Uke 10: Hytter og kvist venter 

I helgen ble det observert reinsdyr ved Haukeliseter. Fantastiske dyr , men husk å holde avstand.
I helgen ble det observert reinsdyr ved Haukeliseter. Fantastiske dyr , men husk å holde avstand. Foto: Foto: Håkon Aartun

Masse snø, kvistede ruter og kaldt vintervær venter på deg! Det er flotte forhold i fjellet, med mye snø i deler av Ryfylkeheiene som gir perfekte forhold for skiturer. Alt ligger godt tilrette for en flott senvinter, og om dette holder kan vi få en drømmepåske.

 Snøskredvarsel er ferskvare, og vi gir ikke noe varsel om faregrad på våre nettsider. Vi minner om fjellvettreglene og oppfordrer alle til å sjekke varslene for Hardanger og Vest-Telemark på varsom.no. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fantasiske vinter og skiforhold. De to rundløypene Kjelaløypa 9 km og Ulevåløypa 10 km er kvistet​​​​​​​Det er også kvistet til Holmavaten. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.  Siste rapport er at det er mye snø. Senderen som nødradioen er koblet til er for tiden ute av funksjon, nødradioen er derved ute av drift på ubestemt tid. 

SULDALSHEIENE

Isen over Blåsjø er trygg viss en unngår smale sund . Det ligg ca 1,5  meter hardpakka snø oppå isen

Skreivassdammen. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh. Fine skiforhold og masse snø. Veien fra Vetrhus til Moskar brøytes fredag før palmelørdag. Veien videre inn til parkeringsplass før Jonstølen brøytes først når skisesong er over. 

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  Isen på Sandsavatnet er ikke trygg.

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold, med enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. Normalt med snø og det har blåst ned i dalene så det er greit å komme seg frem over alt. 9. mars ble nødradioen testet og var ute av funksjon, dette vil bli forsøkt utbedret så snart mulig. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh. Tomt for ved . Påfyll kommer når det blir kvistet. Forhåpentligvis uke 10 eller 11. 

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh. Døren ble spadd frem i helgen og Hjelmeland turlag melder om fine snøforhold på heia. Vinterrura går fra Fundingsland via Kvanndalsheia og Fjellsendsberga. Sjekk Hjelmeland turlag på facebook. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh. Isen på Nilsebuvaten var kun 5 cm målt i uke 2. 

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh. Ikke melding om noen som har gått inn her i vinter. Ikke anbefalt rute vinterstid. 

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Mye snø kom sist helg og vi har gått over alle kvister slik at de er synlige.  Alle vann har god is. Rundt 50 cm i ett lag ligger både på Holmavatn  (708 moh) og Elsvatn. Vann lavere har flere lag med 20 - 10 cm snø, 5 is - 5 vann og så 5 is igjen. Åpnet i et par oser men da er det bare å gå rundt. Anleggsveien inn Flatstøldalen er ikke lengre brøytet av Sira Kvina, så vi kan nå gå på ski på veien. Som alternativ kan man starte fra STFs hytte på Ådneram og gå i skiløype på nord-vestsiden av elva frem til bakkene opp mot Kregdetjørn.

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh.  50cm is på Elsavtn og Holmavatn.  Mulig å gå over elva ved helårsbrua for de som ønsket det. Isen på Taumevatn er målt til 45cm og kvalifiserer dermed ikke til stålis. Mange ulike lag og av  varierende kvalitet, det øverste laget var på 5cm. Den er fin å gå på. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. 

Børsteinen 870 moh. Fint å gå på ski fra bommen ved Sirekrok, det anbefales å gå alternativ rute ovenfor Grydalslegå og sør for veien for å unngå de siste bakkene på veien øverst i Grydalen. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Mye nysnø, men den har satt seg så det skal være fint å gå på ski. Vindpakket snø med noe løst øverst. 

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold og snøen har satt seg. Godt med snø helt ned til hytta. Mulig å finne vann ved stor stein ovenfor broen over elva nedenfor hytta. 

Sandvatn 910 moh.  Fast og fint føre. Pakket snø. Litt hardt og isete på toppen vest for Øyarvatn. Ismåling på Øyarvatn 903 moh 4.feb 2018: 20 cm nysnø 70-80 cm is-slush og 17-20 cm stålis. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Tomannsbu 750 moh. Også her meldes det om mye snø og godt føre. Melding om at det er kjørt opp scoterspor fra Skreå 

Støle 530 moh.

Kvitlen 450 moh.  Utfordrende å gå fra Bjordal vinterstid, dette frarådes. Alle kjettingene vil nok være fastfrosset i is. Fra Eikebrekka er det lettere terreng å gå i, men vær obs på bratt parti øverst i Ausdalen. Vi har p.t. ikke info om isforholdene på Laugarvatnet.  

Skåpet 605 moh. Det er 4. mars godt med snø hele veien inn til Skåpet, ski eller truger er nødvendig! Stedvis litt kronglete på ski, spesielt i starten, godt skiføre på flatene etter Tørejuvet. Merk at vi ikke kvister så om en ikke er kjent bør en ta med kart og kompass. Den 4. mars var veien brøytet, men stedvis blåst igjen på flatene øverst i Vinddalen. Mulig å kjøre til ca 1 km før P-plass med 4 hjulstrekk og bil med stor bakkeklaring. Mindre biler kunne kjøre greit opp bakkene fra Øvre Espedal, bar vei opp bakkene og 1-2 km videre innover. Deretter isdekke og dype hjulspor.  Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en velger å parkerer i Vinddalen. Husk å ta med hodelykt til bruk inne på hyttene da solcellene ikke blir ladet nok på denne årstiden.

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen.  

Preikestolen 604 moh.  Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av brodder, staver og annet utstyr. Fint å gå til Preikestolen på vinterstid så lenge en beregner litt ektra tid og både kler og pakker for vinterforhold. Se egen hjemmeside eller ta kontakt direkte. 

Generell info om turen til Prekestolen: Hele stien er dekket med snø og is og det kan være iskaldt på toppen. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken.  Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Skåpet 4. mars.
Skåpet 4. mars. Foto: Preben Falck
Veien opp til Skåpet – Vindalen. 4. mars.
Veien opp til Skåpet – Vindalen. 4. mars. Foto: Preben Falck
Stranddalen.
Stranddalen. Foto: Kjell Ove Nærheim