Uke 1: Godt nytt turår

Godt nytt turår fra Haukeliseter!
Godt nytt turår fra Haukeliseter! Foto: Lone Tangen

Nå er det vinter i fjellet, med gode forhold for årstiden! Snø under 600 meter er blitt redusert pga mildvær og nedbør. Over 600 moh er nedbøren kommet som snø. Stort sett gode forhold og trygg is på vann over ca 6-700 moh. Pass likevel på inn- og utløpsoser, isen har ikke lagt seg over alt enda. Ingen ruter er foreløpig kvistet. Kvistekart for 2018 med tidspunkt for kvisting ligger her: Kvistekart 2018

Husk at januar er krevende på fjellet, med korte dager, ujevne snøforhold og varierende vær. Velg gjerne en litt kortere tur på denne tiden av året, og gjør veivalg etter forholdene.

STF kvister vinterstid 370 kilometer skiløyper til et tyvetalls selv- og ubetjente turistforeningshytter i Ryfylkeheiene. 

Kvistekart 2018

Haukeli

Haukeliseter 1000 moh. Flotte skiforhold og full vinter, noe avblåst på toppene. Isforholdene er varierende, men stort sett trygg is.

Se webcam fra Haukeliseter

Skredvarsel - sjekk link her

Holmavatn 1130 moh.  Siste rapport er at det er mye snø 

Suldalsheiene

Skreivassdammen. Ikke mulig å kjøre innover her nå. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Bleskestadmoen 711 moh.  

Jonstølen 720 moh.

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold, med enklest adkomst fra Saurdal. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh.

Storsteinen 950 moh.​​​​​​​

Hjelmelandsheiene

Melands Grønahei 890 moh.

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh.

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh.

Lyse -  og Sirdalsheiene

Mye snø og fine skiforhold. Stort sett farbare vatn over 800 meter. 

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh. Isen på Taumevatn er målt til 45cm og kvalifiserer dermed ikke til stålis. Mange ulike lag og av  varierende kvalitet, det øverste laget var på 5cm. Den er fin å gå på.

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. Anleggsvei brøytet den 16.12, antatt helt inn til demningen. Anbefaler å starte fra STF hytte på Ådneram da forholdene frem til bakkene etter Flatstøldalen er topp.

Børsteinen 870 moh. 

Frafjord og Bjerkreimsheiene

Nok snø for skigåing. Avblåst på topper og steinknauser. Større elver er  er i ferd med å fryse igjen. Bruk helårsbro om du er i tvil.

se webcarme fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. 7. januar var det fine forhold over fjellet og skiføre helt ned til hytta. Litt lite snø og noe kronglete å renne de siste bakkene ned mot hytta. OK å gå over Leitesvatnet, men istykkelse er ikke målt.

Sandvatn 910 moh. På litle Sandvatn er isen ca 15 cm tjukk. Ved land bare noen få cm! Regnet som kom i store mengder forrige uke har pakket snøen som var til en solid, hard såle. Store mengder regn har åpnet bekkene som renner inn i Blautevatn og Litla Sandvatn, men det finnes snøbroer å gå på, så en slipper å ta av skiene. Etter regnet er det kommet minusgrader og godt med nysnø. Forholdene er nå så bra som de kan bli. Fredag kveld og lørdag formiddag den 25.-26. november var det masse nysnø, godt hardpakket underlag og føre for blå ekstra. Husk liggeunderlag, spade, vindsekk å slalåmbriller om du har tenkt deg innover. 

Tomannsbu 750 moh. Gode skiforhold fra Hunnedalen. Istykkelse på vannene er ikke målt. 

Støle 530 moh.

Kvitlen 450 moh. Tidvis snødekt på stien, men klink is under det tynne snølaget. Alle kjettingene var fastfrosset i is. Utfordrende å gå fra Bjordal vinterstid, dette frarådes. Fra Eikebrekka er det lettere terreng å gå i, men vær obs på bratt parti øverst i Ausdalen. Vi har p.t. ikke info om isforholdene på Laugarvatnet, det antas at denne kan være usikker.

Skåpet 605 moh. Litt lite snø i sporet fra broa og opp til myra. Dette  gjør det litt vanskelig å gå på ski, men det går med godviljen.  Fra myra og opp er det bedre, og enda greiere blir det med mer snø. Husk å ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Det er ikke nok sol til å lade batteriene. Husk: Gamasjer rundt skoene. Når snøen kommer, blir ikke veien opp til Vinddalen brøytet. Da må en parkere nede i Espedalen, og det er ekstra 6 km å gå. Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en parkerer i Vinddalen. 

Veien er pr  søndag 17. desember brøytet opp bakkene til Vinddalen. Noe isete. Traktorspor 20 cm videre innover. Ikke lett å kjøre.  Anbefaler parkering nede i Espedalen. 

Lysefjorden

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen.  Det anbefales å vente til våren 2018 for å gå til Kjerag.

Preikestolen 604 moh.  Preikestolen fjellstue er stengt fram til og med 21. januar. Husk at det fortsatt er fullt mulig å låne utstyr og brodder til turen til Preikestolen hos oss. Bare ta kontakt med parkeringsvaktene, så hjelper de dere.

Generell info om turen til Prekestolen: Hele stien er dekket med snø og is. Vinteren har kommet, det er iskaldt på toppen.  Husk at det blir mørkt tidlig på denne tiden av året så ikke begynn på tur senere enn kl. 11. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken.  Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh. Snøfritt. Lysefjorden Turisthytte er stengt for sesongen.

Flørli 50 moh. ​​​​​​​Snøfritt. 

Sandvaten
Sandvaten Foto: Atle Ommundsen
På vei til Ådneram med Barnas Turlag
På vei til Ådneram med Barnas Turlag Foto: Barnas Turlag
Blåfjellenden 6. januar 2018. OK skiføre, men litt kronglete  rundt hytta.
Blåfjellenden 6. januar 2018. OK skiføre, men litt kronglete rundt hytta. Foto: Preben Falck

Klikk her for å skrive tekst.

Skrevet av Kaja Raa Storaker 3. januar 2018