Uke 17:  Vår i Ryfylkeheiene

Stien inn til Skåpet 20. april
Stien inn til Skåpet 20. april Foto: Åsbjørn Enerstvedt

Snøgrensen er nå ved ca 900-1000 meter. All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet kommer så vil de etterhvert falle ned.  Det er overvann på alle vann opp til 900 meter, og enkelte steder høyere opp. Likevel er det fortsatt  fine forhold for vårskiturer, men som vanlig må man ta hensyn til at snøen svinner og elver og vann går opp. Haukeliseter er en sikker vinner på våren, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, feks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også er godt utgangspunkt for vårskiturer.

Fotturer i de lavereliggende områdene er nå også mulig. Det er fullt mulig å gå til Viglesdalen, Skåpet og Kvitlen nå. Songedalen er allerede fri for snø, og hit er det mulig å sykle. Start gjerne turen tidlig, velg en sommertrassé og se våre vadetips under. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Våren er kommet også til Haukeli og det er gode muligheter for fine toppturer. En varm og fin helg har tatt en del på snøen og gjort den oppmyket. Det er overvann på Ståvatn, det anbefales ikke å krysse over isen, men fint mulig å følge sommerløypa sørover. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Senderen som nødradioen er koblet til er for tiden ute av funksjon, nødradioen er derved ute av drift på ubestemt tid. 

SULDALSHEIENE

Vårsnø og overvann. Ta med klister og skifeller. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  Påskeføre og elven har begynt å åpne seg. 

Jonstølen 720 moh. Snøen er i ferd med å smelte rundt hytta. Fine skiforhold og masse snø i høyden.  Flotte forhold for topptur til Snønuten. Parkering i enden av Mosvatn. Det er overvann på Mosvatn. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. 

Kyrkesteinskaret helt Ok. Elva er gått opp men lett å følge på venstre side helt fra hytta.

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt inn.  Isen på Sandsavatnet er ikke trygg.

Stranddalen 970 moh. Snøen smleter i Dyraheio.  Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh.Flotte forhold. Det er mindre hardpakket snø øst for Blåsjø enn på Strandalen. Ikke tegn til overvann helgen 20-22 april. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh.  på stien til Viglesdalen. Det er dugnad i Viglesdalen den 26-29 april så etter dette er fottursesongen i gang for alvor 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Alle vann i høyden har god is, men smeltingen kommer fort og det er overvann mange steder. Gå gjerne rundt og pass spesielt på inn og utoser. Sira Kvina har brøytet veien fra Flatstøldelen til Duge Kraftstasjon 

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Det er endel trafikk i området med helikopter og snøskuter pga ledningsbygging.  

Kringlevatn 940 moh. Det er ikke kvistet fra Kringlevatn over Svartevassmagasinet mot Litle Aurådalen pga at magasinet er tappet langt ned.  

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på kjøretøy langs vinterrutene. Mulig å følge sommertrasseen, på bro over Anlaugbekken.

Ådneram 580 moh.  

Børsteinen 870 moh. Mulig å følge veien fra Sirekrok. Broen over utløpet av Børsteinsvatnet er ikke satt opp enda, vi har ikke rapporter om snø- og isforholdene der.

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Gode snøforhold i høyden, men det forventes vanskelige forhold med ski siste stykket ned til hytta. En vil møte på overvann i hele området. 

Sandvatn 910 moh.  Gode snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner.

Tomannsbu 750 moh. Gode snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner. 

Støle 530 moh. Anbefales ikke å starte på ski fra Skreå, men fortsatt litt tidlig for fotturer.

Kvitlen 450 moh.  Det forventes krevende forhold til Kvitlen nå i slutten av april, vent heller til snøen har smeltet litt mer for fotturer. Merk at det er mye vann i elven i Kvitadalen. 

Skåpet 605 moh. Kan melde om fine forhold på Skåpet i helgen som var. Mesteparten av snøen er nå borte og en kan komme opp til hytta uten å bruke truger. 

Skal du via Flørli bør du fremdelse ha ski eller truger, og være forberedt på tidvis krevende snøforhold.

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Kjerag er kun mulig med ski eller truger. Det går bra å gå på vårsnøen på ski fra Hunnedalen via Langavatn. Veien fra Sirdalen og helt ned til Lyseboten brøytes av Statens vegvesen, som regel med åpning til 17 mai. Veien er brøytet fra Lysebotn til Øygarstøl og opp mot avkjørsel til Langavatn.  Viktig melding: Lyse trekker nye strømkabler de neste 2 ukene og det vil derfor vøre en del arbeid og trafikk langs veien opp til Øygardstøl.

Lysefjorden turisthytte arrangerer fellesturer på ski hver dag i pinsen, 18-21 mai. 

Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er ikke satt opp for sesongen. Det er fremdeles metervis med snø inn til Kjerag, så bare mulig å komme dit på ski eller med truger. Anbefalt rute vinterstid går fra Langavatn. STF arrangere siste skitur til Kjerag den 1 juni. 

Preikestolen 604 moh.  Snøen og isen har smeltet å smelte, og det er mulig å gå til fots. Det er vått på stien så joggesko er ikke noen god ide. Sjekk med parkeringsvaktene eller på fjellstua for oppdtatert informasjon. Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av sko, bekledning, staver og annet utstyr. Brodder er ikke nødvendig lengre.  

Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. Dette gjelder for både Kjerag og Preikestolen. 

Bakken 200 moh. Snøfritt.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta og snøfritt. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte åpner 17 mai. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt ved hyttene. Det går greit å gå trappene men det ligger snø øverst i det bratte partiet. Her må en være litt forsiktig. 

Videre fra Skåpet og over til Flørli møter en på snø.
Videre fra Skåpet og over til Flørli møter en på snø. Foto: Åsbjørn Enerstvedt
Kjerag er nok kun mulig meg ski eller truger en god stund enda.
Kjerag er nok kun mulig meg ski eller truger en god stund enda. Foto: Johannes C. Apon
Blåfjell sett fra dalen mot Langavatn
Blåfjell sett fra dalen mot Langavatn Foto: Charlotte Eltervåg
Fint i solveggen på Blåfjellenden
Fint i solveggen på Blåfjellenden Foto: Charlotte Eltervåg
Sandvatn sett fra "mobiltoppen" 21 april
Sandvatn sett fra "mobiltoppen" 21 april Foto: Charlotte Eltervåg
Overvann på Leitevatn
Overvann på Leitevatn Foto: Charlotte Eltervåg
Krossvaten 21 april. Godt med snø enda
Krossvaten 21 april. Godt med snø enda
Jonstølen
Jonstølen Foto: Tove Sivertsen
Kyrkesteinskaret
Kyrkesteinskaret Foto: Tove Sivertsen
Strandalen 23 april
Strandalen 23 april Foto: Kjell Ove Nærheim
Garantert snø en stund til. Dra til Haukeliseter og en av toppene i området. Her på vei til Kista.
Garantert snø en stund til. Dra til Haukeliseter og en av toppene i området. Her på vei til Kista. Foto: Per Henriksen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 24. april 2018