Bli med opp i høyden og utforsk området rundt Svartevatn (520)

Fellestur

Fra dato
9. juli kl. 08:00
Til dato
15. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Fottur, Sirdalsheiene, Langtur, Hyttetur, Lysefjorden, Lysefjorden, Lysefjordenturisthytte, Lysefjordenturisthytte
Arrangører
Stavanger Turistforening, Voksengruppa STF
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
520

Opplev hytter du kanskje ikke har vært i på lenge. Vi skal vandre mye over 1000 moh. Kanskje finne ut hvorfor en 29 år gammel mann fra Kristiania for 100 år siden ble eier av en million dekar høyfjell mellom Lyse-Hjelmeland-Setesdal og Sirdal. Dersom du ikke har opplevd en ekte Heiberghytte, bør du unne deg denne turen. Og siste men ikke minst, gjenoppdage "nye" Nilsebu som nettopp er pusset opp.

Aldersgrense
18 år

Planleggingsmøte

Tirsdag 05 .juli 2022 kl 18:00 i Tursenteret i Olav Vs gate 18 i Stavanger. 

Program

Dag 1 - Turstart

Vi tar buss fra Stavanger Turistforenings lokaler i Olav V gate 18, 4001 Stavanger kl: 08:00 til midten av Indre Flogevatn, her begynner vi å gå opp langs Flogvasskvæven, videre inn til Rinnelegå, stikryss ved 1025 (vann), til Mø Sunnå 1051moh, vest for Anglaugknuten, inn Anglaugdalen, Stompetjødnene og stidele til Ådneram, langs Litla Taumevatn og til hytta.

ca 12 km /4 timer

Dag 2 -  Fra Taumevatn til Heibergtunet Storevatn.

En kort dag med tid for en topp eller to. Ruten går forbi sørenden av Taumevatn og passerer en sammenrast dyregrav; plassert mellom berget og vatnet. Stien fortsetter opp draget øst for Oselega hvor bekk steingås eller vades ved høy vannføring. Veidelet for turen via Endefiske. Videre jevnt oppover grusbakker og gjennom fjellbjørkeskog til Tarjeisånæ som krysses på helårsbro. Etter å ha passert en liten fjellrygg kommer du til utløpet av Storevatn. Elva krysses på helårsbro. Videre i lettgått terreng på vestsiden av Storevatn fram til hyttetunet.

7,1 km / 3 timer

Dag 3 - Fra Heibergtunet Storevatn til Kringlevatn

Fra hyttetunet går ruten nordover i lettgått høyfjellsterreng langs vestsiden av Varetjørn (1102moh). Videre langs den gamle Skinnveien og mot det høyeste punktet på ruta, Varebrotet (1150 moh.) Videre nordover til vestenden av Såvatn (927moh), og videre i nordvestlig retning til østenden av Såtjønn som er en del av Svartevassmagasinet (~899moh) Deretter følges løypa fram til stidelet mot Bossbu, og videre gjennom frodig terreng fram til hytta.

11,9 km / 5 timer

Dag 4 - Fra Kringlevatn til Storsteinen

Nordover gjennom spennende dødislandskap til stidele til Viki og Bykle. Elva i Breidalen vades greit. Videre mot nordvest i kupert høyfjellsterreng. Øst for Ulvtuvtjønn og ned til Djupatjønn med stidele for ruta til Hovatn. Bekken ved hytta steingås eller vades.

13,1 km / 5 timer

Dag 5 - Fra Storsteinen til Eidavatn

Fra hytta går ruta i vestlig retning gjennom karrig, men kupert og spennende terreng. Før stigningen til Storsteinheia passeres Storsteinen som har gitt heistrekningen navn. Helleren her var i eldre tid overnattings- og hvilested for folk som gikk mellom Bykle i Setesdal og bygdene i vest. På Storsteinheia går stien stort sett på lettgått, men kupert grunnfjell. Har vi tid, er det verd å ta en avstikker til Jensahelleren som ligger ca midtveis på sørsiden av stien. Ved Sanddalen dreier løypa i sørlig retning ca 2 km fram til hytta.

12,4 km / 5 timer

Dag 6 - Fra Eidavatn til Nilsebu

Fra hytta går ruten en kilometer rett østover til stidelet mot Storsteinen. Videre sørover den flate Lusaheia hvor løypa krongler seg fram forbi utallige små og store vatn og flyttblokker. Ved Grønahola bærer det bratt ned i den frodige og idylliske Storådalen. Storånå har etter reguleringen vanligvis liten vannføring og vades lett.

12,9 km / 5 timer

Dag 7 - Fra Nilsebu til Kleggjadalen/Nilsebudammen

Elva krysses på helårsbro like ved hytta og svinger seg videre oppover grasbakker i retning Heiafjellet. Kommunegrensa mellom Hjelmeland og Sandnes krysses før ruten fortsetter gjennom Heiaskaret og runder Heiavatnet. Herfra sørover og ned mot den frodige Kleggjadalen som følges vestover til Nilsebudammen og Nilsebuvegen. Ruten er gradert som krevende grunnet enkelte bratte partier. Det er lagt ut kjetting i de bratteste partiene i Heiaskaret. Vel nede i Kleggjadalen kommer taxi'en og kjører oss ned til Lysefjorden turisthytte hvor vi nyter 3 retters middag og tar båten ut til Lauvvik på kvelden. 

Vi tar forbehold om at det kan bli endringer i programmet!

Viktig informasjon

Turledere: Hege Jåsund (99266649), og Guro Wakvsik

Pris
Medlem i DNT / ikke medlem
3000 kr / 3600 kr

Prisen dekker
Prisen inkluderer transport, middag, turledere og overnatting i hytter. Frokost, lunsj og snacks medbringes av den enkelte.

Pakkeliste

Utstyr som deltakerne må ha med

Vi anbefaler alle å følge DNTs pakkeliste for sommerturer. Husk hodelykt med ekstra batterier! 

Utstyrsutleie på Frilager
Nå kan du booke det utstyret du trenger på www.frilager.no. Husk at det er ikke er nødvendig å kjøpe nytt utstyr for alle slags aktiviteter! Tenk på miljøet og kjøp brukt, lån eller lei utstyr. Miljøvett er fett! Ta gjerne kontakt med oss hvis det er utstyr du trenger som ikke finnes på Frilager. Det pleier å ordne seg. 

Krav til deltakeren
Du må være i normalt god form og være vant til å gå i fjellet. Den lengste dagsetappen er omtrent 15 km lang og tar rundt 5-6 timer. Alle bærer sekk med eget utstyr pluss litt av den felles maten. 


Spesielle behov
Vi ber om at deltakere med sykdommer eller matintoleranser som kan påvirke turen gi beskjed om dette i kommentarfeltet ved påmelding.    

Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

 
Generell informasjon

Booking
For booking klikk på «Meld deg på!» knappen oppe til høyre på denne siden.

Spør turansvarlig
Dersom du har spørsmål for denne turen kan du ta kontakt med Torkel Berland Reinersten, på e-post torkel@stf.no.

Utstyr og kart
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter.  

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Følg oss på Facebook og Instagram

Bli med opp i høyden og utforsk området rundt Svartevatn (520)

Opplev hytter du kanskje ikke har vært i på lenge. Vi skal vandre mye over 1000 moh. Kanskje finne ut hvorfor en 29 år gammel mann fra Kristiania for 100 ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Guro Waksvik
  • Hege Jåsund