SignaTUR - Ryfylkeheiene på langs etappe 1 (524)

Fellestur

Fra dato
26. juli kl. 11:15
Til dato
29. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetur, Langtur, Signatur, Ryfylkeheiene
Arrangører
Stavanger Turistforening, Voksengruppa STF
Turområde
Hardangervidda, Ryfylkeheiane, Sørlandet (se kart)
Turkode
524
Dette arrangementet er over!

Interessen for lange hytte-til hytte-turer i norske fjell og fjorder øker. Ta en SignaTUR og opplev de aller flotteste fjellområdene og vandrerutene i Ryfylkeheiene. Ryfylkeheiene på langs er en langtur som gir deg Ryfylkeheiene på sitt beste, en dannelsestur som bør være på manges  "bucket list". Se alle etappenebeskrivelsene her og bli med oss på fellestur (søk turene 524, 525, 526 og 527). I årets program har vi lagt opp til at alle etappe kan kombineres. 

Turrute/ etappe 1, Ryfylkeheiene på langs:
Haukeliseter - Holmavatn - Bleskestadmoen - Jonstølen, 3 dagsetapper, ca 45 km. 
Fra sørsiden av Hardangervidda over turens høyeste punkt i Turistskaret (1350 moh.) til frodig stølsterreng rundt Bleskestadmoen i Suldalsheiene. Avsluttes på Jonstølen med retur ned til vei, eller bli med videre på etappe 2.

Planleggingsmøte:
Torsdag 21.juli kl 18 i Tursenteret i Olav V's gt 18.

Dag 1, Med buss fra Stavanger til Haukeliseter. Oppmøte Stavanger busstasjon klokken 11.15. Bussen går klokken 11.30 og er framme på Haukeliseter klokken 16.15. Vi innlosjerer oss på koselig stabbur, spiser middag og planlegger neste dagsetappe. Etter maten blir det "villmarkspa" med (is) bading i Ståvatnet for de tøffeste og varm badstu, så husk badetøy. Håndkle kan leies på Haukeliseter.

Dag 2, Haukeli - Holmavatn 1130 moh. 16 km, 7 timer.
Etter deilig frokost servert på Haukeliseter fjellstue (nistepakke fra frokostbuffeen er inkludert i prisen) pakker og vasker vi oss ut av stabburet, før turen går østover langs Ståvatnet, forbi dammen og på bro over Kjelaelva og sørover til Kisteelvi. Ruten fortsetter i småkupert terreng, delvis gjennom dvergbjørk, vierkratt og fuktige skrålier fram til Vassdalen. Vassdalselvi passeres på en kraftig helårsbro og så bærer det i storslått høyfjellsnatur opp Vassdalen og langs Fjellvåknuten. Her er et knudret landskap preget av markerte morenerygger og andre spor etter istiden. Fra rutens høyeste punkt, Turistskaret 1330 moh, er det fin utsikt mot Holmavatnet og Fitjanuten. Ruten fortsetter ned skaret, forbi planterike rabber og på vide, graskledde moer fram til Holmavasshytta. I de nordvendte skråningene i Vassdalen og opp mot Turistskaret ligger det snøfenner til langt ut over sommeren. Senere på året når snøen er borte er løypa merket gjennom storsteinet ur. Kanskje vi ser reinsdyr eller ørn?

Dag 3, Holmavatn - Bleskestadmoen 711 moh. 17 km, 6 timer.
Fra Holmavasshytta går ruten vestover i lettgått høyfjellsterreng, forbi Klovsteinane mot Naustdalen. Tverråna krysses og stien fortsetter langs Sandvatnet fram til stidelet for ruten til Kvanndalen. Fra Sæbyggjedalen følges anleggsveien sør-østover over dammen, ned til Reinskvelven og videre i småkupert terreng, gjennom bjørkeskog og myrer fram til Klauvskeimoen. Bare tuftene står igjen etter stølshusene her. Fra de fine moene går ruten over et høydedrag og fram til Bleskestadmoen, Stavanger Turistforenings aller eldste hytte. I tidligere tider møttes suldøler og austmenn til hestehandel på Bleskestadmoen. Bygningene ligger på en vakker stølsvoll omkranset av fjellbjørkeskog og snaufjell. Det er fiskemuligheter i Bleskestadåna og medlemskap i STF gjelder som fiskekort. . 

Dag 4, Bleskestadmoen - Jonstølen 720 moh, 13 km, 5 timer.
Stien går i sør-vestlig retning gjennom tett bjørkeskog og bratt oppover langs det mektige Vallarjuvet. Videre i jevn stigning opp til Moltenuten. Herfra bærer det jevnt nedover Skromledalen til Krokvasstølen, og videre på den gamle stølsveien ned Dritarebakken til Skitstølen. Gaukstølåna følges nedover det vakre dalføret. Anleggsvei følges videre fram til broen over elveleiet for Storåna. Jonstølen ligger vakkert til like ved et gammelt stølsområde som har gitt hytta navn. Hytta er nesten som en severdighet i seg selv: Bygningskroppen bukter seg over det frittliggende svaet den er reist på, hytteveggene er vinklet for å gi panoramautsikt både utenfra og innenfra, selv trappa er vinklet som et amfi med storslått natur midt i mot. 
De som nå skal videre med RYGER 2 fortsetter i retning Krossvatn, mens vi andre rusler ned til Vetrhus der bussen går kl 18:05 til Sand. Vi avslutter med kveldscruise gjennom Ryfylke, fra Sand til Stavanger. Ankomst Stavanger kl 21.10

Turledere: Håvard Hansen, tlf 97158762, og Marie Nøkling

Priser:
Medlem 2150,-, ikke medlem 2650,-.

Hva dekker prisen:
Buss til Haukeliseter, buss fra Vetrhus, båt fra Sand til Stavanger, turledelse, overnatting, felles middager (bortsett fra middag på Haukeliseter), frokost og niste på Haukeliseter, samt admin. Deltakerne må selv sørge for tørrmat og niste på de andre hyttene. 

Mat:
Middag er inkludert, utenom første dagen da alle kjøper den middagen de ønsker i restauranten på Haukeli (https://www.haukeliseter.no/servering/). Ta ellers med brødmat og pålegg til frokost og niste (frokost og niste på Haukeliseter fjellstue er inkludert i prisen). Det er mulig å kjøpe tørrmat (knekkebrød, havregryn og pålegg) på de fleste hyttene.


Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Sovepose/lakenpose, ellers vanlig utstyr for overnattingsturer i fjellet. Godt fottøy viktig. Se ellers DNTs pakkelisete for sommerturer i fjellet.  

Krav til deltakerne:
Deltakerne må være i god fysisk form og kan bære ryggsekk på 8-12 kg.

Vilkår for deltakelse på fellesturer: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur. Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Følg oss på Facebook Turer for voksne Stavanger Turistforening


 

SignaTUR - Ryfylkeheiene på langs etappe 1 (524)

Interessen for lange hytte-til hytte-turer i norske fjell og fjorder øker. Ta en SignaTUR og opplev de aller flotteste fjellområdene og vandrerutene i Ryfylkeheiene. Ryfylkeheiene på langs er en langtur som ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Marie Nøkling
  • Håvard Hansen