UKE 8: Lurt å ha med SPADE

Frafjorheiene 5 februar
Frafjorheiene 5 februar Foto: Helen Adamson

Det er kommet mye snø i fjellet . Vi har gått over kvist som er satt opp og det meldes nå om fine forhold. Hytter er ikke nedsødde, men lurt å ta med spade. 

Vi minner om at det alltid er viktig å følge fjellvettreglene og sjekke vær og skredvarsel.

Det er kvistet fra Ådneram - Taumevaten - Heibergtunet Storevatn - Grautheller. I tillegg over til Håheller fra Taumevatn. Kvisten står også stødig fra  Sandvatn til Lortabu og Hunnedalen (Høgaleitete), og det er kvist fra Tveitabrekka og Skreå til Tomannsbu. Holmavatn til Haukeliseter er også klart til vinterferien. Øvrige skiløyper blir kvistet til påske. 


Klikk her for å skrive tekst.HAUKELI

Haukeliseter 1000 moh. Fantasiske vinterforhold og pudder. De to rundløypene Kjelaløypa 9 km og Ulevåløypa 10 km er kvistet​​​​​​​Det er også kvistet til Holmavaten. Expediton Amundsen går av stabelen fra Haukeli til Eidfjord denne helgen. Altså nordvest over vidda. 

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.  Siste rapport er at det er mye snø 

SULDALSHEIENE

Skreivassdammen. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh. Fine skiforhold og masse snø. Det er brøyet oppover veien og mulig å parkere ved Mosvatnet. 

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold, med enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh.

Storsteinen 950 moh.

HJELMELANDSHEIENE

Melands Grønahei 890 moh. Ikke anbefalt å gå hit på vinterstid. 

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh. Isen på Nilsebuvaten var kun 5 cm målt i uke 2. 

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh.

LYSE- OG SIRDALSHEIENE

Mye snø kom sist helg og vi har gått over alle kvister slik at de er synlige.  Alle vann har god is. Rundt 50 cm i ett lag ligger både på Holmavatn  (708 moh) og Elsvatn. Vann lavere har flere lag med 20 - 10 cm snø, 5 is - 5 vann og så 5 is igjen. Åpnet i et par oser men da er det bare å gå rundt. Anleggsveien inn Flatstøldalen er ikke lengre brøytet av Sira Kvina, så vi kan nå gå på ski på veien. Som alternativ kan man starte fra STFs hytte på Ådneram og gå i skiløype på nord-vestsiden av elva frem til bakkene opp mot Kregdetjørn.

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh.  50cm is på Elsavtn og Holmavatn.  Mulig å gå over elva ved helårsbrua for de som ønsket det. Isen på Taumevatn er målt til 45cm og kvalifiserer dermed ikke til stålis. Mange ulike lag og av  varierende kvalitet, det øverste laget var på 5cm. Den er fin å gå på.

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. 

Børsteinen 870 moh. 

FRAFJORD- OG BJERKREIMSHEIENE

Mye nysnø men den har satt seg så det skal være fint å gå på ski. Vindpakket snø med noe løst øverst. 

Se webcame fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Fine forhold og snøen har satt seg. 

Sandvatn 910 moh.  Mulig å gå over vannene, men vær varsom ved elvekryssing og inn- og utløpsoser. Elva ved Mangædne ble fortsatt krysset på helårsbro 7. januar. Ismåling på Øyarvatn 903 moh 4.feb 2018: 20 cm nysnø 70-80 cm is-slush og 17-20 cm stålis. 

Tomannsbu 750 moh. Også her medles det om mye snø men fører skal være ok. Medling om at det er kjørt opp scoterspor fra Skreå 

Støle 530 moh.

Kvitlen 450 moh.  Utfordrende å gå fra Bjordal vinterstid, dette frarådes. Alle kjettingene vil nok være fastfrosset i is. Fra Eikebrekka er det lettere terreng å gå i, men vær obs på bratt parti øverst i Ausdalen. Vi har p.t. ikke info om isforholdene på Laugarvatnet, det antas at denne kan være usikker. Ingen medlinge rom noen som har gått inn ppå ski så langt i vinter. 

Skåpet 605 moh. Mulig å gå på ski inn hit og det er supre forhold. Merk at vi ikke kvister. Når snøen kommer, blir ikke veien opp til Vinddalen brøytet. Da må en parkere nede i Espedalen, og det er ekstra 6 km å gå. Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en velger å parkerer i Vinddalen. Husk å ta med hodelykt til bruk inne på hyttene da solcellene ikke blir ladet nok på denne årstiden.

LYSEFJORDEN

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen.  Det anbefales på det sterkeste å vente til våren 2018 for å gå til Kjerag.

Preikestolen 604 moh.  Preikestolen fjellstue er åpen og tilbyr utleie av brodder, staver og annet utstyr. Fint å gå til Preikestolen på vinterstid så lenge en beregner litt ektra tid. Se egen hjemmeside eller ta kontakt direkte. 

Generell info om turen til Prekestolen: Hele stien er dekket med snø og is og det kan være iskaldt på toppen. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken.  Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Langavaten 5 februar
Langavaten 5 februar Foto: Helen Adamson
Børsteinen
Børsteinen
Amy Mir og hunden setter kvist inn til Sandvaten
Amy Mir og hunden setter kvist inn til Sandvaten Foto: Amy Mir
Skåpet 22 februar
Skåpet 22 februar Foto: Tore Hans Mikkelson
Stien inn til Skåpet 22 februar
Stien inn til Skåpet 22 februar Foto: Tore Hans Mikkelson

Skrevet av Kaja Raa Storaker 21. februar 2018