Vi møtes på Kjærlighetsstien (1810)

Fellestur

Dato
28. august 2016
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Barn, Ungdom, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Dagstur, Tema, Naturlos
Arrangør
Stavanger Turistforening
Turområde
Vestlandet, Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
1810
Dette arrangementet er over!
Kjærlighetsstien gjenåpnes! Bli med på en kulturhistorisk begivenhet i Frafjordheiene. 

Kjærlighetsstien går over fjellet mellom Espedal og Frafjord. Det er en praktfull tur som går gjennom noe av det mest frodige Frafjordheiene kan by på. Denne stien ble i gamle dager brukt av folk både fra Espedal- og Frafjord-siden for å komme seg over til nabobygda. Kanskje var de på jakt etter arbeid, men resultatet ble ikke sjelden at vandrerne også møtte kjærligheten på andre side av heia! De mange forbindelsene som dette førte til, har gitt navn til stien. Foreningen Bjødna-Tores venner har tatt initiativ til å få stien ryddet, så de som blir med på denne turen, deltar faktisk i en liten kulturhistorisk begivenhet: gjenåpning av Kjærlighetsstien!

Denne søndagen går det både et turfølge fra Espedalen og et fra Frafjord som møtes oppe på fjellet ved Fodnastølsvatnet. Her blir det en god lang pause med korte innslag både om stiens historie og om den legendariske Bjødna-Tores kamp mot bjørnen, som fant sted i 1850. Her er det også gode muligheter for å bade og fiske. Ta gjerne med fiskestang som kan brukes mens vi er samlet ved vannet (vanligvis må det løses fiskekort).   

Stien er tydelig, men ikke merket.

Turen fra Øvre Espedal:
Fra Brekkestølen går stien bratt opp gjennom Stølsbrekkene til Øvre Espedalsstølen. Herfra fortsetter stien videre oppover til Krekebakktjørna. Deretter er det lettere å følge stien gjennom Tausaknuten før nedstigning til samlingsstedet ved Fodnastølsvatnet. Beregnet gangtid opp til Fodnastølsvannet er ca. 4 timer. 

Turen fra Frafjord:
Oppmøte med ungdomshuset, avgang kl 11. Oppstigningen gjennom Norddalen er bratt, men den gamle stølsveien er lett og god å gå. Nordåna krysses på bru like sør for Stølsvatnet. Stien fortsetter vest for vatnet og deretter til samlingstedet ved Fodnastølsvatnet. Beregnet gangtid opp til Fodnastølvatnet er ca. 3 timer.

Turen er er fantastisk flott med flere gode utsiktspunkt, men den er også en relativt krevende fjelltur. Anbefalt for barn over 10 år. Det er med turledere fra STF på alle turene. Bjødnatores venner har ansvaret for kulturlle innslag. 

Det er lagt opp til 3 turmuligheter. Alle møtes til samling med markeing av gjenåpning av stien og minikonsert midt oppe på fjellet.

Minikonsert oppe på fjellet 

Det er bare å glede seg til å høre tonene med folkemusikk og fløytespill fra Eivor Tiime og Kjartan Søyland. Slik de beskriver seg sjøl er de "Lærarmor og dyrlegeson som gjerne musiserer i lag når anledningen byr seg". 

Pris: 
Selve turen er gratis (kun påmelding hvis du trenger busstransport).

Pris for buss (betales ved påmelding):
Det er satt opp buss. Denne går fra Frafjord kl 7.40 og fra Lauvvik kl. 8.30. Det er påmelding og betaling for buss. Se rød knapp til høyre på siden.
Medlem: Voksen kr. 100,- / barn og ungdom kr. 50,-. 
Ikke medlem: Voksen kr. 200,- / barn og ungdom kr. 100,-

De som ikke skal ta buss, møter opp direkte, enten i Frajord eller Øvre Espedal (ingen påmelding for disse).

 

TUR 1   Fottur over fjellet fra Øvre Espedal til Frafjord  (NB! PÅMELDING TIL BUSS)

Kl 7.30 Oppmøte på ungdomshuset i Frafjord
Kl 7.40 Buss fra ungdomshuset i Frafjord. Bussen kjører til Lauvvik og tar opp deltakere fra Stavanger og Sandnes. 
Kl. 8.30 Frammøte på Lauvvik. Buss (og ferge) til Øvre Espedal
Kl. 9.30 Turstart i Øvre Espedal. Fottur til samlingsstedet ved Fodnastølsvatnet og videre over til Frafjord.
Kl. 14.00-16.00  Turfølget fra Espedal og Frafjord møtes med idylliske Fodnastølsvatnet for pause, kulturinnslag og fisking/bading. 

Kl. 19.00 Retur med buss fra Frafjord til Lauvvik
Kl. 19.30 Buss er framme på Lauvvik. Hvis du velger Tur 1, får du med hele turen over fjellet. Da må du melde deg på turen for å få plass på bussen.

TUR 2   Fottur fra Frafjord til Fodnastølsvatnet og tilbake til Frafjord (kun oppmøte, ingen påmelding)
Fellestur med turleder opp til samlingsstedet ved Fodnastølsvatnet. Felles turstart fra Frafjord kl 11.00. Deltakerne ordner transport selv til og fra Frafjord. 

TUR 3   Fottur fra Øvre Espedal til Fodnastølsvatnet og tilbake til Øvre Espedal (kun oppmøte, ingen påmelding)

Fellestur med turleder fra Øvre Espedalen kl 9.30 (sammen med deltakerne som kommer med bussen). Deltkaerne som går tilbake til Øvre Espedal ordner transport selv. 

Ta med:
Det er en relativt krevende fjelltur som krever godt fottøy. 
God niste og noe varmt å drikke, en ekstra genser og noe å sitte på for en lang, fin dag i fjellet. 

Eventuelt fiskestang og/eller badetøy.

Turledere: 
Oddvar Flatebø odlflata@online.no

Helge Storhaug storhaughelge@gmail.com

Jon Magnus Follesø

Tove Sivertsen 

Arrangør: Bjødnatores venner  og Stavanger Turistforening

Se flere flotte bilder fra turen tatt av Erik Haaland.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi møtes på Kjærlighetsstien (1810)

Kjærlighetsstien gjenåpnes! Bli med på en kulturhistorisk begivenhet i Frafjordheiene. Kjærlighetsstien går over fjellet mellom Espedal og Frafjord. Det er en praktfull tur som går gjennom noe av det mest ...

Kontaktinformasjon:

Annonse