Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Uke 12 og 13: Endelig påske

Ta en tur til Langavatn i påsken. En av våre mange hytter med kvisteløype helt fram til døra, stort proviantrom og hyggelig påskevertskap.
Ta en tur til Langavatn i påsken. En av våre mange hytter med kvisteløype helt fram til døra, stort proviantrom og hyggelig påskevertskap. Foto: Preben Falck

Massevis av snø i høyden og 370 kilometer kvisteløyper fra Haukeliseter i nord til Skreå i sør. De 39 fjellhyttene våre er i bedre stand enn noensinne, og hyttelagrene med proviant, ved og gass til matlaging er fulle. Besøket pleier å fordele seg ganske jevnt, så vi forventer at det blir greit med plass på hyttene. Vil du sikre deg plass er det fortsatt mulig å booke seng på mange av hyttene. 

Ved 16 av våre fjellhytter treffer du våre påskeverter som sørger for god stemning på hytta, står til disposisjon for spørsmål og råd, og passer ellers på at alle trives. Hyttene det gjelder er:  BlåfjellendenHolmavatnBleskestadmoenStranddalenGrauthellerLitle ÅurådalSkåpetStorevatnKringlevatnJonstølenTaumevatnSandvatnLangavatnTomannsbuKrossvatn, og Ådneram anneks

Det er generelt godt med snø og svært fine forhold for skiløping i Ryfylkeheiene. Det har de siste ukene vært kaldt med mye vind fra øst og sør. Det gjør at snøen har pakket seg og fyller opp daler og søkk. Isen på vann i høyfjellet er generelt svært god. Det er svært variable føreforhold. I høyfjellet er det endel steder mye småskavler.


Vindpakket snø dominerer i Ryfylkeheiene ved inngangen til påsken.
Vindpakket snø dominerer i Ryfylkeheiene ved inngangen til påsken. Foto: Preben Falck

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fantasiske vinter og skiforhold. De to rundløypene Kjelaløypa 9 km og Ulevåløypa 10 km er kvistet​​​​​​​Det er også kvistet til Holmavaten. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh. Senderen som nødradioen er koblet til er for tiden ute av funksjon, nødradioen er derved ute av drift på ubestemt tid. 

SULDALSHEIENE

Det er kommet mye snø men hvor er den?  Alle hyttedøren var så og si fri for snø da vi var ute å satte opp kvist. Svært lite snøskavler.  Det ser ut som at vinden har kommet fra flere kanter og dermed ikke bygd opp skavler eller lagt fra seg mye snø i lesider. Det er noe avblåst på toppene men ikke mer enn normalt.

Isen over Blåsjø er trygg om en unngår smale sund . Det ligg ca 1,5  meter hardpakka snø oppå isen

 Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh. Fine skiforhold og masse snø. Parkering ved Vetrhus, greit å gå på veien opp til Mosvatnet. Veien fra Vetrhus til Moskar brøytes fredag før palmelørdag. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. 

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  Isen på Sandsavatnet er ikke trygg.

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold, enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. Normalt med snø og det har blåst ned i dalene så det er greit å komme seg frem over alt. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh. Hjelmeland turlag melder om fine snøforhold på heia. Vinterruta går fra Fundingsland via Kvanndalsheia og Fjellsendsberga. Sjekk Hjelmeland turlag på facebook. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh. Stien inn er dekket snø og is og ikke fremkommelig uten stegjern! Forholdene bedrer seg muligens nærmere Mai måned. Mangel på ved, kommer mer 27. april. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Alle vann har god is. Rundt 50 cm i ett lag ligger både på Holmavatn  (708 moh) og Elsvatn. Vann lavere har flere lag med 20 - 10 cm snø, 5 is - 5 vann og så 5 is igjen. Åpnet i et par oser men da er det bare å gå rundt. Anleggsveien inn Flatstøldalen er ikke lengre brøytet av Sira Kvina, så vi kan nå gå på ski på veien. Som alternativ kan man starte fra STFs hytte på Ådneram og gå i skiløype på nord-vestsiden av elva frem til bakkene opp mot Kregdetjørn.

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Kringlevatn 940 moh. Det er ikke kvistet fra Kringlevatn over Svartevassmagasinet mot Litle Aurådalen pga at magasinet er tappet langt ned. Det er likevel mulig å gå her, delvis på nord/vestsiden av magasinet, men vær påpasselig ift. isforholdene. 

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh.  Fine snø- og isforhold.   Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på kjøretøy langs vinterrutene. 

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. 

Børsteinen 870 moh. Fint å gå på ski fra bommen ved Sirekrok, det anbefales å gå alternativ rute ovenfor Grydalslegå og sør for veien via Brattabrottjørn for å unngå de siste bakkene på veien øverst i Grydalen. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Generelt mye snø. Vindpakket snø med noe løst øverst. 

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold og snøen har satt seg. Godt med snø helt ned til hytta. Mulig å finne vann ved stor stein ovenfor broen nedenfor hytta. 

Sandvatn 910 moh.  Fast og fint føre. Pakket snø. Litt hardt og isete på toppen vest for Øyarvatn. Ismåling på Øyarvatn 903 moh 4.feb 2018: 20 cm nysnø 70-80 cm is-slush og 17-20 cm stålis. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på kjøretøy langs vinterrutene. 

Tomannsbu 750 moh. Også her meldes det om mye snø og godt føre. Melding om at det er kjørt opp scoterspor fra Skreå 

Støle 530 moh. Fine snøforhold fra Skreå. Vinterløpe (ikke kvistet) går opp på fjellet på sørsiden av dalen, se https://www.ut.no/tur/2.22093/. 

Kvitlen 450 moh.  Anbefalt rute (ikke kvistet) vinterstid går fra Støle. Utfordrende å gå fra Bjordal vinterstid, dette frarådes. Fra Eikebrekka er det lettere terreng å gå i og greie snøforhold, men vær obs på bratt parti øverst i Ausdalen. Her er det vanskelig å gå, og potensielt skredfarlig. Laugarvatnet ble krysset på ski uten problemer 18. mars, men vi har ikke måling av istykkelse herfra.  

Skåpet 605 moh. Det er godt med snø hele veien inn til Skåpet, ski eller truger er nødvendig! Stedvis litt kronglete på ski, spesielt i starten, godt skiføre på flatene etter Tørejuvet. Merk at vi ikke kvister, men lett å finne frem om du sjekker kartet. Veien inn til Vinddalen ble brøytet på nytt 15. mars, og holdes åpen i påsken. Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en velger å parkerer i Vinddalen. Ved problemer med brøyting kan man ringe Forsand kommunes vakttelefon 404 15 872. Husk å ta med hodelykt til bruk inne på hyttene da solcellene ikke blir ladet nok på denne årstiden. Det er ved både i bua ved doene og nede i badstuen. 

Det meldes om veldig bra skiføre fra Skåpet over til Flørlistølen. 

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen. Det er full vinter og metervis med snø inn til Kjerag, så bare mulig å komme dit på ski eller med truger. Anbefalt rute vinterstid går fra Langavatn.

Preikestolen 604 moh.  Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av brodder, staver og annet utstyr, og aktiviteter i påsken. Fint å gå til Preikestolen på vinterstid så lenge en beregner litt ektra tid og både kler og pakker for vinterforhold. Se egen hjemmeside eller ta kontakt direkte. 

Generell info om turen til Prekestolen: Hele stien er dekket med snø og is og det kan være iskaldt på toppen. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken.  Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Krossvaten 14 mars.
Krossvaten 14 mars. Foto: Per Henriksen
Vassdalstjørn 14 mars
Vassdalstjørn 14 mars Foto: Per Henriksen
Hovatn 14 mars
Hovatn 14 mars Foto: Per Henriksen
Øst for Blåsjø 14 mars.
Øst for Blåsjø 14 mars. Foto: Per Henriksen
Strandalen
Strandalen Foto: Kjell Ove Nærheim
Langavaten . Bildet er tatt 5 februar.
Langavaten . Bildet er tatt 5 februar. Foto: Helen Adamson
Skåpet
Skåpet Foto: Preben Falck
Sandvatn
Sandvatn
Tomannsbu
Tomannsbu
Prekestolen i vintevær
Prekestolen i vintevær Foto: Henriette Gill
Skavler kan gi travel skiføre.
Skavler kan gi travel skiføre. Foto: Preben Falck