Kurs - tau og korger av Lindebast på Sankefestivalen (1211)

Kurs

Dato
26. juni kl. 10:00 - 16:00
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Seniorer
Turtyper
Kurs, Temakurs, Sankefestivalen, Håndverk, Tradisjon, Lind, Bærenett, Laurdag26.6
Arrangører
Stavanger Turistforening, Hjelmeland Turlag , Naturlosgruppa , Kurvmaker Hege Wiken
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
1211
Dette arrangementet er over!

Lindebast er laget som ligg mellom barken og veden på lindetreet. Me hauster lindebasten om våren når det svar (når sevja stiger), og lar den ligge i bløyt i 3 måneder. Da er den «fådd» og kan deles opp i tynne flak.  

Både tau og tråd vart laga av lindebast, den vart også brukt til innslag i vev. Basta er eit utruleg sterkt og smidig materiale, og har ei vakker gyllen farge.  

Det har ganske sikkert blitt laget lindetau over alt der det vokser lind. Tradisjonsundersøkelser gjort midt på 1900-tallet tyder på at dette var særlig viktig på Vestlandet. Tauet ble brukt til mange ulike formål som hestetømmer, tråd i hesjer, klesnorer, til å binde om høy og til fiskeredskaper. Tau av lindebast har lange tradisjoner. Det er funnet slike tau som er nær 2500 år gamle. Det er funnet lindetau både i Osebergskipet og Gokstadskipet, tau som må være 1100-1150 år gamle. (Kilde: Naturhistorisk museum, UiO) 

På kurset kan ein velge mellom forskjellige teknikker i i lindebast. Ein kan lage tau, tråd og fletter. Ein kan og lage små nett i ein teknikk som kalles “looping” Det er ein teknikk som kan sammenliknes med fingerhekling, og som ikkje krev noko verktøy. Det er også mulig å veve enkle bånd med lindebasten. Kurset går paralellt/saman med kurset i sponkorgfletting. 

Det vil også vere mulig å kjøpe med seg materialpakke heim om en vil fortsette på egenhand. 

 • Kurshalder
  Korgmaker Hege Wiken og Samson Østbø.
   
 • Pris for kurs
  Turistforeningsmedlem kr. 550,- / Ikkje medlem kr. 700,-. 
  I tillegg kommer materialkostnad kr. 500,- per deltaker. Disse betales direkte til kursholder på festivalen.
   
 • Tid og stad
  Kl 10-16, ute under telt ved Sanketorget
   
 • Påmelding
  Begrensa tal plasser - Så om du er interessert, så meld deg på tidleg !

Kurset inngår i programmet på Sankefestivalen 2021. Når du har meldt deg på dette kurset, kan du samtidig delta på det åpne programmet på Sankefestivalen kl 13.30-16.30. Ta ein runde på Sanketorget, besøk vår lokale Sankekafè og få meir inspirasjon!

OBS!  Vi følgjer DNT smittevernsinstruks for gjennomføring av aktivitet - du kan lese mer om denne her. Du vil få meir informasjon ved ankomst til arrangementet som er tilrettelagt etter gjeldene smittevernregler. Alle deltakere har sjølv ansvar for å holde god nok avstand til andre turdeltakare. Er du ikkje i form eller har forkjølelsessymptom kan du ikkje delta, avmelding må meldes seinest 24 timar før slik at dei på ventelista kan få tilbud om plass. Takk for hjelpa.

Kurs - tau og korger av Lindebast på Sankefestivalen (1211)

Lindebast er laget som ligg mellom barken og veden på lindetreet. Me hauster lindebasten om våren når det svar (når sevja stiger), og lar den ligge i bløyt i 3 ...

Kontaktinformasjon: