesøy, Forsand og Time.

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Over 1100 meter er det fortsatt mulig å finne snø nok til en skitur. Topptur til Sveigen, Stavsnuten og Blåbærnuten er mulig. Vann begynner å bli utrygge og er ikke anbefalt å krysse. Følg sommerruter. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Ingen melding fra noen som har vært innover her, men det forventes fortsatt en del snø her.


SULDALSHEIENE

I Suldal er både Bleskestadmoen og Jonstølen klare til å ta imot fjellvandrere. Det er gønt og fint tidligere enn normalt. Stadig minkende vårsnø. Det ligger bare noen små fenner igjen på selve veien inn til Øver Moen og de forventes å forsvinne i løpet av noen få dager. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  Snøfritt fra Bleskestad. Må forvente noe snø i høyden på rutene mot Jonstølen og Holmavatn.

Jonstølen 720 moh. Veien innover Mosvatnet er nå snøfri. Mulig å ta en topptur til Snønuten på ski, men en må nok regne med å ta av og på skiene noen ganger. 

Fra Jonstølen anbefales det å ikke følge kvistet vintertrasse sørover pga åpne elver. Kryss i stedet elva på bro nedenfor hytta, og følg sommerløypa sørover. Straks man kommer opp i Kyrkjesteinsdalen er det mere snø.  

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt inn og forventes opp i medio juni. 

Stranddalen 970 moh. Snøen smelter i Dyraheio.  Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. Hytta åpner for betjent drift den 22 juni. Det fylles fort opp, så det er smart å bestille plass tidlig.

Krossvatn 1090 moh. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Fine forhold for fotturer.

Melands Grønahei 890 moh. Det er helt bart opp til Bjørnabu. Opp fra Stroppastølsvatnet til Austmannsskaret er det fortsatt en del snø.  Men når man har kommet opp er det veldig enkelt å gå videre frem til hytta.  

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh. Snøfritt rundt hytta. Fortsatt litt utfordrende fra Stakken til Nilsebu pga snøfonner i nedstigningen. Beregn litt ekstra tid. Samme fra Nilsebu opp til Kleggjadalen. Her ligger snø over elva som bar greit 27. mai, men kan nok bli litt mer problematisk kommende uke. 

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh. Nesten helt snøfritt oppe ved Klinkehorten (nesten 1 000 moh). Noen fenner på stien fra Viglesdalen men ikke noe problem å kryse dem. 

Viglesdalen 425 moh.  Flotte forhold for turer på beina. Det pågår byggearbeider for ny hytte. Arbeidsfolkene vil i perioder disponere den eldste hytta, mens hovedhytta er ledig for gjester hele sommeren og høsten. Ny hytte åpner våren 2019.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Stort sett snøfritt . Men vær forberdt på å gå over en del snøfenner. 

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh. Grautheller er bro lagt ut og det er barmark til hytta. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Det er endel trafikk i området med helikopter pga ledningsbygging av Lyse.   

Kringlevatn 940 moh. Mulig å gå til fots her også.

Heibergtunet storevatn 965 moh. Stort sett snøfritt opp til hytta. Innover mot Rjuven var det 2o mai gode forhold på ski i dalbunnene og nordvendte hellinger fra ca 1100 meters høyde.

Taumevatn 750 moh. Stort sett snøfritt inn til hytta, både fra Eldsvatn og via Godfardalen, men man må være forberedt på å krysse noen snøfenner.

Ådneram 580 moh.  Snøfritt og tørre fine forhold i området rundt.

Stavanger Aftenblad sitt webcamara i Sirdalen med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. vekslende snø og barmarksføre. Broa til Børstein er totalskadet og alle må gå sti fra Skadbaktjødn som er svingen nedenfor mot Sirdal. Alternativt kan man vade/steingå litt nedenfor brostedet, spesielt på lav vannstand i Børsteinsvatnet. Ny bro kommer mest sannsynlig først 2019 og da på nytt brosted. 


FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Det er kommet melding om at det er mulig å gå til fots fra Flørli til Blåfjellenden. Fortsatt snøfenner. 

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh. Snøen er i ferd med å smelte og ski er nok ikke lenger anbefalt. 

Blåfjellenden 600 moh. Fine og tørre forhold rundt hytta og opp Fidjadalen. Fint mulig å gå til fots fra Hunnedalen, men kryssing av endel snøfenner må påregnes.

Sandvatn 910 moh.  Fint mulig å gå til fots fra Hunnedalen, men kryssing av endel snøfenner må påregnes.

Tomannsbu 750 moh. Fint mulig å gå til fots fra Hunnedalen eller Skreå, men kryssing av endel snøfenner må påregnes.

Støle 530 moh. Snøfritt fra Skreå.

Kvitlen 450 moh.  Tørre og fine forhold, både fra Eikebrekka og Bjordal.

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. 

Skal du gå mellom Skåpet og Flørli vil du møte på litt snøfenner så høye fjellsko er godt å ha.

LYSEFJORDEN

Sjekk fanen Båt og buss til fjells. Her har vi samlet all informajson om båttider inn og ut Lysefjorden. Det ligger forsatt snø i heiene ved 1000 meters høyde og gjerne nede i dalsøkk. 

Kjeragområdet. Veien fra Sirdalen og ned til Lyseboten er brøytet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag  er montert. Det aller meste av snøen langs stien er nå borte men lenger inne er det mere snø. Snøskavl ved bolten  smelter sakte innover. Hold avstand fra kanten.

Preikestolen 604 moh. Flott forhold for fottur og med tidlig soloppgang for tiden er det mulig å en kjempe tur. Vår og tørre fine forhold for mange fine fotturer i hele området.

Bakken 200 moh. Snøfritt og sommerlige forhold.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Det går greit å gå trappene men det ligger fortsatt snø øverst i det bratte partiet. Her må en være litt forsiktig.

Rapporter inn den 20 mai og gjelder videre retning Kjerag: inn til Kvernafjellet er det bart. Men her og videre begynner utfordringer med snømengder. Nede i dalsøkkene ligger det mye snø. Dette varer helt til Skansen. Herfra til Låtervikvannet er det så og si bart. Langs vannet og helt til stien opp til Kjerag faller man igjenom flere steder igjenom snøen. Fra krysset og opp Kjerag og ned til Øygarsstølen er det fint og gå.


Nilsebu 26 mai
Nilsebu 26 mai
Helårsbro over Gråfolånå og Storånå på vei mot Nilsebu
Helårsbro over Gråfolånå og Storånå på vei mot Nilsebu
Kajakk til Nilsebu
Kajakk til Nilsebu Foto: Kari Hapnes
Broa til Børsteinen er totalskadet og alle må gå sti fra Skadbaktjødn som er svingen nedenfor mot Sirdal, alternativt vade/steingå litt nedenfor brostedet. Ny bro kommer mest sannsynlig først 2019 på nytt brosted.
Broa til Børsteinen er totalskadet og alle må gå sti fra Skadbaktjødn som er svingen nedenfor mot Sirdal, alternativt vade/steingå litt nedenfor brostedet. Ny bro kommer mest sannsynlig først 2019 på nytt brosted. Foto: Per Henriksen
Kringevatn
Kringevatn Foto: Siri Berland Reinertsen
Storevatn 20 mai
Storevatn 20 mai Foto: Preben Falck
På vei til Strandalen 26 mai
På vei til Strandalen 26 mai Foto: Kjell Ove Nærheim
Stakken
Stakken Foto: Cecilie Ege
Taumevaten
Taumevaten Foto: Siri Berland Reinertsen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 29. mai 2018