NF grunnkurs bre (807)

Kurs

Fra dato
5. august kl. 12:00
Til dato
11. august
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Brekurs, Turkatalog2022_Bretur, Nf, Fjellsport, Bre
Arrangører
Stavanger Turistforening, DNT fjellsport Oslo , STF Fjellsportgruppa
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
807
Dette arrangementet har allerede startet!

Bli med på brekurs til den unike Demmevasshytta. Demmevasshytta har en av landets fineste plasseringer for gjennomføring av brekurs - rett ved brefallet Rembesdalskåka - på den sørvestlige delen av Hardangerjøkulen.

PROGRAM

Dag 1: Oppmøte. Isdalen - Demmevasshytta (1313 moh), ca. 18 km/ca 7-9 timer. Deltakerne og instruktørene møter i Isdalen. Starten er i Isdalen, inn under Hardangerjøkulen. Hit kommer du ved å kjøre opp Måbødalen, og ta veien inn mot Fossli Hotel. Men i staden for å kjøre bort til hotellet, tar du av til høyre noen hundre meter fra riksvegen. Her blir det utdeling av personlig og felles breutstyr. Turen går til Demmevasshytta - en tur på 7-9 timer, så det blir en sen, men hyggelig sosial middag på kvelden i en flott atmosfære.

Dag 2 tom 6: Kursdager på isen
Det blir lange og innholdsrike dager på breplatået på Hardangerjøkulen og ikke minst i blåisen i brefallet Rembesdalsskåkji.

Brekurset er ment som en innføring i brevandringens verden. Det vil gi deg kunnskap og opplevelser i høyfjellet som du kan ta med videre på egne turer. Under kurset vil du lære de mest grunnleggende ferdigheter for at du sammen med andre skal kunne ferdes trygt over isen. Du vil lære om hvordan breen beveger seg, veivalg og ferdsel, sikringsteknikk og hvordan vi tryggest forserer sprekkområder, samt hvordan vi bruker stegjern, isøks og andre sikringsmidler. På kveldstid blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, og orientering om neste dag. 

Hytta er i seg selv ett levende bremuseum med god atmosfære. Den ble bygget som anleggsbrakke i 1896 for å lage tappetunell fra nedre Demmevann. DNT kjøpte hytta i 1901 og drev den først som ubetjent, og senere som betjent hytte fra 1908 til 1941. Hytta var i perioder en av DNT’s mest besøkte hytter. Etter hvert som breen trakk seg tilbake og adkomsten ble vanskeligere, ble hytta nedlagt. Det var brefolket som på 1960-tallet tok arbeidet med å restaurere den gamle hytta. Resultatet er at Demmevasshytta i dag fungerer som et kurssted og turmål for fjellsportinteresserte og andre.

Dag 7: Demmevasshytta - Isdalen, ca. 18 km/ca 7-9 timer. Hjemreise
Spiser frokost, rydder og vasker oss ut av hytta, før vi tar sekken på ryggen og går tilbake til Isdalen. Estimert tidspunkt fremme i Isdalen ved bilene 17:00

Med forbehold om endring i programmet! Alle tidsberegninger er gjort ut ifra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen.

Formål med kurset og læringsmål

Kurset skal gi deltakerne en anledning til å oppdage gledene ved brevandring, og det skal vise en vei til å ferdes på bre på en sikker og naturvennlig måte. Kurset skal også vise hvordan man ferdes i fjellet på en trygg og naturvennlig måte.

Etter kurset skal du som deltaker:

 • Kjenne til grunnleggende stegjern- og bevegelsesteknikk på is
 • Kjenne til hensiktsmessig utstyr, knuter og inndeling av taulag på bre
 • Kjenne til taulagsrutiner på is og snø
 • Kjenne til snøbakketeknikk
 • Kunne utføre redning fra bresprekk
 • Få erfaring med orientering på bre
 • Kjenne til enkel brelære
 • Kjenne til konsekvenstenkning på bretur
 • Kjenne til naturvennlig ferdsel på bre

Pris medlem / ikke medlem: kr 5000 / 6000

Kurspakken inkluderer: breutstyr, instruksjon, kost og losji på Demmevasshytta, med unntak av første dag kun middag, siste dag kun frokost + niste/termos. NB! Hvis noen ønsker å variere frokost/nistepakkene sine på selvbetjeningshytta, kan det være greit å ta med seg litt ferskt brød.  Det er kun knekkebrød på Demmevasshytta.

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av kurset. Der står det blant annet hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne.

Passer kurset for meg? 

Ingen krav til forkunnskaper om bre, men du må være i god fysisk form og være fjellvant. Det innebærer at du er i stand til å gå i opptil 12 timer i ulendt terreng med flere hundre meters stigning og nedstigning, med tung sekk. Turen tur/retur Isdalen er lang og krevende med relativt tung sekk, og vil gå i høyfjellsterreng både på og utenfor merket sti.  Det kan være partier på turen som er luftige og bratte.
Deltakere må være fylt 18 år. 

Gradering: Krevende

Overnatting: På Demmevasshytta er det senger fordelt på rom. Les mer om hytten her: Demmevasshytta

Matallergi: Gi beskjed i kommentarfeltet ved påmelding!

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for kurset på egenhånd. Hverken kursleder eller administrasjon kan organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på kurset. Dersom deltakere selv avtaler samkjøring, er det vanlig prosedyre at kostnaden for kjøring dekkes av passasjerene i hver bil. Kostnad for privatkjøring er kr 3/km pluss eventuelle ferjer og bomavgift som deles på alle inkludert sjåføren. 

Kart og ruteinformasjon 

Turkart Finse 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Utstyr og pakkeliste

Personlig utstyr:
Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og hansker (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer. Ta i tillegg med klær for innebruk.
Klær på brekurs blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått).

Turutstyr: sovepose, kart og kompass, førstehjelpsutstyr, ryggsekk (gjerne med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant og toalettsaker.

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Det er ingen dyner eller puter på Demmevasshytta. Ta med sovepose.

Breutstyr er inkludert i prisen og utleveres ved kursstart

 • 1 stk. klatresele
 • 1 stk. hjelm
 • 1 par stegjern
 • 1 stk. breøks
 • 1 stk. snøanker
 • 2 stk. isskruer
 • 3 stk. klemknuteslynger
 • 1 stk. 60 cm slynge
 • 1 stk. 120 cm slynge
 • 3 stk. låsekarabinere
 • 4 stk. vanlige karabinere

Kurslitteratur: "Breboka"

Har du eget utstyr du foretrekker å bruke går det fint.

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og instruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Utstyrsutleie på Frilager
Nå kan du booke det utstyret du trenger på www.frilager.no

Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.


Generell informasjon

Booking
For booking klikk på «Meld deg på!» knappen oppe til høyre på denne siden.

Spør turansvarlig
Dersom du har spørsmål for denne turen kan du ta kontakt med Tale Klingsheim på tale@stf.no.

Utstyr og kart
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter.  

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Andre arrangementer fra fjellsportgruppa 

Program Stavanger Turistforening Fjellsportgruppa

Følg fjellsportgruppa på Facebook og Instagram

NF grunnkurs bre (807)

Bli med på brekurs til den unike Demmevasshytta. Demmevasshytta har en av landets fineste plasseringer for gjennomføring av brekurs - rett ved brefallet Rembesdalskåka - på den sørvestlige delen av ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

 • Gina Wigestrand
 • Knut Aksel Rydningen