Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Uke 51: Skiforhold i fjellet 

Sandvatn
Sandvatn Foto: Preben Falck

Nå er vi inne i ein periode med mye skiftene vær så følg med. Det er det fine skiforhold i høy fjellet.  Pass på inn- og utoser, og at vatnene generelt ikke er trygge enda. Anleggsveien i Flatstødalen er brøytet den 16.12 fra Ådneram til Svartevassdammen. Bilde lenger nede. 

Haukeli

Haukeliseter 1000 moh. Flotte skiforhold og full vinter. Isforholdene er varierende med 10 cm stålis , 15 cm slush 10-50 cm nysnø. Noen steder er all snø blåst bort, og andre steder er det merker etter reinsdyrspor på isen der de tydelig har snudd når det har vært slush/overvann. 

Se webcam fra Haukeliseter

Skredvarsel - sjekk link her

Holmavatn 1130 moh.  Siste rapport er at det er mye snø 

Suldalsheiene

Skreivassdammen. Ikke anbefalt å kjøre innover her nå. 

Kvanndalen 611 moh. Hengebro ved Kvanndalen på vei mot Holmavaten er ødelagt.

Ny bro kommer mest sannsynlig sommeren 2018. Det er mulig å vade over elven flere plasser. Blant annet 200 – 300 meter nedenfor hytta er det en kulp der det er greit å vade akkurat der elva rener ut av kulpen. Vading anbefales ikke på høy vannstand. Alternativet er å følge sti og anleggsvei inn fra Kvanndalsdammen der alle broer er OK.

Bleskestadmoen 711 moh. Oppdatert 9. oktober.  Det er kommet snø fra ca 960 moh, og det var minus 8 grader den 9. oktober på Bleskestadmoen kl 8 på morningen. 

Jonstølen 720 moh.

Sandsa 630 moh. Sandsa klargjort for vinteren. Bro over Fiskåna er tatt inn.  

Stranddalen 970 moh. Her er det gode skiforhold. Selvbetjent del av hytta med proviant er åpen. 

Krossvatn 1090 moh.

Vassdalstjørn 1120 moh.

Hovatn 1111 moh.

Storsteinen 950 moh.​​​​​​​

Hjelmelandsheiene

Melands Grønahei 890 moh.

Eidavatn 1080 moh.

Nilsebu 730 moh.

Grasdalen 630 moh.

Stakken 760 moh.

Viglesdalen 425 moh.

Lyse -  og Sirdalsheiene

Mye snø og fine skiforhold. Stort sett farbare vatn over 800 meter. 

Litle Aurådal 995 moh.

Grautheller 770 moh.Grautheller bro er tatt vekk. Også den imidlertid helårsbroen som sto på sørsiden av Grauthellervatnet er fjernet av Sira Kvina. Brua sto der kun i anleggsperioden når det var arbeid på Duge- og Svartevatndammen. Anleggsperioden er nå over, og alle brukere må gå den vanlige veien på nordsiden av vatnet. 

Kringlevatn 940 moh.

Heibergtunet storevatn 965 moh.

Taumevatn 750 moh. Isen på Taumevatn er målt til 45cm og kvalifiserer dermed ikke til stålis. Mange ulike lag og av  varierende kvalitet, det øverste laget var på 5cm. Den er fin å gå på.

Ådneram 580 moh. Flotte skiforhold. Anleggsvei brøytet den 16.1, antatt helt inn til demningen. Anbefaler å starte fra STF hytte på Ådneram da forholdene i løypen frem til bakkene etter Flatstøldalen er topp.

Børsteinen 870 moh. Broen inn til Børsteinen er tatt ned. Alternativ rute er å starte lenger nede i Grydalen

Frafjord og Bjerkreimsheiene

Nok snø for skigåing. Avblåst på topper og steinknauser. Alle store elver er åpne. Bruk helårsbro

se webcarme fra Hunnadalen 

Langavatn 940 moh.

Blåfjellenden 600 moh. 

Sandvatn 910 moh. På litle Sandvatn er isen ca 15 cm tjukk. Ved land bare noen få cm! Regnet som kom i store mengder forrige uke har pakket snøen som var til en solid, hard såle. Store mengder regn har åpnet bekkene som renner inn i Blautevatn og Litla Sandvatn, men det finnes snøbroer å gå på, så en slipper å ta av skiene. Etter regnet er det kommet minusgrader og godt med nysnø. Forholdene er nå så bra som de kan bli. Fredag kveld og lørdag formiddag den 25.-26. november var det masse nysnø, godt hardpakket underlag og føre for blå ekstra. Isen har begynt å legge seg på vannene, men den er så absolutt ikke farbar. Husk liggeunderlag, spade, vindsekk å slalåmbriller om du har tenkt deg innover. Det er en farlig årstid.

Tomannsbu 750 moh.

Støle 530 moh.

Kvitlen 450 moh. Tidvis snødekt på stien, men klink is under det tynne snølaget. Alle kjettingene var fastfrosset i is. Utfordrende å gå. Bruk solide brodder og beregn ekstra god tid om du har tenlt deg til Kviteln nå. 


Skåpet 605 moh. Litt lite snø i sporet fra broa og opp til myra. Dette  gjør det litt vanskelig å gå på ski, men det går med godviljen.  Fra myra og opp er det bedre, og enda greiere blir det med mer snø. Husk å ta med hodelykt til bruk inne på hyttene. Det er ikke nok sol til å lade batteriene. Husk: Gamasjer rundt skoene. Når snøen kommer, blir ikke veien opp til Vinddalen brøytet. Da må en parkere nede i Espedalen, og det er ekstra 6 km å gå. Viktg å følge med på værmeldingen om en skal overnatte slik at bilen ikke snør inne om en parkerer i Vinddalen. 

Veien er pr  søndag 17. desember brøytet opp bakkene til Vinddalen. Noe isete. Traktorspor 20 cm videre innover. Ikke lett å kjøre.  Anbefaler parkering nede i Espedalen. 

Lysefjorden

Kjeragområdet. Kjettingen til å holde seg fast i på stien inn til Kjerag er tatt ned for sesongen.  Det anbefales å vente til våren 2018 for å gå til Kjerag. 

Preikestolen 604 moh

Ikkje anbefalt å gå når det er mye nedbør slik som 24.des 2017

se film som viser at hele stien er dekket med vann

Hele stien er dekket med snø og is. Vinteren har kommet, det er iskaldt på toppen. Stien er åpen og det er mulig å gå opp, men det er veldig glatt is på stien. Husk at det blir mørkt tidlig på denne tiden av året så ikke begynn på tur senere enn kl. 11. Det er veldig viktig å ha på ordentlig vinterklær, fjellsko og brodder. Ikke tights eller jeans. Termos med varm drikke må også være med i sekken. Brodder kan leies på fjellstua. Book gjerne en tur med guide via Outdoorlife Noway. 

Bakken 200 moh.

Songedalen 390 moh. Traktorvei helt inn til hytta. Is på denne. 

Lysebotn 7 moh.

Flørli 50 moh. 

16.12.17. Anleggsvei brøytet, antatt helt inn til demningen. Anbefaler å starte fra STF hytte på Ådneram da forholdene i løypen frem til bakkene etter Flatstøldalen er topp.
16.12.17. Anleggsvei brøytet, antatt helt inn til demningen. Anbefaler å starte fra STF hytte på Ådneram da forholdene i løypen frem til bakkene etter Flatstøldalen er topp. Foto: Kjell Trodahl
På vei til Sandvaten
På vei til Sandvaten Foto: Gunn Tjessem
Turistskaret  ved Haukeliseter 1350  moh.
Turistskaret ved Haukeliseter 1350 moh. Foto: Håkon Aarthun
Skåpet 17 desember.
Skåpet 17 desember. Foto: hcjensen
På vei inn til Skåpet
På vei inn til Skåpet
Bruk helårsbro på vei til Sandvaten
Bruk helårsbro på vei til Sandvaten Foto: Per Henriksen
Børsteinen . Døren blir grav frem
Børsteinen . Døren blir grav frem Foto: Jarand Rage Aasvold
Navnløst vann mellom Børsteinen og Sandvatn. Kun 1km fra Børsteinen
Navnløst vann mellom Børsteinen og Sandvatn. Kun 1km fra Børsteinen Foto: Jarand Rage Aasvold

Skrevet av Kaja Raa Storaker 18. desember 2017