Uke 16: Vår tralla vår...tralla vår

Bygningssjefen i STF møter våren
Bygningssjefen i STF møter våren Foto: Preben Falck

Nå er våren kommet og mye har skjedd i fjellet. Varm vind og milde temparaturer har virkelig satt fart på snøsmeltingen. Flere elver går nå over sine bredder og planlegger dere tur så benytt dere av de som har helårsbro. Det er overvann på alle vann opp til 900 meter, og enkelte steder høyere opp også. All kvist blir stående, men blir ikke vedlikeholdt. Det vil si at når mildværet kommer så vil de etterhvert falle ned.

Det er fortsatt masse snø i høyden og fine forhold for vårskiturer, men som vanlig må man ta hensyn til at snøen svinner og elver og vann går opp. Haukeliseter er en sikker vinner på våren, og i Sirdalsheiene kan man følge anleggsveier for å komme opp i snøen, feks. til Taumevatn eller Grautheller. Jonstølen i Suldal er også er godt utgangspunkt for vårskiturer.

Fotturer i de lavereliggende områdene fremdeles en uke eller to unna. De første hyttene det vanligvis er mulig å gå på beina til er: Viglesdalen, Skåpet og Kvitlen. Songedalen er allerede fri for snø og hit er det mulig å sykle. 

Merk at det inn til Skåpet per dags dato er en god del vann. Det er mye snø som skal vekk. For de som allerde har booket til helgen 20 - 22 april bør ta en vurdering om det er en tur de klarer å gjennomføre og bes være ekstra oppmersomme på vilkårene for booking. 


HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Våren er kommet også til Haukeli . En varm og fin helg har tatt en del på snøen og gjort den oppmyket. .  Ikke melding om noen overvann på Ståvatn . De to rundløypene Kjelaløypa 9 km og Ulevåløypa 10 km er kvistet​​​​​​​

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Senderen som nødradioen er koblet til er for tiden ute av funksjon, nødradioen er derved ute av drift på ubestemt tid. 

SULDALSHEIENE

Vårsnø og overvann. Ta med klister og skifeller. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  Påskeføre og elven har begynt å åpne seg. 

Jonstølen 720 moh. Fine skiforhold og masse snø i høyden, men sesongen er på hell. Parkering i enden av Mosvatn. Antydning til overvann over Mosvaten. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. 

Sandsa 630 moh. Bro over Fiskåna er tatt inn.  Isen på Sandsavatnet er ikke trygg.

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold i høyden, enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh.Flotte forhold. Det er mindre hardpakket snø øst for Blåsjø enn på Strandalen. 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh.  Det minker på snø og is på veien til Viglesdalen. Håp om at stien er fri for is i slutten av neste uke.  Mangel på ved, kommer mer 27. april. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Alle vann over 900 meter har god is, men smeltingen kommer fort og det er overvann mange steder. Gå gjerne rundt og pass spesielt på inn og utoser. Sira Kvina har brøytet veien fra Flatstøldelen til Duge Kraftstasjon Det går fremdeles ann å gå langs kanten oppe på brøytekanten. Is i veibanen nå, men om ei uke eller to er det asfalt hele veien inn.

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Det er endel trafikk i området med helikopter og snøskuter pga ledningsbygging.  

Kringlevatn 940 moh. Det er ikke kvistet fra Kringlevatn over Svartevassmagasinet mot Litle Aurådalen pga at magasinet er tappet langt ned.  

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på kjøretøy langs vinterrutene. 

Ådneram 580 moh.  

Børsteinen 870 moh. Mulig å gå på ski fra bommen ved Sirekrok, det anbefales å gå alternativ rute ovenfor Grydalslegå og sør for veien via Brattabrottjørn for å unngå de siste bakkene på veien øverst i Grydalen. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Gode snøforhold i høyden, men det forventes vanskelige forhold med ski siste stykket ned til hytta. 

Sandvatn 910 moh.  Gode snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner.

Tomannsbu 750 moh. Gode snøforhold i høyden, mulig å følge sommerrute etter hvert som snøen forsvinner. 

Støle 530 moh. Anbefales ikke å starte på ski fra Skreå, men fortsatt litt tidlig for fotturer.

Kvitlen 450 moh.  Det forventes krevende forhold til Kvitlen nå i slutten av april, vent heller til snøen har smeltet litt mer for fotturer. 

Skåpet 605 moh. Våren er virkelig kommet hit og snøsmeltingen er godt i gang. Med de temparaturene som er meldt fremover vil vi anta at stien er noenlunde fri for snø i slutten av uke 17. Det meldes om en god del vann  i og på stien og snøen er lett å tråkke igjennom. Finn frem gamasjene og ha beregn ekstra god tid inn hit. Det er mer ved både i bua ved doene og nede i badstuen. Se ellers melding angående forhåndsbooking øverst. 

Det er brøytet helt til parkeringsplassen i Vinddalen.

Skal du via Flørli bør du fremdelse ha ski eller truger, og være forberedt på tidvis krevende snøforhold.

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Veien fra Sirdalen brøytes av Statens vegvesen, som regel med åpning til 17 mai. Straks veien åpner er det fine muligheter for vårskiturer i området, Lysefjorden turisthytte arrangerer fellesturer på ski hver dag i pinsen, 18-21 mai. 

Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen. Det er fremdeles metervis med snø inn til Kjerag, så bare mulig å komme dit på ski eller med truger. Anbefalt rute vinterstid går fra Langavatn. STF arrangere siste skitur til Kjerag den 1 juni. 

Preikestolen 604 moh.  Snøen og isen er i ferd med å smelte, og det er mulig å gå til fots. Sjekk med parkeringsvaktene eller på fjellstua for oppdtatert informasjon. Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av brodder, staver og annet utstyr. Brodder er ikke nødvendig lengre.  

Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. Dette gjelder for både Kjerag og Preikestolen. 

Bakken 200 moh. Snøfritt.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta og snøfritt. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte åpner 17 mai. 

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Elven i Kvitladalen er stor på grunn av snøsmelting- Stien inn til Kvitlen ligger dermed den 19 april under vann.
Elven i Kvitladalen er stor på grunn av snøsmelting- Stien inn til Kvitlen ligger dermed den 19 april under vann. Foto: Kristian Elvestad Pegasus
Krokavatnet 841 moh
Krokavatnet 841 moh Foto: Per Henriksen
Bleskestadmoen
Bleskestadmoen Foto: Preben Falck
Krossvaten 14 april
Krossvaten 14 april Foto: Preben Falck
Jonstølen
Jonstølen Foto: Preben Falck
Kyrkjesteinsskardet
Kyrkjesteinsskardet Foto: Preben Falck
Husk solkrem på fjellet. Her fra Haukeliseter
Husk solkrem på fjellet. Her fra Haukeliseter Foto: Håkon Aarthun
Fjellsportgruppa hadde tur i helgen. Her på vei inn Gofardalen
Fjellsportgruppa hadde tur i helgen. Her på vei inn Gofardalen Foto: Elise Constance Fodstad
Overvann før Heibergtunet Storevaten
Overvann før Heibergtunet Storevaten Foto: Elise Constance Fodstad
Du vet det er vår når gårsdagens skispor fosser
Du vet det er vår når gårsdagens skispor fosser Foto: Elise Constance Fodstad
Fjellsport anbefaler klister
Fjellsport anbefaler klister Foto: Elise Constance Fodstad
På vei til Nilsebu fra Grautheller 14 april
På vei til Nilsebu fra Grautheller 14 april Foto: Tove Sivertsen