UKE 9: Flotte ski og vinterforhold 

Stien inn til Skåpet 22 februar
Stien inn til Skåpet 22 februar Foto: Tore Hans Mikkelson

Går vi mot tidenes vinter? Metereologene ser en lang kald periode fremover, og metervis med snø gir ypperlige skiforhold i hele Ryfylkeheiene. Etter en ruskete ferieuke har både snø og værforhold stabilisert seg, så alt ligger til rette for flotte vinteropplevelser i fjellet.

I vinterferien opplevde vi noen dager med spesielt høy skredfare. Det har nå senere stabilisert seg, og helgen 24-25 februar rapporterte flere observasjoner om moderat snøskredfare (faregrad 2). Selv om det er mye snø i fjellet betyr ikke det nødvendigvis at snøskredfaren blir større enn normalt. 

Snøskredvarsel er ferskvare, og vi gir aldri noe varsel om faregrad på våre nettsider. Vi minner alltid om fjellvettreglene og oppfordrer alle til å sjekke varslene for Hardanger og Vest-Telemark på varsom.no

Det er kvistet fra Ådneram - Taumevaten - Heibergtunet Storevatn - Grautheller. I tillegg over til Håheller fra Taumevatn. Kvisten står også stødig fra  Sandvatn til Lortabu og Hunnedalen (Høgaleitete), og det er kvist fra Tveitabrekka og Skreå til Tomannsbu. Holmavatn til Haukeliseter er også kvistet. Øvrige skiløyper blir kvistet til påske. 

HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fantasiske vinter og skiforhold. De to rundløypene Kjelaløypa 9 km og Ulevåløypa 10 km er kvistet​​​​​​​Det er også kvistet til Holmavaten. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.  Siste rapport er at det er mye snø

SULDALSHEIENE

Isen over Blåsjø er trygg viss en unngår smale sund . Det ligg ca 1,5  meter hardpakka snø oppå isen

Skreivassdammen. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh. Fine skiforhold og masse snø. Det er brøyet oppover veien og mulig å parkere ved Mosvatnet. 

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold, med enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. Normalt med snø og det har blåst ned i dalene så det er greit å komme seg frem over alt. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh. Tomt for ved . Påfyll kommer når det blir kvistet. Forhåpentligvis denne eller neste uke. 

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh. Døren ble spadd frem i helgen og Hjelmeland turlag melder om fine snøforhold på heia. Vinterrura går fra Fundingsland via Kvanndalsheia og Fjellsendsberga. Sjekk Hjelmeland turlag på facebook

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh. Isen på Nilsebuvaten var kun 5 cm målt i uke 2. 

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh. Ikke melding om noen som har gått inn her i vinter. Ikke anbefalt rute vinterstid

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Mye snø kom sist helg og vi har gått over alle kvister slik at de er synlige.  Alle vann har god is. Rundt 50 cm i ett lag ligger både på Holmavatn  (708 moh) og Elsvatn. Vann lavere har flere lag med 20 - 10 cm snø, 5 is - 5 vann og så 5 is igjen. Åpnet i et par oser men da er det bare å gå rundt. Anleggsveien inn Flatstøldalen er ikke lengre brøytet av Sira Kvina, så vi kan nå gå på ski på veien. Som alternativ kan man starte fra STFs hytte på Ådneram og gå i skiløype på nord-vestsiden av elva frem til bakkene opp mot Kregdetjørn.

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh.  50cm is på Elsavtn og Holmavatn.  Mulig å gå over elva ved helårsbrua for de som ønsket det. Isen på Taumevatn er målt til 45cm og kvalifiserer dermed ikke til stålis. Mange ulike lag og av  varierende kvalitet, det øverste laget var på 5cm. Den er fin å gå på. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. 

Børsteinen 870 moh. Fint å gå på ski fra bommen ved Sirekrok, det anbefales å gå alternativ rute ovenfor Grydalslegå og sør for veien for å unngå de siste bakkene på veien øverst i Grydalen. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Mye nysnø, men den har satt seg så det skal være fint å gå på ski. Vindpakket snø med noe løst øverst. 

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold og snøen har satt seg. Godt med snø helt ned til hytta. Mulig å finne vann ved stor stein ovenfor broen over elva nedenfor hytta. 

Sandvatn 910 moh.  Mulig å gå over vannene, men vær varsom ved elvekryssing og inn- og utløpsoser. Ismåling på Øyarvatn 903 moh 4.feb 2018: 20 cm nysnø 70-80 cm is-slush og 17-20 cm stålis. Skutertraseer etableres rundt Mars/April i forbindelse med ledningsbygging. Vær oppmerksom på visse kjøretøy langs vinterrutene. 

Tomannsbu 750 moh. Også her meldes det om mye snø og godt føre. Melding om at det er kjørt opp scoterspor fra Skreå 

Støle 530 moh.

Kvitlen 450 moh.  Utfordrende å gå fra Bjordal vinterstid, dette frarådes. Alle kjettingene vil nok være fastfrosset i is. Fra Eikebrekka er det lettere terreng å gå i, men vær obs på bratt parti øverst i Ausdalen. Vi har p.t. ikke info om isforholdene på Laugarvatnet.  

Skåpet 605 moh. Mulig å gå på ski inn hit og det er supre forhold. Veien er brøytet til Vinddalen. Merk at vi ikke kvister. Når snøen kommer, blir ikke veien opp til Vinddalen brøytet jevnlig. Om veien snør igjen må man parkere nede i Espedalen, og det er ekstra 6 km å gå. Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en velger å parkerer i Vinddalen. Husk å ta med hodelykt til bruk inne på hyttene da solcellene ikke blir ladet nok på denne årstiden.

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen.  

Preikestolen 604 moh.  Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av brodder, staver og annet utstyr. Fint å gå til Preikestolen på vinterstid så lenge en beregner litt ektra tid og både kler og pakker for vinterforhold. Se egen hjemmeside eller ta kontakt direkte. 

Generell info om turen til Prekestolen: Hele stien er dekket med snø og is og det kan være iskaldt på toppen. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken.  Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Skåpet 22 februar
Skåpet 22 februar Foto: Tore Hans Mikkelson
Langavaten 5 februar
Langavaten 5 februar Foto: Helen Adamson
Heibergtunet Storevaten
Heibergtunet Storevaten Foto: Per Henriksen
Sandvaten
Sandvaten
Tomannsbu 4 februar
Tomannsbu 4 februar Foto: Gaute Njå
Strandalen 27 februar
Strandalen 27 februar Foto: Kjell Ove Nærheim
Prekestolen
Prekestolen Foto: Ties Van Langen
Stemningsbilde på vei til Bleskestadmon
Stemningsbilde på vei til Bleskestadmon Foto: Jarand Raage Aasvold