uke 3: Den kalde fine tiden 

Børsteinen
Børsteinen

Det snør godt i alle fjellområder i Ryfylke. De fleste mindre vann har farbar is. Dette gjelder ikke store vann som er regulert.  Pass på inn- og utløpsoser. Ingen ruter er foreløpig kvistet. Kvistekart for 2018 med tidspunkt for kvisting ligger her: Kvistekart 2018

Det har oppstått tekniske problemer på basestasjonene på Undeknut og Hilleknut. Det vil si at nødradioene på alle hyttene unntatt Bleskestadmoen og Holmevatn er ute av drift. Det jobbes med saken, men de kan ikke love noe når det blir i orden. 

Husk at januar er krevende på fjellet, med korte dager, ujevne snøforhold og varierende vær. Velg gjerne en litt kortere tur på denne tiden av året, og gjør veivalg etter forholden og følg godt med på vær og skredvarsel.

STF kvister vinterstid 370 kilometer skiløyper til et tyvetalls selv- og ubetjente turistforeningshytter i Ryfylkeheiene. 

Kvistekart 2018

Is-info fra Sira Kvina


Haukeli

Haukeliseter 1000 moh. Flotte skiforhold !  Isforholdene er varierende, men stort sett trygg is.

Se webcam fra Haukeliseter

Skredvarsel - sjekk link her

Holmavatn 1130 moh.  Siste rapport er at det er mye snø 

Suldalsheiene

Skreivassdammen. Ikke mulig å kjøre inn anleggsveien nå.

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh.

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold, med enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh.

Storsteinen 950 moh.

Hjelmelandsheiene

Melands Grønahei 890 moh.

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh. Isen på Nilsebuvaten var kun 5 cm målt i uke 2. 

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh.

Lyse -  og Sirdalsheiene

Nok snø og fine skiforhold. Alle vann har god is. Rundt 50 cm i ett lag ligger både på Holmavatn  (708 moh) og Elsvatn. Vann lavere har flere lag med 20 - 10 cm snø, 5 is - 5 vann og så 5 is igjen. Åpnet i et par oser men da er det bare å gå rundt. Anleggsveien inn Flatstøldalen er brøytet av Sira Kvina. Anbefaler å starte fra STF hytte på Ådneram og gå i skiløype på nord-vestsiden av elva frem til bakkene opp mot Kregdetjørn.

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh.  50cm is på Elsavtn og Holmavatn.  Gikk ann å gå over elva ved helårsbrua for de som ønsket det. Isen på Taumevatn er målt til 45cm og kvalifiserer dermed ikke til stålis. Mange ulike lag og av  varierende kvalitet, det øverste laget var på 5cm. Den er fin å gå på.

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. 

Børsteinen 870 moh. 

Frafjord og Bjerkreimsheiene

Sterk vind har transportert snø bort fra alle høydedrag. Noen varder er synlige, helt ok å gå. Flakskredfare i bratt lenge, spesielt sørvendt bakker. Ingen skredfare for de på vanlig skitur. Det er generelt lite snø. Større elver er  er i ferd med å fryse igjen. Bruk helårsbro om du er i tvil.

se webcarme fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. Skiføre fra Høgaleitet er helt topp og ca en halv meter med snø oppe på fjellet. Litt vekkblåst enkelte plasser etter all vinden i straten av uken. 

Sandvatn 910 moh. Fine forhold for årstiden, mulig å gå over vannene, men vær varsom ved elvekryssing og inn- og utløpsoser. Elva ved Mangærne ble fortsatt krysset på helårsbro 7. januar. 

Tomannsbu 750 moh. Gode skiforhold fra Hunnedalen. Istykkelse på vannene er ikke målt. 

Støle 530 moh.

Kvitlen 450 moh. Tidvis snødekt på stien, men klink is under det tynne snølaget. Alle kjettingene var fastfrosset i is. Utfordrende å gå fra Bjordal vinterstid, dette frarådes. Fra Eikebrekka er det lettere terreng å gå i, men vær obs på bratt parti øverst i Ausdalen. Vi har p.t. ikke info om isforholdene på Laugarvatnet, det antas at denne kan være usikker.

Skåpet 605 moh. Mulig å gå på ski inn hit. Litt utfordrende i starten men bedre etter en km når en kommer opp på myra . Veien opp til parkeringsplassen i Vinddalen var ikke brøytet per søndag 14 januar. Når snøen kommer, blir ikke veien opp til Vinddalen brøytet. Da må en parkere nede i Espedalen, og det er ekstra 6 km å gå. Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en velger å parkerer i Vinddalen. Husk å ta med hodelykt til bruk inne på hyttene da solcellene ikke blir ladet nok på denne årstiden.

Lysefjorden

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen.  Det anbefales å vente til våren 2018 for å gå til Kjerag.

Preikestolen 604 moh.  Preikestolen fjellstue er stengt fram til og med 21. januar. Husk at det fortsatt er fullt mulig å låne utstyr og brodder til turen til Preikestolen hos oss. Bare ta kontakt med parkeringsvaktene, så hjelper de dere.

Generell info om turen til Prekestolen: Hele stien er dekket med snø og is. Vinteren har kommet, det er iskaldt på toppen.  Husk at det blir mørkt tidlig på denne tiden av året så ikke begynn på tur senere enn kl. 11. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken.  Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Flatstødalen. NB bildet er tatt 6 desember
Flatstødalen. NB bildet er tatt 6 desember
Taumevatn
Taumevatn
Blåfjellenden 7 januar
Blåfjellenden 7 januar Foto: Preben Falck
Sandvaten
Sandvaten
På vei til Skåpet
På vei til Skåpet
Strandalen
Strandalen

Skrevet av Kaja Raa Storaker 15. januar 2018