Fra inne- til uteklatrekurs (842)

Kurs

Fra dato
28. mai kl. 16:45
Til dato
30. mai kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Klatrekurs, Fjellsport, Klatring, Uteklatring
Arrangører
Stavanger Turistforening, STF Fjellsportgruppa
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
842

Formålet med Fra inne til ute-klatrekurset er at du skal lære å klatre sikkert utendørs på klatrefelt, både på topptau og med leding på bolter. I tillegg å bli litt kjent med klatrefelt og klatreruter i Ryfylke som passer for nybegynnere slik at en trygt kan fortsette med utendørs sportsklatring etter endt kurs. Vi ønsker også vise hvor kjekt det er å klatre utendørs, men også fokusere på de ekstra faremomenter det er ved utendørs klatring i forhold til innendørs klatring. Kurset vil stort sett følge opplegg og tema som i NKF sin mal til fra-inne-til-ute-klatrekurs (https://klatring.no/fra-inne-til-ute ), men være tilpasset lokale klatrefelt og forhold, og aktuelle værforhold.

For at denne aktiviteten skal være trygg for deg og våre turlederne har vi innført krav om påmelding på alle våre turer. Vi følger DNTs smittevernsinstruks for gjennomføring av aktivitet, du kan lese mer om denne her. Alle deltakere har selv ansvar for å holde god nok avstand til andre turdeltakere. Er du ikke i form eller har forkjølelsessymptomer kan du ikke delta, avmelding må meldes senest 24 timer før slik at de på ventelisten kan få tilbud om plass. Takk for hjelpen.

Program

NB! Ved dårlige værmeldinger kan kurset bli flyttet. 

Dag 1 - Fredag kveld 1700-2200 (oppmøte Kiwi Tau 1645). Vi reiser til Kalvatødne (https://brattelinjer.no/sector/2909 ) og fokuserer på repetisjon av basic kunnskap fra innendørs klatring (utstyr, sikring på topptau og led, kameratsjekk m.m.), utendørs bolter og toppankere, leding på bolter og hvordan snu (dvs. tre tauet gjennom) på toppanker av to ringer. Vi leder noen ruter og alle får prøve å lede og snu. Kalvatødne er et relativt «snilt» klatrefelt med kort bolteavstand og ruter på grad 4-7. I åttetiden reiser vi videre til Dørvika i Forsand/Lysefjorden som også blir leirsted natt til lørdag. I Dørvika er det et lite klatrefelt med ca 9 korte boltede ruter på grad 5-7 der vi fortsetter fredag kveld og lørdag morgen med å øve leding og snuing, rappelering (nedfiring) og rappel fra trær for å sette topptau.

Dag 2 - Lørdag 1000-1900. Etter evt ei økt i Dørvika med rappellering reiser vi til klatrefeltet Store Judra i Forsand der vi fortsetter videre med rappell ned til toppanker for å sette topptau og klatring på topptau. Her vil vi ha fokus på faremomenter utendørs som f.eks. klatring i løst fjell. Etterpå reiser vi til klatrefeltet Åstøl ved Jørpeland der vi koser oss med klatring/leding på svaruter og ser litt på klatreteknikker som en ikke bruker så ofte innendørs. Utpå kvelden forflytter vi oss passende leirsted med tanke på at søndagen vil foregå i Hjelmeland/Fister.

Dag 3 - Søndag 1000-1600. Vi reiser først til et nytt lite klatrefelt i Hjelmeland der vi fokuserer på rissklatring og dertil egnede klatreteknikker som jamming og lay-back. Leding med naturlig sikringsmidler er ikke «pensum» på kurset, men det blir kanskje en liten demo og introduksjon til naturlige sikringsmidler som en «aperitif» til fjellklatrekurset som fjellsportgruppa arrangerer hvert år. Senere på dagen reiser vi ut til Fister og kanskje Ryfylkes største og flotteste klatrefelt på Grønvik. Her koser vi oss med topptauing og leding på bolt på flotte ruter og ser også litt på «tilkomstteknikk» for å sette topptau, rappel på enkelt tau med grigri og bruk av grigri, tauklemmer og klemknuter for klatring på tau.

Kursinnhold

 • Gjøre seg kjent med utstyret: tau, seletøy, hjelm, sko, karabiner, taubrems, kortslynger
 • Knuter, innbinding i selen, klemknuter
 • Topptauklatring, sette topptau i boltet toppanker, krav til toppanker 
 • Klatreteknikker, bevegelsesteknikk i forskjellige fjellformasjoner (sva, riss, etc)
 • Rappellering, rappellere ned for å sette topptau. Lage egne toppankere fra trær etc.
 • Lede på borebolter, snuing og litt om naturlige sikringsmidler og tauklatring/tilkomst
 • Faremomenter ved utendørs klatring, løst fjell, bolteavstand, bakkefall, vær og vind…

Pris medlem i DNT/ ikke medlem kr: 1000/1400,-

Prisen inkluderer instruksjon og administrative utgifter. Transport- og matutgifter og evt. leie av utstyr kommer i tillegg. Transportutgifter spleises mellom deltagerne. Fint om noen har bil.

Oppmøte: Kiwi Tau fredag kl. 1645

Pakkliste

Overnattingsutstyr (telt), mat/middag, drikke og klær etter været som er gode å bevege seg i. Hodelykt. Kursledelsen vil evt. organisere felles lavvo og grillutstyr. Klatreutstyr (egen liste).

Klatreutstyr (lignende som for NKF sin kursmal, noe utstyr kan evt. leies på Frilager)

 • Innendørs klatreutstyr (sittesele, klatresko, taubrems/assisterende taubrems, skrukarabin, kalk/pose). Ta gjerne med gri-gri el.lign. om du har, men du bør altså ha en taubrems som kan brukes til rappell med dobbelt tau, altså med to «hull».
 • HJELM! (skal være UIAA-godkjent for klatring)
 • Minst ett klatretau (heltau), 60m pr. 2 deltagere. Fint om hver deltager har et klatretau.
 • Kortslynger. Fint om hver deltager har 8-10stk, da noen ruter har opptil 15 ledebolter.
 • To klemknuteslynger av 5-6mm tau, ca 110-120cm uknytt.
 • Minst 2 skrukarabiner i tillegg til den nevnt over for taubremsen.

Krav til deltakerne

Deltagerne må ha Bratt Kort og må ha klatret/sikret en del innendørs både på led og topptau. God fysisk form, erfaring fra ferdsel i fjell er også en fordel. Aldersgrense 18 år.

Instruktører: Tore Stendahl mfl.

Utstyrsutleie på Frilager
Nå kan du booke det utstyret du trenger på www.frilager.no

Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

 
Generell informasjon

Booking
For booking klikk på «Meld deg på!» knappen oppe til høyre på denne siden.

Spør turansvarlig
Dersom du har spørsmål for denne turen kan du ta kontakt med John Petter Nordbø, på e-post johnpetter@stf.no eller på telefon 90737184.

Utstyr og kart
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter.  

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Andre arrangementer fra fjellsportgruppa 

Program Stavanger Turistforening Fjellsportgruppa

Følg fjellsportgruppa på Facebook og Instagram

Fra inne- til uteklatrekurs (842)

Formålet med Fra inne til ute-klatrekurset er at du skal lære å klatre sikkert utendørs på klatrefelt, både på topptau og med leding på bolter. I tillegg å bli litt kjent ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

 • Tore Stendahl