Kurs i fjellmedisin (820)

Kurs

Fra dato
18. mars kl. 18:00
Til dato
20. mars
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Førstehjelpskurs, Førstehjelp., Fjellmedisin
Arrangører
Stavanger Turistforening, Naturlosgruppa , STF Fjellsportgruppa
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
820
Dette arrangementet er over!

STF Fjellsportgruppa er stolt over å sette opp et kurs som svært mange fjellsportere vil få bred nytte av. 

Fjellmedisin er kunnskap om førstehjelp på steder uten tilgang til rask førstehjelp. Fjellmedisin tar for seg de viktigste og livreddende faktorene når hjelpen er mer enn 30 minutter unna! Nedkjøling, blødning, sjokk og enkle skader kan effektivt behandles med svært enkle midler og grep, kunnskapen redder liv, selv av personer uten medisinsk faglig bakgrunn! Oftest vil dette være aktuelt ute i naturen, men kan også være nødvendig kunnskap å ha i bynære strøk eller ved en bilulykke på en fjellovergang om man står der alene som første innsats og hjelpen er langt unna.

Om innholdet på kurset: 

Fjellmedisin krever forståelse av de viktigste livreddende tiltakene, improvisering, kreativitet, og bruk av det utstyret og de midlene de fleste av oss allerede har med oss på tur.

De vanligste skadene som kan oppstå kan være alt fra gnagsår, ankelovertråkk, forbrenning, fall gjennom isen eller et håndleddsbrudd. Men kan også innebære mer kompliserte skader i forbindelse med fjellklatring, kajakk, bratt skikjøring, ekspedisjoner og fotturer.

Den isolerte skaden behøver ikke nødvendigvis å være så farlig, men det å måtte vente på profesjonell hjelp over tid kan endre situasjonen dramatisk og dette kan DU med enkle grep forebygge!

Forestill deg følgende faktiske scenarier som har hendt:

  • Du er på topptur til Dyrhaugstind i Jotunheimen. På nedkjøringen kommer en i turfølget borti en stein og får et stygt fall. Personen klager over vondt i nakken og i venstre fot. Det er så vondt at han ikke klarer å stå på ski videre. Det er overskyet og lavt skydekke kommer inn. Du ringer nødnummeret og på 113 sier de at helikopter er umulig på grunn av tåke og dårlig sikt i området. Lokalt røde kors er 3 timer unna. Hva gjør dere?
  • Dere er på telttur og skal mekke bål sent på kvelden. Under kløyving av ved er kompisen uheldig og nærmest splitter sin egen hånd i 2. Blodet spruter og dere er langt unna bilvei. Hva nå?
  • Du er på klatretur i Nissedal en sen høstdag med 2 venner. Temperaturen er rundt 10 grader og det er begynt å regne. På 3. taulengde faller den som er på led og brekker ankelen stygt med åpent brudd og hjelmen er knust. Kameraten snakker usammenhengende. Dere får rappellert ned til innsteget og varslet om hjelp. Dere er ellers alene i området. Norsk Luftambulanse er på på oppdrag, men regner med å være der innen 2 timer. Det er en knapp kilometer å gå til bilen i ulendt terreng. Hva gjør dere?
  • Du og bikkja går fra hytte til hytte over Hardangervidda. I et dalføre uten mobildekning snubler du i bekken og tar for deg med armen. Tung sekk og dårlig landing fører til voldsomme smerter i håndleddet. Hva nå? Du er alene.

Med svært lite midler, en gjennomtenkt plan på ulike situasjoner og effektive tiltak kan man komme seg raskt til profesjonell hjelp, fikse situasjonen eller redde et liv!

Det forutsetter selvfølgelig at du har lært deg hva og hvordan du skal løse problemet.

Det kan vi lære deg!

Instruktører: 

Lars Nessa, utdannet anestesisykepleier og jobber nå som redningsmann i Norsk Luftambulanse. Lars er også leder i Rogaland Alpine redningsgruppe. I 2014 ble han ferdig med Diploma in Mountain Medicin (DiMM) sammen med Solvor. Lars har massiv turerfaring og det kan nevnes han var første nordmann på K2 og fra alle sine turer, har Lars ulike fjellmedisinske opplevelser som dere vil høre anekdoter fra.

Solvor Mowinckel Småkasin jobber som anestesisykepleier ved Ullevål sykehus, Oslo. Solvor er medlem av Langfjella Alpine redningsgruppe og avsluttet DiMM som nevnt med Lars i 2014. Hun har gjennom årene vært på en hel del turer, i inn og utland. Nepal er kanskje det landet hun har oppholdt seg lengst i og hatt sine lengre ekspedisjoner. I 2012 startet hun mfl. opp organisasjonen Medical Aid Mountaineering(MAM), hvor målet er å inspirere andre fjellfolk til å gi livsviktig kunnskap i form av førstehjelpsundervisning i fjellbygder man besøker på sin vei.

Planleggingsmøte

Informasjon og detaljert program sendes ut på e-post i forkant. 

Pris
Medlem i DNT / ikke medlem
4150/4850 kroner

Inkludert i prisen

Prisen inkluderer komplett kurs med profesjonelle instruktører fra Norsk Fjellmedisinsk Selskap. Overnatting med frokost, lunsj og middag på Ådneram Turisthytte i Sirdal.

Krav til deltakerne

Vi setter ingen andre krav enn nysgjerrighet på fjellmedisin og et ønske om å ta vare på de rundt seg på fjellturer. 

Pakkliste

Sendes ut sammen med informasjon til deltakere før avreise. 

Transport/kjøring

Deltakerne må selv ordne transport til Ådneram. Vi oppfordrer til samkjøring.

Utstyrsutleie på Frilager
Nå kan du booke det utstyret du trenger på www.frilager.no

Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

 
Generell informasjon

Booking
For booking klikk på «Meld deg på!» knappen oppe til høyre på denne siden.

Spør turansvarlig
Dersom du har spørsmål for denne turen kan du ta kontakt med Tale Klingsheim på tale@stf.no

Utstyr og kart
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter.  

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Andre arrangementer fra fjellsportgruppa 

Program Stavanger Turistforening Fjellsportgruppa

Følg fjellsportgruppa på Facebook og Instagram

Kurs i fjellmedisin (820)

STF Fjellsportgruppa er stolt over å sette opp et kurs som svært mange fjellsportere vil få bred nytte av.  Fjellmedisin er kunnskap om førstehjelp på steder uten tilgang til rask ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Lars Flatø Nessa
  • Tove Sivertsen