Uke 20: Ski og fjellsko!  

Melands Grønahei 10 mai.
Melands Grønahei 10 mai. Foto: John Petter Nordbø

Lange og lyse kvelder gjør at en kan klare å komme seg  langt til fjels. Vi har fått melding om at det nå stort sett er usikker på is på alle vann i vårt område, og at alle skiturer i Ryfylkeheiene må følge sommerløyper. Likevel er det fortsatt nok snø igjen til vårskiturer i høyfjellet. Det kan være lurt å starte turen tidlig på morgenen når vannstanden er minst. Pass på inn og utoser. 

Til Kjerag er veien nå åpen og stien er stort sett snøfri, men åpen vei gir også muligheter for vårskiturer med utgangspunkt i Lyseveien mellom Børsteinen og Langavatn.  

Haukeliseter er en sikker vinner på våren så benytt anledingen fremover nå, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, feks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også et godt utgangspunkt for vårskiturer.

Fine forhold for fotturer til  Viglesdalen, Skåpet, Kvitlen og Songedalen. Det er mulig å gå til Melands Grønahei men en vil møte på snø i  Austmannsskaret. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå smelter det godt men det er fortsatt nok snø for vårskiturer. Det er overvann på Ståvatn, det anbefales ikke å krysse over isen, men fint mulig å følge sommerløypa sørover. Flotte forhold for toppturer og skileik utenfor hytta. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. 


SULDALSHEIENE

Vårsnø og overvann noen steder. Ta med klister og skifeller. Flotte forhold i høgheiå i Suldal. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh. Veien innover Mosvatnet er nå brøytet. Snøen er i ferd med å smelte rundt hytta. Fine skiforhold og masse snø i høyden.  Flotte forhold for topptur til Snønuten. 

Fra Jonstølen anbefales det å ikke følge kvistet vintertrasse sørover pga åpne elver. Kryss i stedet elva på bro nedenfor hytta, og følg sommerløypa sørover. Straks man kommer opp i Kyrkjesteinsdalen er det mere snø.  

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt inn.  

Stranddalen 970 moh. Snøen smelter i Dyraheio.  Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh. Flotte forhold på ski, men vær obs på åpne vann og bekker.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh. Det er helt bart opp til Bjørnabu. Opp mot Stropastølen er det ei ganske stor snøfonn, men den er temmelig enkel å forsere, så lenge man holder seg unna elva. Opp fra Stroppastølsvatnet til Austmannsskaret er det fortsatt en del snø.  Men når man har kommet opp er det veldig enkelt å gå videre frem til hytta.  Merkingen er vanskelig å se noen steder, men så lenge man bruker kart og følger med er det ikke vanskelig å finne frem til hytta.

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh. Snø på ruta over Klinkehorten (nesten 1 000 moh) gjør det vanskelig å komme inn til hytta fra Viglesdalen en stund enda.

Viglesdalen 425 moh.  Det er snøfritt på stien og fint å gå på beina. Det pågår byggearbeider for ny hytte. Arbeidsfolkene vil i perioder disponere den eldste hytta, mens hovedhytta er ledig for gjester hele sommeren og høsten. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Sira Kvina har brøytet veien fra Flatstøldelen til Duge Kraftstasjon og det er mulig å sykle på veien nå. 

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh. Grautheller er bro lagt ut og det er barmark til hytta. Det er noe is på vannet og robåt blir lagt ut uke 22. Den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Det er endel trafikk i området med helikopter pga ledningsbygging av Lyse.   

Kringlevatn 940 moh. 

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh. Mulig å følge sommertrasseen, på bro over Anlaugbekken, men du må forvente stedvis krevende forhold med vaklende snø og barmark.

Ådneram 580 moh.  

Børsteinen 870 moh. Mulig å følge veien fra Sirekrok. Broen over utløpet av Børsteinsvatnet er ikke satt opp enda. Vekslende snø og barmarksføre.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Snøforhold i høyden, men snøfritt siste stykket ned til hytta. En vil møte på overvann og åpne vann/elveri hele området. 

Sandvatn 910 moh.  Snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner.

Tomannsbu 750 moh. Snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner. 

Støle 530 moh. Stort sett snøfritt fra Skreå.

Kvitlen 450 moh.  Mye snøsmelting gjør at det er en del vann i bekkene på vei oppover fra Eikbrekka. Det meldes også om våte myrpartier så gode sko anfefales. Det anbefales ikke å gå fra Bjordal om det kommer perioder med mye nedbør. Fra Eikebrekka må man forvente enkelte partier med snø over de høyeste partiene. Merk at det raskt kan komme mye vann i elven i Kvitladalen, og at det generelt er vått i terrenget. 

Skåpet 605 moh. Fine forhold på stien inn til Skåpet. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vindalen. 

Skal du gå mellom Skåpet og Flørli vil du møte på en del snøfenner så høye fjellsko er godt å ha, men mulig å gå uten ski/truger nå.  

LYSEFJORDEN

Sjekk fanen Båt og buss til fjells. Her har vi samlet all informajson om båttider inn og ut Lysefjorden. 

Kjeragområdet. Veien fra Sirdalen og helt ned til Lyseboten er brøytet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag  er montert. Det aller meste av snøen langs stien er nå borte men lenger inne er det snø og skiforhold. Snøskavl ved bolten  smelter sakte innover. Hold avstand fra kanten.

 Lysefjorden turisthytte arrangerer fellesturer på ski hver dag i pinsen, 18-21 mai. Anbefalt rute på ski går fra avkjørselen mot Langavatn.

Preikestolen 604 moh. Flott forhold for fottur og med soloppgang i i 05.00 tiden er det mulig å en kjempe tur. Vår og tørre fine forhold for mange fine fotturer i hele området.

Bakken 200 moh. 

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta fra parkering ved Helmikstøl. 

Lysebotn 7 moh. Lysefjorden Turisthytte åpner 17 mai. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Det går greit å gå trappene men det ligger fortsatt snø øverst i det bratte partiet. Her må en være litt forsiktig. Leier du Flørlistølen kan du regne med å få se elg. 


Sandvaten 13 mai
Sandvaten 13 mai Foto: Leif Rune Salte
Fra parkeringen ved Lortabu. Ruta inn til Sandvaten ligger bak. Følg sommerløype. Melding om at det er mulig å gå nesten hele veien på ski inn til hytta.
Fra parkeringen ved Lortabu. Ruta inn til Sandvaten ligger bak. Følg sommerløype. Melding om at det er mulig å gå nesten hele veien på ski inn til hytta. Foto: Leif Rune Salte
Skispor over Stutahei som ses bak i bildet .
Skispor over Stutahei som ses bak i bildet . Foto: Leif Rune Salte
Austmannsskaret på vei til Melands Grønahei. Her ligger det fortsatt ganske mye snø.
Austmannsskaret på vei til Melands Grønahei. Her ligger det fortsatt ganske mye snø. Foto: John Petter Nordbø
Krossvatn 13 mai.
Krossvatn 13 mai. Foto: Thea Granli
Jonstølen 13 mai.
Jonstølen 13 mai. Foto: Thea Granli
En del sprekker på vei til Krossvaten
En del sprekker på vei til Krossvaten Foto: Thea Granli
Kyrkjesteindalen 13 mai
Kyrkjesteindalen 13 mai Foto: Thea Granli
Stien til Kjerag
Stien til Kjerag Foto: Henrik Lilleheim
Lyseboten og Kjerag.
Lyseboten og Kjerag. Foto: Henrik Lilleheim
Øygardstøl
Øygardstøl Foto: Henrik Lilleheim
Toppen av Flørlitrappene. Bildet er tatt rundt 5 mai men det ligger fortsatt en del snø
Toppen av Flørlitrappene. Bildet er tatt rundt 5 mai men det ligger fortsatt en del snø Foto: Torbjørn Wærnes Vea

Skrevet av Kaja Raa Storaker 15. mai 2018