Fra Tysdal, over Tysdalsheia og ned til Liarvatnet (602)

Fellestur

Dato
22. mai kl. 08:30
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Søndagstur, Dagstur,
Arrangører
Stavanger Turistforening, Søndagsturkomiteen , Voksengruppa STF
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
602
Dette arrangementet er over!

Vi starter ved busstopp ved Tysdal i østenden av Tysdalsvatnet. Etter lett oppvarming på gårdsvei over Spjotåna og litt på skogsvei tar vi oss bratt oppover Sallia på god sti og i fin furuskog. På toppen under Såta flater det litt ut og vi har forhåpentligvis flott utsikt over Tysdalsvatnet og ut mot Stavanger og havet i vest. 260 meter av oppstigningen er unnagjort, men vi skal videre opp til vestsiden av Salane. Dit er en god kilometer og nye 240 meter stigning i bjørkeskog, delvis på tråkk og i terrenget. Underlaget er tungt å gå i, litt myr og mosekledt stein og tuer. Oppe under Salane er skogen borte og vi går på moreneavsetninger i et helt annet lettgått terreng forbi Liarhus og over Tysdalsheia. Vi ser Austre Reinaknuten og Terneheia foran oss hele veien. Vi skal runde øst for Terneheia og her er det nye halvannen kilometer i terrenget på utydelige tråkk i tungt terreng. Men ikke mye stigning. Vi kommer til stien som går Liarvannet rundt og nå er det merket og god sti resten av veien. Det er flott utsikt mot Furenesvatnet, Holmavatnet, Vardhusheia og Heiahornet. På vei rundt Terneheia og Ternefjellet er det litt opp og ned uten for mange høydemeter. Vi ser ryggen vi skal gå opp mot Stora Tibergfjellet. Ved stidele i Terneskard, som skal ta oss ned Jørpelandsheia, kan vi sette igjen sekkene og gå opp de vel 200 høydemetrene til Stora Tibergfjellet (709 moh). Det er vel 40 minutter opp og 30 minutter ned. Siste etappe er snaue 2 kilometer ned Jørpelandslia og til veien.

På turen blir det to matpauser a 20 minutter. Det er greit å finne vann underveis.

Dette er en krevende tur på 11,3 km, men med over 900 høydemeter og som er beregnet å ta 7-8 timer.

Dette gjør at en avstikker opp på Ternefjellet (772 moh) ikke er aktuelt. Heller ikke turen fra Stora Tibergfjellet og videre ut på platået mot trigonometrisk punkt på 678 moh med nedstigning på ryggen ned mot Tibergfjell-tjørna lar seg gjøre. Det er for risikofylt, spesielt i fuktig og vått vær.

Generelt om lang-søndagsturene: 
Dette er søndagsturene for deg som liker å gå litt lengre, litt brattere og litt mer krevende enn til vanlig. Gåtid er mellom 5-7 timer, og felles busstransport gir uante turmuligheter ved å starte på et sted og avslutte på et annet. Ingen påmelding. For frammøte og mer informasjon, se under. 

Turleder:
Ulf Einar Moltu, 97798670.

Frammøte: 
Buss fra Sandnes kl 8.30, fra Stavanger kl 9.00. I Sandnes stopper bussen i Jernbaneveien, rett vest for Tinghuset (ved de parkeringsplassene som står oppstilt i området). I stavanger er oppmøte ved Gamle Stavanger Stadion. Påstigning på bussholdeplasser langs Rv 44 mellom Sandnes og Stavanger dersom det gis beskjed om dette på SMS til turleder (se navn og nummer over).

Kart:Turkart 2232 - 1:50 000 «Hjelmelandsheiene»

Priser: 
Medlem kr 300, ikke medlem kr 400.  

Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Godt fottøy, vindtett og vanntett tøy, sitteunderlag, mat og drikke.

Utstyr som kan være kjekt å ha med:
Fotoapparat, vandrestaver.

 
Vi gjør oppmerksom på at det ikke er ønskelig med hund på våre turer da vi ofte krysser dyr på beite.  
 

 

 

Fra Tysdal, over Tysdalsheia og ned til Liarvatnet (602)

Vi starter ved busstopp ved Tysdal i østenden av Tysdalsvatnet. Etter lett oppvarming på gårdsvei over Spjotåna og litt på skogsvei tar vi oss bratt oppover Sallia på god sti ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Ulf Moltu