Forsommertur i Bjerkreimsheiene (614)

Fellestur

Fra dato
3. juni kl. 14:00
Til dato
6. juni
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Stakken, Viglesdalen, Hyttetur, Tematur
Arrangører
Stavanger Turistforening, Voksengruppa STF
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
614
Dette arrangementet er over!

Bli med på årets første fjelltur uten ski på beina!? Vi starter i «lavlandet». Det blir en litt brutal start opp Tveitabrekka, men ikke så lange dagsetapper på denne turen. Så her er det mulighet til masse isbading i finværet (alltid optimist 😀)

Dag 1 - Første dag fra Tveitabrekka til Tomannsbu, 6,6km
Vi kjører i privatbiler fra Stavanger kl. 14 og kjører til Tveitebrekka i Hunnedalen. Fra parkeringsplassen på fv. 45 ved fylkesgrensen mellom Rogaland og Agder krysses elva på helårsbro. Løypen går bratt opp Tveitabrekka og videre over snaufjell og på skrå nedover svaberg som kan være glatte i regn og frost. Vest for Store Øyevatn krysses elva på helårsbro. Ruten forsetter videre mot sør gjennom småkupert, frodig lende. Deretter bratt opp Flåskaret og i vekslende, til dels myrlendt terreng, før det bærer ned til Djupevatn og hytta.

Dag 2 - Fra Tomannsbu til Støle 
Turen starter i sørlig retning i frodig og småkupert terreng langs Djupevatn, Langevasskilen og Vassvollvatnet. Det er noen korte, men litt krevende partier langs Vassvollvatnet der det er montert kjetting som sikkerhet. Videre vest for ytre Skredåvatnet. Fra stiskillet mot Skredå ved Flæet går løypen sørvest gjennom Trongane og ned til Øyestøl. Videre i slettelandskap som veksler mellom myr og tørrere partier.

Dag 3 - Støle til Kvitlen, 9km
Det er to alternativer for de første to kilometerne; elva vest for hytta kan krysses på hengebro og deretter følges sørsida av elva over en liten fjellknatt. Alternativt følges vassdraget på nord- og øst-sida, Åtjørn passeres på nordsida og elva som kommer fra Bergavatnet vades (obs: vanskelig å krysse ved høy vannstand). De to alternative rutene møtes sør for Bergavatnet. Herfra fortsetter ruten nedover den frodige Austdalen. Elva som kommer fra Jensavatnet passeres på helårsbro og etter Hovlandsstølen, ved husmannsplassen Hommi i Hommadalen, deler løypen seg mot Kvitlen i sør, og løypa mot Stavtjørn fortsetter mot vest. Tar sørover med elva fra Jensavatn. En snartur oppom Hommaknuten hvis været tillater det.

Dag 4, Kvitlen til Stavtjørn, 10,9km
Kvitlaåna krysses på hengebro vestenfor hytta. I stiskillet til Bjordalog Eikebrekka, fortsetter løypen nordover gjennom Nordre Kvitladalen på vestsida av Kvitlaåna. I Hommadalen ved husmannsplassen Hommi er det stiskille til Støle. I Myrstølbrekkå, snaut 5 km fra Stavtjørn, ligger en stor heller under en steinblokk, ca. 50 meter ovenfor stien. Turens høyeste punkt (728 moh.) ligger ca 3 km fra Stavtjørn og byr på utsikt over Barbuvatnet og Hommadalen. Drifteveien går videre langs en tydelig ryggformet sidemorene på sørsiden av Barbuvatnet, dannet for 12 000 år siden. Videre på nordsiden av Lomstjørn. Herfra bærer det sørvest gjennom Lomsdalen og nedover nord for Longsfossen. Deretter en snau km i retning sørvest mot elva Åni og parkeringsplassen på Stavtjørn hvor vi blir plukket opp av en minibuss og kjørt tilbake til bilene. 

Planleggingsmøte:
Tirsdag 31.mai kl 18 i Tursenteret. 

Turledere:
Hege Jåsud og Kjetil Hope Sørbø

Priser medlem/ ikke medlem: 1100,- / 1500,-

Hva dekker prisen:
Transport fra mål til biler, turledelse, overnatting og middag.

Kart:
Turkart Frafjord- og Bjerkreimsheiene 1: 50 000.
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter.

Utstyr som turdeltakerne må ha med:
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste for sommerturer. Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk sommer.

Vilkår for deltakelse på fellesturer: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur. Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Følg oss på Facebook Turer for voksne Stavanger Turistforening

Forsommertur i Bjerkreimsheiene (614)

Bli med på årets første fjelltur uten ski på beina!? Vi starter i «lavlandet». Det blir en litt brutal start opp Tveitabrekka, men ikke så lange dagsetapper på denne turen. ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Hege Jåsund
  • Kjetil Hope Sørbø