Uke 19: Kom deg ut! 

Foto: Marius Dalseg Saetre, Marius Dalseg Sætre

Snøgrensen kryper stadig oppover og nå smelter det godt og raskt. Vi har fått medling om at det nå ikke er mulig å krysse vann og at alle skiturer i Ryfylkeheiene må følge sommerløyper.

Det meldes om høye temeraturer selv på 600 til 700 meter. Vind fra sør og sør -øst setter også fart på snøsmeltingen. Likevel er det fortsatt skiføre i høyden for de som ikke har fått nok vinter. Ta hensyn til at elver og vann går opp. Det kan være lurt å starte turen tidlig på morgenen og følge gjerne sommertrassé om du skal inn til en av hyttene. Haukeliseter er en sikker vinner på våren så benytt anledingen fremover nå, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, feks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også et godt utgangspunkt for vårskiturer.

Fine forhold for fotturer til  Viglesdalen, Skåpet, Kvitlen og Songedalen. Det skal også være mulig å gå til Melands Grønahei men en vil møte på snø i 800 meters høyde.  

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Nå smelter det godt men det er fortsatt nok snø for vårskiturer. Det er overvann på Ståvatn, det anbefales ikke å krysse over isen, men fint mulig å følge sommerløypa sørover. Flotte forhold for toppturer og skileik utenfor hytta. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Senderen som nødradioen er koblet til er for tiden ute av funksjon, nødradioen er derved ute av drift på ubestemt tid. 

SULDALSHEIENE

Vårsnø og overvann. Ta med klister og skifeller. Flotte forhold i høgheiå i Suldal. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  Påskeføre og elven er åpen. 

Jonstølen 720 moh. Snøen er i ferd med å smelte rundt hytta. Fine skiforhold og masse snø i høyden.  Flotte forhold for topptur til Snønuten flere uker fremover. Ikke teng til overvann på Kringlevaten eller Kaldavatnet. 

Fra Jonstølen anbefales det å ikke følge kvistet vintertrasse sørover pga åpne elver. Kryss i stedet elva på bro nedenfor hytta, og følg sommerløypa sørover. Straks man kommer opp i Kyrkjesteinsdalen er det godt med snø. Parkering i enden av Mosvatn. Det er overvann på Mosvatn. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt inn.  Isen på Sandsavatnet er ikke trygg.

Stranddalen 970 moh. Snøen smelter i Dyraheio.  Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh. Flotte forhold på ski. Det er mindre hardpakket snø øst for Blåsjø enn på Strandalen. Ikke mye tegn til overvann den 1 mai. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh. Det er helt bart opp til Bjørnabu. Opp mot Stroppastølen er det ei ganske stor snøfonn, men den er temmelig enkel å forsere, så lenge man holder seg unna elva. Opp fra Stroppastølsvatnet til Austmannsskaret er det fortsatt en del snø.  Men når man har kommet opp er det veldig enkelt å gå videre frem til hytta.  Merkingen er vanskelig å se noen steder, men så lenge man bruker kart og følger med er det ikke vanskelig å finne frem til hytta.

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh. Snø på ruta over Klinkehorten (nesten 1 000 moh) gjør det vanskelig å komme inn til hytta fra Viglesdalen en stund enda.

Viglesdalen 425 moh.  Det er snøfritt på stien og fint å gå på beina. Det pågår byggearbeider for ny hytte. Arbeidsfolkene vil i perioder disponere den eldste hytta, mens hovedhytta er ledig for gjester hele sommeren og høsten. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Sira Kvina har brøytet veien fra Flatstøldelen til Duge Kraftstasjon og det er mulig å sykle på veien nå. 

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh. Det er mulig å sykle inn veien nå og så gå på ski inn til hytta langs norsiden av vannet. Grautheller bro er tatt vekk. Også den midlertidige helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Det er endel trafikk i området med helikopter og snøskuter pga ledningsbygging.  

Kringlevatn 940 moh. 

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh. Mulig å følge sommertrasseen, på bro over Anlaugbekken. Helt Ok å gå på ski i slush der sommerløypa starter.

Ådneram 580 moh.  

Børsteinen 870 moh. Mulig å følge veien fra Sirekrok. Broen over utløpet av Børsteinsvatnet er ikke satt opp enda, vi har ikke rapporter om snø- og isforholdene der.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Snøforhold i høyden, men det forventes vanskelige forhold med ski siste stykket ned til hytta. En vil møte på overvann i hele området. 

Sandvatn 910 moh.  Snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner.

Tomannsbu 750 moh. Snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner. 

Støle 530 moh. Anbefales ikke å starte på ski fra Skreå, men fortsatt litt tidlig for fotturer.

Kvitlen 450 moh.  Mye snøsmelting gjør at det er en del vann i bekkene på vei oppover fra Eikbrekka. Det meldes også om våte myrpartier så gode sko anfefales.. Det anbefales ikke å gå fra Bjordal om det kommer perioder med mye nedbør. Fra Eikebrekka må man forvente partier med snø over de høyeste partiene. Merk at det raskt kan komme mye vann i elven i Kvitladalen, og at det generelt er vått i terrenget. 

Skåpet 605 moh. Fint å gå inn til Skåpet nå og det er ikke noe snø på stien. Det er nok litt vått så bruk gode fjellsko. Det er mer ved i bua ved doene og nede i badstuen. Dugnad og etterforsyning er planlagt i uke 19 og helgen 11 til 13 mai. 

Skal du via Flørli møter du på snøen og bør ha med truger eller høye fjellstøvler.

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Kjerag er kun mulig med ski eller truger, men stadig større deler av stien smelter nå fram og med de siste dagers høye temperaturer går det raskt. Kjetting blir montert i uke 20 før 17 mai. Det er mulig å gå på vårsnøen på ski fra Hunnedalen via Langavatn. Veien fra Sirdalen og helt ned til Lyseboten brøytes av Statens vegvesen, som regel med åpning til 17 mai. Veien er brøytet fra Lysebotn til Øygarstøl og opp mot avkjørsel til Langavatn.  Viktig melding: Lyse trekker nye strømkabler den uka og det vil derfor være en del arbeid og trafikk langs veien opp til Øygardstøl.

Lysefjorden turisthytte arrangerer fellesturer på ski hver dag i pinsen, 18-21 mai. 

Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er ikke satt opp for sesongen. Anbefalt rute på ski går fra avkjørselen mot Langavatn.  

Preikestolen 604 moh.  Snøen og isen har smeltet, og det er fint å gå til fots. Sjekk med parkeringsvaktene eller på fjellstua for oppdtatert informasjon. Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av sko, bekledning, staver og annet utstyr. Brodder er ikke nødvendig lengre.  

Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. Dette gjelder for både Kjerag og Preikestolen. 

Bakken 200 moh. Snøfritt.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta og snøfritt. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte åpner 17 mai. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt ved hyttene. Det går greit å gå trappene men det ligger snø øverst i det bratte partiet. Her må en være litt forsiktig. 

Viglesdalen 4 mai
Viglesdalen 4 mai Foto: steven hegelstad
Viglesdalen 4 mai
Viglesdalen 4 mai Foto: steven hegelstad
På vei til Kvitlen
På vei til Kvitlen Foto: Amy Mir
Flere steder må en krysse bekker på vei til Kvitlen.
Flere steder må en krysse bekker på vei til Kvitlen. Foto: Amy Mir
Fortsatt litt snø på vei til Kvitlen helgen 5-6 mai.
Fortsatt litt snø på vei til Kvitlen helgen 5-6 mai. Foto: Amy Mir
Stølen Bjørnabu på vei opp til Melands Grønahei. Nesten helt fritt for snø.
Stølen Bjørnabu på vei opp til Melands Grønahei. Nesten helt fritt for snø. Foto: John Petter Nordbø
Austmannsskaret på vei til Melands Grønahei. Her ligger det fortsatt ganske mye snø.
Austmannsskaret på vei til Melands Grønahei. Her ligger det fortsatt ganske mye snø. Foto: John Petter Nordbø
Melands Grønahei 9  mai
Melands Grønahei 9 mai Foto: John Petter Nordbø
Vannet er kommet i springen utenfor Jonstølen
Vannet er kommet i springen utenfor Jonstølen Foto: Atle Osmundsen
Kyrkjesteindalen
Kyrkjesteindalen Foto: Thea Granli
Flotte forhold i høgheiå i Suldal
Flotte forhold i høgheiå i Suldal Foto: Thea Granli
Toppen av Flørlitrappene 5 mai
Toppen av Flørlitrappene 5 mai Foto: Torbjørn Wærnes Vea
Flørlitrappene 5 mai
Flørlitrappene 5 mai Foto: Torbjørn Wærnes Vea
Store Øyevaten. På vei til Tomannsbu
Store Øyevaten. På vei til Tomannsbu Foto: Per Henriksen
Litle Øyevaten
Litle Øyevaten Foto: Per Henriksen
Melands Grønahei 5 mai
Melands Grønahei 5 mai Foto: Anja Kvalsund