Stølsklassikeren i Suldal - Ryfylkestiens indrefilet (523)

Fellestur

Fra dato
2. juli 2016
Til dato
3. juli 2016
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Turkatalogen2016
Arrangører
STF 60+, Stavanger Turistforening
Turområde
Ryfylkeheiane, Sørlandet
Turkode
523
Dette arrangementet er over!
Suldalsheiene er på mange måter majesteten blant våre heier. Her finner en de vakreste og meste ruvende toppene i fylket, rester av gamle ferdselsveier og flotte og godt bevarte stølsområder som forteller om en annen tid i fjellet.
Kort turbeskrivelse:

I det smellvakre stølsområdet Bleskestadmoen i Suldal bygde Stavanger Turistforening sin aller første hytte. Det var ikke tilfeldig. I denne frodige fjelldalen var det i tidligere tider markedsplass hvor suldøler og austmenn møttes til hestehandel, og med stølsdriften ble dalen et møtested mellom bygdefolk og byfolk. Legg til at omgivelsene er som malt av Tidemand og Gude-maleri, og du bør vurdere et tokt i vesterled.

På turen går vi i fotsporene til våre forfedre. Vi starter ved Bleskestad og går bratt opp lia og østover på gammel kløvsti over myrer og frodige stølsmoer. Etter dyp søvn i historiske omgivelser på Bleskestadmoen går ferden videre gjennom en kjede av velstelte stølsidyller og opp i snaufjellet før sjarmøretappen inn til splitter nye og utrolig flott beliggende Jonstølen turisthytte. 

Lysten på mer? Turen fra Bleskestadmoen til Jonstølen er en del av den 220 km lange Ryfylkestien. Sjekk ut de 18 andre dagsetappene på www.ryfylkestien.no 

Avreise:

Ferje fra Stavanger til Tau. Avreise Fiskepiren lørdag morgen kl 9. Frammøte kl 8.45. Kjører så i privatbiler til Hjelmeland. Tar videre ferje til Nesvik. Deretter i privatbiler til Bleskestad.

Lørdag:
Fra Bleskestad bratt opp skogsvei gjennom furuskog. Videre på sti fram til Bleskestadåna og over på bro. Etter dette går løypa i mer åpent landskap, over myrer og frodige stølsmoer fram til den tradisjonsrike hytta bygget i 1891. I 2001 ble det satt opp ny hovedhytte samtidig som gammelhytta ble restaurert sammen med eldhuset og løa.

Søndag:
Gjennom tett bjørkeskog og bratt oppover langs det mektige Vallarjuvet. Fra Moltenuten bærer det jevnt nedover Skromledalen til Krokvasstølen og videre på den gamle stølsveien ned Dritarbakken til Skitstølen. Gaukstølåna følges nedover det vakre dalføret før en svinger mot Jonstølen.


Hjemreise:
Søndag sent ettermiddag. Vi er i byen utpå kvelden en gang.

Turledere:
Charlotte Eltervåg, 474 63 625, Gaute Njå og Tove Sivertsen.

Mat:
Ta med egen brødmat, pålegg og drikke til hele turen. Turlederne ordner middag lørdag kveld.

Priser:
Medlem 450,-, ikke medlem 650,-.

Hva dekker prisen?
Turledelse, overnatting og middag. Kostnad for privatkjøring er kr 3/km pluss eventuelle ferjer og bomavgift som deles på alle inkludert sjåføren.

Utstyr som turdeltakerne må ha med:
Lakenpose. Se ellers DNTs pakkeliste for sommerturer i fjellet

Kart:
Turkart Suldalsheiene 1: 50 000

Planleggingsmøte:
Orientering om turen, praktiske detaljer, tar vi på planleggingsmøtet tirsdag 28. juni kl 18 i STFs lokaler i Kannik. 

 

 

 

 

 

Kontaktinformasjon:

  • Charlotte Eltervåg
  • Tlf. 474 63 625

Annonse